Deze site maakt gebruik van cookies.Meer weten

Bindingsangst: for ever of zijn er oplossingen?

Eerst beseffen dat je bindingsangst hebt, dan de oplossing

Je kan uiteraard nooit tot een oplossing voor bindingsangst komen, als je eerst niet erkent dat je effectief bindingsangst hebt.  Bindingsangst is het gevolg van een slecht verwerkt trauma uit het verleden.  Over het algemeen gaat het hier over een slechte band met de ouders ofwel over een stukgelopen relatie.  Men doet er alles aan om de pijn die gepaard gaat met het afgewezen worden te vermijden.

Bindingsangst maakt een relatie bijzonder moeilijk.  De gevoelens van tot over de oren verliefd zijn en alles voor je nieuwe partner over hebben worden overschaduwd door vragen en twijfels.  Hierbij worden alle uitvluchten gebruikt om de relatie toch maar niet verder te laten groeien.  Gesprekken over de toekomst lijken wel nachtmerries.  Het kan ook vaak gebeuren dat je achter ieder compliment van je partner iets zoekt.  Als die bijvoorbeeld zegt dat hij/zij jou graag ziet, dan ga je daar al vlug bij redeneren in de zin van: die ziet mij graag omdat die anders niemand kan krijgen.  Kortom, een relatie brengt op dat moment meer ongemak dan vreugde met zich mee.  Toch is het goed om voor jezelf toe te geven dat je bindingsangst hebt.  Van zodra je dat voor jezelf kan toegeven, is een eerste en zeer belangrijke stap gezet in de richting van een verlossing.

 

De verdere stappen in de oplossing tegen bindingsangst

Zoals reeds vermeld; is het erkennen van het probleem een eerste en een zeer belangrijke stap.  Van zodra je je bewust bent dat je een probleem hebt, kan je het probleem op zich beginnen aanpakken.

De volgende stap is, dat je er zeker moet van zijn dat je van die bindingsangst af wilt.  Hierbij moet je ook leren inzien dat de angsten die je bij de relatie hebt, zinloze angsten zijn.  Je laat de auto toch ook niet in de garage staan omdat je er schrik voor hebt dat je er een ongeval mee kan krijgen.  Op dezelfde manier moet je leren inzien dat het geen zin heeft om een relatie niet aan te gaan omdat ze wel eens zou kunnen mislukken.  

In een verdere stap is het goed dat je overtuigend veel denkt aan de mooie momenten die een relatie met zich  kan meebrengen.  

Nu komt het moment dat je de angstgevoelens die je hebt moet gaan ombuigen naar positieve gevoelens.  De gevoelens van angst die je krijgt als je denkt aan het einde van een relatie of die je krijgt als je denkt aan de mindere vrijheid die je hebt, moet je leren ombuigen naar de gevoelens die bij je opkomen als je in een relatie kan leven met iemand die je accepteert zoals je bent.  

Probeer tot slot zoveel mogelijk het gevoel vast te houden dat je hebt als je op een positieve manier over je relatie denkt.  Vast en zeker zal je je een pak beter voelen als je gaat denken over de mooie momenten die een harmonieuze relatie met zich meebrengt.  Alleszins veel beter dan wanneer je gaat zitten piekeren over de problemen die je allemaal wel zou kunnen krijgen als je een relatie aan gaat.  Door dat betere gevoel vast te houden; zal je automatisch meer vertrouwen in jezelf en in je relatie krijgen.  Of om het met het voorbeeld van de auto te vergelijken: als je met je nieuwe auto de parking van de garage verlaat, dan zal je je een pak beter voelen als je dit fier als een gieter doet in plaats van met een gevoel vol schrik dat er iemand tegen je nieuwe bolide zal botsen.  En wedden dat de fiere persoon  minder kans zal hebben om te botsen dan de bange ?

 

De oplossing voor bindingsangst in therapieën zoeken

Als je niet alleen een oplossing vindt om van je bindingsangst af te geraken, is het misschien aangewezen om professionele hulp te gaan zoeken.  Er bestaan heel wat mogelijkheden waarbij men mensen met bindingsangst efficiënt kan helpen.

Zo bestaan er therapieën als hypnotherapie, EMDR-therapie of NLP-therapie.  Belangrijk is dat je al deze therapieën laat verlopen bij een deskundige therapeut.

Als je het niet zo op therapeuten begrepen hebt, kan je ook altijd met behulp van Bachbloesems een positief effect creëren naar je bindingsangst toe.

 

Delen

Andere artikelen


Verschil tussen verlatingsangst en bindingsangst

Verschil tussen verlatingsangst en bindingsangst

Bindingsangst en verlatingsangst zijn aan de ene kant het tegenovergestelde van elkaar, terwijl de begrippen aan de andere kant ook veel gemeen hebben. Een ingewikkelde toestand eigenlijk.

Lees het volledig artikel

Zijn er aanwijsbare oorzaken van bindingsangst ?

Zijn er aanwijsbare oorzaken van bindingsangst ?

Waar moeten de oorzaken van bindingsangst gezocht worden? Bindingsangst kan uiteraard een hele reeks oorzaken hebben. Bindingsangst is de angst om zich aan iemand te hechten uit ...

Lees het volledig artikel

Aan welke symptomen herken je bindingsangst?

Aan welke symptomen herken je bindingsangst?

Aan welke symptomen herken je bindingsangst? Om te kunnen oordelen of je al dan niet bindingsangst hebt, is het nuttig om te weten welke de symptomen van bindingsangst zijn.   

Lees het volledig artikel

Ga na of je partner bindingsangst heeft

Ga na of je partner bindingsangst heeft

Hoe kan je te weten komen of je partner bindingsangst heeft? Lees hier enkele typische kenmerken van mensen met bindingsangst.

Lees het volledig artikel

Hoe omgaan met bindingsangst?

Hoe omgaan met bindingsangst?

Omgaan met iemand die bindingsangst heeft, maakt je meestal erg ongelukkig. Maar je wil ook je partner niet kwijt. Je kan dan veel ruzie maken of je kan een manier vinden om er mee om te gaan. Je kan zeker gemotiveerd zijn wanneer ook je partner bereid is om aan zijn of haar bindingsangst wilt werken.

Lees het volledig artikel

Oplossing voor bindingsangst

Oplossing voor bindingsangst

Bindingsangst is het gevoel dat je vrijheid verdwijnt als je een relatie begint. Je partner mag nooit echt dichtbij komen en als het serieus begint te worden dan stop je ermee. Je begint je kwetsbaar te voelen en dat schrikt je teveel af.
 

Lees het volledig artikel

Bindingsangst: welke kenmerken moet je in de gaten houden?

Bindingsangst: welke kenmerken moet je in de gaten houden?

Bindingsangst kan je samenvatten in drie kernwoorden en bijgevolg ook in drie kenmerken: twijfelen, afstoten, en geen toekomstplannen. Hieronder wat meer uitleg over wat we met ...

Lees het volledig artikel

Bindingsangst bij mannen

Bindingsangst bij mannen

Bindingsangst bij mannen kan als oorzaak hebben dat je, als man, een verkeerd manbeeld hebt. Een “echte man” hoeft geen warme gevoelens te hebben voor een vrouw of haar goed leren kennen om er mee te vrijen, hij kan altijd presteren, hij schuwt de competitie of het gevecht niet, hij huilt niet of zelden, hij is niet aangedaan als er nare dingen gebeuren, een echte man toont zijn ware gevoelens nauwelijks. Als je met deze ideeën rondloopt, is het moeilijk om een normale, liefhebbende relatie te krijgen met een vrouw. Je erkent je verlangens naar verbondenheid, warmte en genegenheid niet, integendeel het geeft je een zekere angst, bindingsangst.

Lees het volledig artikel

Wat is bindingsangst?

Wat is bindingsangst?

Bindingsangst, het is een ingewikkelde zaak in een relatie wanneer één van beide partners er mee kampt. Het ingewikkelde aan bindingsangst is de vraag wat je ermee doet. Is het een oprecht probleem waar je samen aan kunt werken of een gemakkelijke smoes waarmee je partner zich vrijmaakt. Dat laatste is niet denkbeeldig. Het is nu eenmaal gemakkelijker om te schermen met bindingsangst dan eerlijk te zeggen dat je twijfelt aan de relatie.
Bindingsangst kan dus een excuus zijn, ook al neemt het niet weg dat het probleem echt bestaat.

Lees het volledig artikel

Is bindingsangst te overwinnen?

Is bindingsangst te overwinnen?

Als je bindingsangst wilt overwinnen, dan moet je dat geleidelijk aan doen. Het is noodzakelijk om eerst de bindingsangst te verminderen; en zo over te gaan tot de overwinning ervan. Hier volgen enkele tips om de bindingsangst te verminderen.

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....