Paardengedrag

Paardengedrag

Om het gedrag van paarden te kennen, is het goed te kijken naar hoe paarden zich in het wild gedragen. Daar merkt men op dat paarden kuddedieren zijn. Binnen de kudde bestaat een duidelijke hiërarchie waar het paard zich ten allen tijde wilt aan houden.

Paardengedrag kennen: waarom?

Het is verstandig om het gedrag van paarden in het oog te houden en te begrijpen. Paarden communiceren namelijk via hun gedrag. Een innige vriendschapsband met een paard kan je pas opbouwen als je begrijpt wat het paard jou wilt duidelijk maken. Alleen door het dier te begrijpen, zal je het vertrouwen winnen.

Dat paarden van nature uit angstig en onzeker zijn, heeft alles te maken met het feit dat het prooidieren zijn. Zij zijn altijd uitermate alert, en dat maakt het communiceren met het paard er niet eenvoudiger op.

Gedragsproblemen bij paarden ontstaan vaak door trauma’s die de paarden opliepen en die niet door de mens werden gezien als een trauma. Hierdoor heeft het dier het trauma niet kunnen verwerken en zullen bepaalde zaken altijd problematisch blijven.

Voorbeelden van typisch paardengedrag

Heel wat paarden vertonen typische gedragingen. Sommige van die gedragingen zouden we foutief kunnen inschatten. Zo merkt men dat paarden soms kauwen op schors of zelfs op de eigen staart. Dit heeft doorgaans niet iets met de tanden te maken, maar wijst veeleer op het feit dat het paard zich aan het vervelen is.

Maakt een paard regelmatig geluid of doet het regelmatig bewegingen die je niet meteen kan plaatsen, dan is de kans groot dat het dier om aandacht vraagt. Dit komt ook soms voor als ze van andere paarden of van hun leider worden afgezonderd.

Gaat een paard soms stilstaan of stopt het een bepaalde activiteit, dan is dat niet uit koppigheid zoals men vaak denkt. Paarden gaan uit zichzelf stilstaan als zij iets zien wat hen onzeker maakt. Dat kan men beschouwen als een vorm van angst. Echter, echte angst is dit niet want dan zou het paard op de vlucht slaan. Dat het dier stopt, houdt in dat het nieuwsgierig is naar iets wat het heeft opgemerkt.

Wat als je het paardengedrag niet kan vatten?

Als je het gedrag van je paard niet meteen een plaats kan geven, dan doe je er goed aan om dit niet zomaar te laten voorbijgaan. Als paarden een bepaald (voor ons vreemd) gedrag vertonen, dan is er iets aan de hand. Het is heel verstandig om het dier te laten onderzoeken door een dierenarts. Die kan dan nagaan of er een fysisch probleem is. Misschien is het paard ziek of heeft het pijn, en dan is het logisch dat het zich vreemd gedraagt.

Vindt de dierenarts niet meteen iets fysiek, dan is het heel goed mogelijk dat er een psychisch probleem is. Om die aan te pakken, is er veel geduld en observatievermogen nodig. Kan je vermoeden waarom je paard emotioneel niet goed in zijn vel zit, dan is het sterk aangewezen om het dier met Bachbloesems te helpen. Die buigen negatieve emoties om naar de positieve tegenpool. Aangezien Bachbloesems compleet onschadelijk zijn, kan je niet in de problemen geraken als je per ongeluk een foute interpretatie van de klacht van je paard zou gemaakt hebben. Om echter tijdverlies tegen te gaan, doe je er goed aan het probleem te bespreken met een ervaren bloesemtherapeut zoals Tom.
Bachbloesem mix op maat

Bachbloesem mix op maat helpt bij dieren :

  • stress en spanning doen afnemen
  • minder schrik hebben
  • beter sociaal contact
  • dominant gedrag
Klik hier en ontdek Bachbloesems voor dieren
Marie Pure

Andere artikelen


Natuurlijke Bachbloesems bij dieren

Bachbloesems geschikt voor dieren?

Bachbloesems zijn niet alleen zeer goed geschikt voor mensen, maar ook voor dieren. Als een dier één of ander probleem heeft, dan ga je uiteraard best eerst naar de dierenarts.

Lees het volledig artikel

Wagenziekte bij honden oplossen: tips

Wagenziekte bij honden oplossen: tips

Heeft jouw hond last van wagenziekte? Elke hond moet wel eens mee met de wagen. Hoe kan je wagenziekte bij honden oplossen, zonder gebruik te maken van medicijnen? Hoe kan je een autorit voor je hond aangenaam maken, en voorkomen dat je hond wagenziek wordt?

Lees het volledig artikel

De lichaamstaal van honden

De lichaamstaal van honden

Honden voeren communicatie via hun lichaam. Leer wat de lichaamstaal van honden betekent, en ontdek het belang om die lichaamstaal te kennen.

Lees het volledig artikel

De lichaamstaal van een paard

De lichaamstaal van een paard

Een paard geeft via de lichaamstaal veel informatie prijs over de geestelijke toestand. Lees hoe het lichaam van het paard een vorm van communicatie is.

Lees het volledig artikel

Kattengedrag

Kattengedrag

Kattengedrag begrijpen vergt heel wat kennis. Lees hoe je kattengedrag kan begrijpen en waarom het belangrijk is dat je het gedrag van je kat kent.

Lees het volledig artikel

Bachbloesems ook voor honden?

Bachbloesems voor honden

Jawel, ook voor honden kunnen Bachbloesems soms een grote hulp zijn. Iedere hond kan immers met emotionele problemen te maken krijgen.

Lees het volledig artikel

Al eens gedacht aan homeopathie voor katten?

Al eens gedacht aan homeopathie voor katten?

Homeopathie kan heel effectief werken voor katten. Inmiddels bestaan er diverse homeopathische middelen die erg doeltreffend werken op zowel fysieke als mentale klachten bij katten. Lees hier dit artikel om meer te weten te komen.

Lees het volledig artikel

Communiceren met dieren

Communiceren met dieren

Communiceren met dieren verloopt voornamelijk via lichaamstaal. Lees hoe je dieren kan helpen als zij aangeven dat ze zich niet lekker voelen.

Lees het volledig artikel

Hebben dieren emoties?

Hebben dieren emoties?

Er is al heel wat onderzoek gedaan naar emoties bij dieren. Lees over welke emoties dieren beschikken en hoe het met die emoties fout kan lopen.

Lees het volledig artikel

Het gebruik van Bachbloesems bij katten.

Het gebruik van Bachbloesems bij katten

Ook een kat of poes kan zich wel eens niet lekker in zijn velletje voelen en hebben ook hun ups- en downs. Je kan hen hierbij helpen met de bachbloesemremedies.

Lees het volledig artikel

ebook Bachbloesems voor dieren

Gratis e-book "Bachbloesems voor dieren"


In dit e-book leer je meer over hoe Bachbloesems bij dieren toegepast kunnen worden.

Vul nu je e-mail adres in en download GRATIS het volledig nieuwe e-book "Bachbloesems voor dieren".