Deze site maakt gebruik van cookies. Ok

De lichaamstaal van honden

Je moet al fervent in Gert en Samson geloven om er van uit te gaan dat honden kunnen praten. Maar ook al beschikken honden niet over de mogelijkheid om te communiceren zoals mensen, toch hebben zij een bepaalde communicatie. Honden laten aan hun omgeving boodschappen na via lichaamstaal.

Lichaamstaal van honden en hun roots

Wie dieper ingaat op de lichaamstaal van honden, komt al gauw de lichaamstaal tegen van wolven. Honden stammen af van wolven, en dat is niet in het minst merkbaar in hun manier van boodschappen overbrengen. De oren, de ogen, de staart en zelfs de poten en de rug zijn middelen waarmee honden aan hun omgeving duidelijk maken wat hen wel of niet zint. Bij wolven is dat niet anders. Door het ingrijpen van de mens in de ontwikkeling is het gemakkelijker om honden te begrijpen dan wolven. Mensen hebben via allerlei kunstjes meer vat gekregen op honden, zodat hun lichaamstaal duidelijker is. Duidelijke voorbeelden hiervan zijn het couperen van de oren om duidelijker te kunnen merken of de hond al dan niet wantrouwig is. Met de staart is het net hetzelfde. Om meer vat te krijgen op de “meningen” van bepaalde rassen, werden hun staarten gecoupeerd. En andere hondenrassen moeten dan weer noodzakelijk getrimd worden. Vaak gebeurt dit om er mooier uit te zien, maar van oorsprong werden honden getrimd om een beter zicht op hun mimiek te krijgen.

Wat leert de lichaamstaal van honden?

De lichaamstaal van honden is doorgaans vrij duidelijk. Er zijn natuurlijk de signalen die niets aan twijfel overlaten. Met een grommende hond die de lippen optrekt, ga je best niet de spot drijven. Dit dier is boos en geeft duidelijk aan dat het bereid is om in actie te komen. Met haren die rechtop staan op de schouders en de rug weet je ook dat je beter het hazenpad kiest. Jouw aanwezigheid wordt niet langer geduld.

Ook omgekeerde signalen worden via lichaamstaal uitgestuurd. Stel dat een hond zich kleiner maakt, dan wilt die duidelijk maken dat hij/zij zich onderdanig voelt aan jou. Het duwen met de snuit is net dezelfde boodschap: jij bent de leider, ik volg jou. Ga je op dat moment geen leiderschap geven aan je hond, dan voelt het dier zich heel onzeker.

Gaat de hond zitten als een onbekende dichterbij komt, dan geeft de hond aan dat hij/zij geen interesse heeft in een conflict. Laten we gewoon op gelijke hoogte blijven, is dan de boodschap.

Nog een typische boodschap die honden via lichaamstaal doorgeven, is het op de grond gaan liggen en met de rug en schouders over de grond wrijven. Doet je hond dit, dan kan je er van op aan dat het dier zich goed bij jou voelt.

Het belang van lichaamstaal van honden kennen

Wie een hond wilt, doet er goed aan om zich te verdiepen in de lichaamstaal die honden gebruiken. Alleen op die manier kan je je dier goed begrijpen. Zo is het heel goed mogelijk dat je hond via lichaamstaal duidelijk wilt maken dat het dier zich niet zo goed voelt. Dat kan om fysieke redenen zijn, maar net zo goed kunnen psychische factoren aan de basis liggen van een slecht gevoel. In dat geval is het goed om het dier te helpen om negatieve gevoelens om te buigen naar de positieve tegenpool.

Delen

Andere artikelen


De lichaamstaal van een paard

De lichaamstaal van een paard

Een paard geeft via de lichaamstaal veel informatie prijs over de geestelijke toestand. Lees hoe het lichaam van het paard een vorm van communicatie is.

Lees het volledig artikel

Bachbloesems ook voor honden?

Bachbloesems voor honden

Jawel, ook voor honden kunnen Bachbloesems soms een grote hulp zijn. Iedere hond kan immers met emotionele problemen te maken krijgen.

Lees het volledig artikel

Hebben dieren emoties?

Hebben dieren emoties?

Er is al heel wat onderzoek gedaan naar emoties bij dieren. Lees over welke emoties dieren beschikken en hoe het met die emoties fout kan lopen.

Lees het volledig artikel

Communiceren met dieren

Communiceren met dieren

Communiceren met dieren verloopt voornamelijk via lichaamstaal. Lees hoe je dieren kan helpen als zij aangeven dat ze zich niet lekker voelen.

Lees het volledig artikel

Kattengedrag

Kattengedrag

Kattengedrag begrijpen vergt heel wat kennis. Lees hoe je kattengedrag kan begrijpen en waarom het belangrijk is dat je het gedrag van je kat kent.

Lees het volledig artikel

Natuurlijke Bachbloesems bij dieren

Bachbloesems geschikt voor dieren?

Bachbloesems zijn niet alleen zeer goed geschikt voor mensen, maar ook voor dieren. Als een dier één of ander probleem heeft, dan ga je uiteraard best eerst naar de dierenarts.

Lees het volledig artikel

Het gebruik van Bachbloesems bij katten.

Het gebruik van Bachbloesems bij katten

Ook een kat of poes kan zich wel eens niet lekker in zijn velletje voelen en hebben ook hun ups- en downs. Je kan hen hierbij helpen met de bachbloesemremedies.

Lees het volledig artikel

Paardengedrag

Paardengedrag

Paarden communiceren via hun gedragingen. Lees welke vormen van gedragingen bij paarden een boodschap verhullen en ontdek hoe je hier mee omgaat.

Lees het volledig artikel

Wagenziekte bij honden oplossen: tips

Wagenziekte bij honden oplossen: tips

Heeft jouw hond last van wagenziekte? Elke hond moet wel eens mee met de wagen. Hoe kan je wagenziekte bij honden oplossen, zonder gebruik te maken van medicijnen? Hoe kan je een autorit voor je hond aangenaam maken, en voorkomen dat je hond wagenziek wordt?

Lees het volledig artikel

Je hond alleen laten: hoe?

Je hond alleen laten: hoe?

Wie een hond heeft als huisdier, weet dat het niet altijd even makkelijk is om die alleen te laten. Maar hoe kan je je hond leren alleen te zijn? Dat hangt natuurlijk van verschillende factoren af. Volg deze stappen en je zal geen problemen meer ondervinden om je hond alleen te laten.

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....