Deze site maakt gebruik van cookies.Meer weten

Emotionele kwetsbaarheid

Emotionele kwetsbaarheid maakt mensen bang. Bang omdat zij het gevoel hebben dat ze de wereld niet aan kunnen. Bang omdat men het vertrouwen in zichzelf verliest. Bang omdat men zichzelf als zwakkeling gaat beschouwen. En nochtans is emotionele kwetsbaarheid verre van abnormaal.

Emotionele kwetsbaarheid: wat houdt het in?

Hoe mensen zich voelen die emotioneel kwetsbaar zijn, kan je best vergelijken met hoe iemand zich zou voelen die zonder kogelvrije vest gaat wandelen in oorlogsgebied. Emotionele kwetsbaarheid betekent dat men emoties gaat uiten, maar door het uiten ervan voelt men zich min of meer gekrenkt.

De ene persoon is natuurlijk emotioneel meer kwetsbaar dan de andere. Maar vaak heeft het hier ook met imago of patronen te maken. Van elke mama verwacht men dat zij zich emotioneel kwetsbaar voelt vooral als het om haar kinderen gaat. Daarentegen zal men geen emotionele toestanden verwachten van de stoere havenarbeider.

Meestal proberen mensen hun emotionele kwetsbaarheid te verdoezelen. Men toont niet graag dat iets hen raakt, zeker niet als je in de maatschappij als koele kikker bestempeld wordt. Toch zijn er momenten dat bepaalde groepen hun emoties onverwacht uiten. Denken we hierbij maar aan de ruige motards die ritjes gaan maken met zieke kinderen. Bewust stellen deze mensen zich dan emotioneel op. En je kan er donder op zeggen dat elk van deze stoere kerels een voldaan gevoel heeft als hij (en af en toe zelfs zij) deze emotionele gebeurtenis tot een goed einde bracht. Je zou bijna durven denken dat emotionele kwetsbaarheid een vorm is van emotionele bevrijding.

Omgaan met emotionele kwetsbaarheid

Emoties heeft iedereen. Maar hoe je met die emoties omgaat bepaalt in hoeverre je emotioneel kwetsbaar bent of niet. Het is een feit dat je emoties niet kan wegduwen. Je kan proberen om een huilbui te onderdrukken. Maar net zo goed besef je dat het uiten van emotionele kwetsbaarheid zoveel meer bevrijdend werkt dan het verdringen of afblokken van emoties. Helaas is onze maatschappij niet meteen ingesteld om met emotionele kwetsbaarheid van personen om te gaan. In heel wat situaties worden emoties niet getolereerd. En dat levert enkel en alleen frustraties op, niet in het minst bij de personen die kampen met negatieve emoties. Het is met andere woorden een goede zaak dat men leert omgaan met emotionele gevoelens van de medemens.

Emotionele kwetsbaarheid tolereren

Zich emotioneel kwetsbaar voelen, is niet meteen een goed idee. Emoties onderdrukken zorgt er binnen de kortste keren voor dat er frustraties ontstaan. En vanaf dan zit men in een vicieuze cirkel. Je kan je emoties niet uiten en je voelt je daar ongelukkig door. En net omdat je jezelf niet gelukkig voelt, wegen de emoties steeds zwaarder door.

Er is natuurlijk heel wat energie voor nodig om emoties te uiten. Om sterker te staan tegenover negatieve emoties kunnen Bachbloesems een hulp bieden. Bachbloesems zijn natuurlijke plantenextracten en volledig veilig in te nemen. Ze hebben geen bijwerkingen en werken niet verslavend. Neem vrijblijvend contact op voor meer info.

Delen

Andere artikelen


emoties loslaten

Emoties loslaten, hoe doe je dat?

Emoties loslaten kan een behoorlijk zware klus zijn. Lees waarom dit belangrijk is en ontdek tips om emoties beter te kunnen loslaten. 

Lees het volledig artikel

Emoties onderdrukken, is dit ok?

Emoties onderdrukken, is dit ok?

Alhoewel we vaak emoties onderdrukken, doen we hier toch niet verstandig mee. Lees waarom emoties onderdrukken niet goed is en wat je wel kan doen. 

Lees het volledig artikel

Snel emotioneel worden

Snel emotioneel worden

Wat kunnen mensen doen als zij hinder hebben van snel emotioneel worden? Lees welke mogelijkheden men heeft om de emoties de baas te blijven. 

Lees het volledig artikel

Hoe emoties herkennen?

Emoties herkennen

Er zijn tal van emoties die ons dagelijks overvallen. Meestal dringen we die emoties weg, want het uiten van emoties is niet altijd iets waar de omgeving blij mee is.

Lees het volledig artikel

Psychische blokkade? Pak het aan!

Psychische blokkade

Een psychische blokkade geeft een pak negatieve emoties. Lees hoe een psychische blokkade tot uiting komt en hoe men er iets aan kan doen. 

Lees het volledig artikel

Emoties verwerken, hoe?

Emoties verwerken

Alle emoties, hoe klein ook, probeert men best te verwerken. Ontdek waarom dit zo belangrijk is en hoe je negatieve emoties kan verwerken.

Lees het volledig artikel

Emotionele problemen?

Emotionele problemen

Onderzoek heeft aangetoond dat steeds meer mensen geconfronteerd worden met emotionele problemen. Wat eveneens in dit onderzoek verrassend was, was de vaststelling dat deze problemen niet meer uitzonderlijk zijn bij jongere mensen.

Lees het volledig artikel

Je emoties beheersen

Emoties beheersen

Iedereen had wel al eens een moment waarop men zijn emoties niet kon beheersen. En iedereen heeft wel al ervaren dat je nadien bij jezelf denkt: zo had ik niet mogen reageren.

Lees het volledig artikel

Emotionele stress?

Stress en/of emotionele stress

Stress en/of emotionele stress: het is algemeen bekend. Lees hoe emotionele stress ontstaat en wat je kan ondernemen als je van deze stress af wilt.

Lees het volledig artikel

Hulp bij emotionele schade

Hulp bij emotionele schade

Emotionele schade oplopen houdt in dat deze schade moet hersteld worden. Lees wat emotionele schade kan aanrichten en hoe je deze kan aanpakken. 

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....