Het stereotiepe beeld van een kleuter die gezellig in één of ander hoekje van de klas aan het spelen is, is niet altijd meer een terecht beeld. Kleutertjes die aan de hand van de juf over de speelplaats wandelen, ze zijn er gelukkig nog altijd. Maar net zo goed stelt men vast dat er ook andere normen groeien onder de kleuters.
Bij het Katholiek Onderwijs Vlaanderen stijgt het aantal klachten over agressie bij kleuters de laatste jaren aanzienlijk. Om hieruit te besluiten dat er effectief meer agressie is in de kleuterklas is echter een brug te ver. Het zou net zo goed kunnen zijn dat leerkrachten gemakkelijker de weg hebben gevonden om agressie te melden.
Overigens is het ook zo dat agressie op zich nooit een alleenstaand feit is. Agressief gedrag wijst doorgaans op een dieperliggend probleem. Dat kan een problematische thuissituatie zijn, maar net zo goed kan het zijn dat een kind agressief wordt omdat het ervaart dat het problemen heeft met zaken te begrijpen.
Deze vraag houdt zowel leerkrachten als ouders meer dan bezig. Het is zeker zo dat agressief gedrag bij kleuters een signaal moet zijn om na te gaan of er andere problemen zijn en welke problemen er zijn. In heel wat situaties kunnen kinderpsychiaters dit achterhalen zonder dat een kind zelf door heeft dat het bij een psychiater is. Maar de drempel bij ouders om die stap te zetten, is helaas nog altijd heel groot. Heel wat ouders (en ook leerkrachten) voelen het als een tekort aan als zij agressie bij kleuters niet aan kunnen. Om die reden is de stap naar professionele hulp vaak een zware beslissing.
Bachbloesems zijn geen medicijnen maar kunnen wel ondersteuning bieden bij dit gedrag. Ze hebben geen bijwerkingen, zijn volledig natuurlijk en kunnen zonder enig risico genomen worden. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.
Soms is het moeilijk te merken als je vastraakt in bekende routines. Doe de test en kom te weten of je in een sleur zit en wat je er aan kan doen.
Hij heeft een hele poos op zich laten wachten, maar de laatste dagen kunnen we er niet meer onderuit: de herfst is in het land. De herfst wordt ook wel een overgangsseizoen genoemd. Langzaam aan bereidt de herfst ons voor op de overgang van lange en warme dagen naar koude en korte dagen.
Steeds meer Vlamingen gaan slaappillen gaan gebruiken. Maar ook steeds op een jongere leeftijd. Welke gevaren hangen hier aan vast?
Lees het volledig artikelOver burn-out wordt altijd wel ergens gesproken, maar de laatste tijd komt dit weer meer in de spotlights te staan.
Lees tips om de uitdaging waar je nu aan denkt meteen aan te gaan. Nu is het moment om iets te doen, je kan meten beginnen. Lees verder om meer te weten!
Geestelijke gezondheidsproblemen, zoals depressie en angst, beïnvloeden ongeveer 1 op de 6 mensen op een bepaald moment in hun leven. Ondanks dat het zo’n veelvoorkomend probleem is, wachten veel patiënten maanden, of zelfs jaren, voordat ze hulp zoeken.
Niets vermoedend ga je op een ochtend op de weegschaal staan. En dan kom je tot de onthutsende vaststelling dat er heel wat kilootjes bijgekomen zijn. Je bent er nochtans van overtuigd dat je niet meer eet dan vroeger. Waar komen die monsterlijke kilo’s dan eigenlijk wel vandaan?
Digibesitas is een nieuwe term die de wereld is ingestuurd door de Gentse professor De Marez na onderzoek over het gebruik van digitale media
Wie kent het spelletje niet? Ik ga op reis en ik neem mee. Echter, deze tijd van het jaar is het pure realiteit om te overwegen wat je wel of niet meeneemt op reis.
Lees het volledig artikelBen je iemand die meteen gaat blozen als je wordt aangesproken? Knap vervelend is dat. Of is het nog erger en vermijd je feestjes of sociale contacten uit schrik dat je jezelf onwennig zal voelen? Ben je een verlegen type? Lees dan verder!
Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.