Angst om dood te gaan

Angst om dood te gaan

Als er een zekerheid is in het leven, dan is het wel dat het leven eindig is en dat we dood gaan. Niet dat het een hoopgevende zekerheid is, maar ieder van ons weet het. Op dat vlak verschillen we duidelijk van de dieren, die niet stil staan bij het feit dat ze ooit dood zullen gaan. 

Steeds meer angst om dood te gaan

Dat mensen steeds meer met angst leven om dood te gaan, is deels te wijten aan het feit dat we zoveel met onze gezondheid bezig zijn. De media pulken uit van reclames en reportages die gelinkt zijn aan gezond leven. En dag na dag wordt het ons duidelijk gemaakt dat we gezond moeten leven door op onze voeding te letten, door veel te bewegen,… De achterliggende boodschap hierbij is natuurlijk dat we hopen om zo langer te leven. 

Een andere reden lijkt misschien paradoxaal. Het is namelijk zo dat de gemiddelde leeftijd  stijgt. Op zich is dat goed nieuws, maar hierdoor worden we meer en meer geconfronteerd met mensen die op “jonge” leeftijd komen te overlijden. Waar vroeger de leeftijd van 70 jaar al vrij redelijk was, spreekt men nu over een persoon die nog jong is. 

Angst om dood te gaan: verschillende vormen

De angst om dood te gaan kan verschillende vormen aannemen. Eerst en vooral is er de angst die iedereen heeft en die een gezonde angst kan genoemd worden. Als we gevaar op ons af zien komen, vluchten we uit schrik om dood te gaan. 

Een andere vorm van angst voor de dood, bestaat er in dat men eigenlijk vooral bang is voor wat er na de dood zal komen. Weliswaar is maar een klein gedeelte van de mensen bang voor wat er na de dood zal komen, maar toch hebben heel wat van die mensen behoorlijk met deze vorm van angst te maken.

De meeste mensen hebben angst voor het doodgaan zelf. De onwetendheid van hoe dit gebeurt zorgt voor schrik. Maar net zo goed heeft men schrik voor de eventuele pijnen die men zal moeten doorstaan om dood te gaan. 

Angst om dood te gaan: hoe ga je er mee om?

Angst om dood te gaan is op zich niet iets om zich zorgen over te maken. Iedereen heeft een bepaald gevoel van ongemak als het over de dood gaat. Het wordt echter vervelend als die angst een fobie wordt. Je herkent dat angst een fobie wordt aan het feit dat je paniekaanvallen krijgt, waarbij je het gevoel hebt om te stikken en… om dood te gaan. Dit zorgt er natuurlijk alleen maar voor dat de angst om dood te gaan alleen maar erger wordt. 

Als men dit ervaart, dan is het aangewezen om met kennissen en/of familie over de angst te praten. Vooral leren inzien dat de angst onredelijk is, is van groot belang. Het is in dat verband niet slecht om mensen met een overdreven angst voor de dood te leren inzien dat het veel belangrijker is om van het leven te genieten, dan om angstig te zitten wachten op de dood. 

Als zelfhulp er niet voor kan zorgen dat men zich minder angstig gaat voelen, dan is het aangewezen om professionele hulp in te schakelen. Men kan ook overwegen om Bachbloesems te gebruiken. Als men het probleem bespreekt met een ervaren Bachbloesemtherapeut, dan zal deze op basis van jouw angsten een remedie kunnen samenstellen die je angst zal ombuigen in zekerheid en vastberadenheid. De grootste troeven van Bachbloesems zijn dat zij compleet veilig zijn om te gebruiken en geen bijwerkingen hebben. 
Bachbloesem Mix 85: Bang & verontrust zijn

Bachbloesem mix 85 helpt om:

  • minder bang en ongerust te zijn
  • momenten van paniek te vermijden
  • uitdagingen te durven aangaan
Klik hier en ontdek Bachbloesem Mix 85
Marie Pure

Andere artikelen


Bepaalt angst jouw leven Doe de test

Bepaalt angst jouw leven? Doe de test!

Heb jij buitensporige zorgen? Ben jij bezorgd dat je een angststoornis hebt? Controleert angst jouw leven? Doe de test!

Lees het volledig artikel

Tips om je angsten te verslaan

11 tips om je angsten te verslaan

Met angst leven kan een uitdaging zijn. Neem je leven vandaag terug in handen. Lees hier onze 11 tips om je angsten te verslaan.

Lees het volledig artikel

Leer leven met je angsten

Leer leven met je angsten

Als je lijdt aan angst is het belangrijk dat je ermee leert leven en dat je ‘technieken’ aanleert die je kunnen helpen om je emoties te kunnen beheersen.

Lees het volledig artikel

Is je angst gegrond of niet

Is je angst gegrond of niet?

Veel mensen hebben moeite met irrationele gedachten die hun angst eigenlijk erger maken. Doe de test en kom te weten of jouw angst gegrond is of niet!Lees het volledig artikel

Dit zijn de triggers van je angsten

Dit zijn de triggers van je angsten

Veel mensen lijden aan angsten. Maar soms zou je het niet denken omdat iedereen er op zijn of haar eigen manier mee omgaat, en de zorgen voor zichzelf houdt. Maar wanneer angsten te veel worden, kunnen paniekaanvallen ontstaan.

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....