Rijangst op de snelweg

Rijangst op de snelweg

De plaats bij uitstek waar rijangst zich uit, is op de snelweg. Nochtans is een snelweg een plaats waar je alleen maar rechtdoor moet rijden. Meestal is de snelheid die men aanhoudt op de snelweg de boosdoener voor de rijangst. 

Rijangst op de snelweg: een getuigenis

Een mevrouw kampt al twintig jaar lang met rijangst op de snelweg. Ze rijdt doorheen elk stadscentrum, rijdt ondergrondse parkings in en uit en parkeert haar wagen als de meest volleerde chauffeur. Op gewestelijke wegen rijdt ze vlotjes met het verkeer mee. Uiteraard houdt ze netjes halt aan de verkeerslichten, en als het licht op groen springt, durft de dame in kwestie zich wel eens in snelheid te meten met één of andere macho die naast haar staat.

Maar de oprit naar een snelweg nemen? No way! Al meer dan twintig jaar vermijdt deze dame een rit op de snelweg. Hiervoor heeft ze tal van uitvluchten. De originaliteit van deze uitvluchten is omgekeerd evenredig met de schrik die ze voor snelwegen heeft. Dat houdt in dat de uitvluchten uiterst banaal zijn en in de trend van: “voor lange afstanden, laat ik liever mijn man rijden”. En natuurlijk is er ook altijd de uitvlucht dat ze een langere afstand (over de snelweg) liever met een collega samen doet. Dat zou gezelliger en milieuvriendelijker zijn, maar diep in zichzelf beseft ze dat het een smoes is om niet de snelweg op te moeten.

* Deze getuigenis is afkomstig van Psychotherapeute Yvette van der Pas, die hieromtrent een boek schreef.

Wat zorgt voor rijangst op de snelweg?

De snelweg is uiteraard niet de enige plaats waar iemand kan overvallen worden door rijangst. Zo zijn er ook mensen die met de auto niet doorheen een tunnel durven of niet in een ondergrondse parking durven. Maar wat bezorgt mensen angst op de snelweg?

Eerst en vooral is er de snelheid. Op de snelweg gaat het uiteraard sneller dan langs de landelijke wegen. Voor mensen die vermoeid zijn en die zich minder goed kunnen concentreren, kan die snelheid behoorlijk gevaarlijk overkomen.

Verder is het verkeer op een snelweg doorgaans ook drukker. Op een landelijke weg rijd je, en het enige wat je kan tegenkomen is een tegenligger. Op een snelweg rijd je vaak met drie of meer naast elkaar. Dit beperkt het gevoel om te kunnen ontsnappen heel sterk.

Ook het zware vrachtverkeer kan angst aanjagen op de snelweg. Iedereen weet dat de overlevingskansen bij een ongeval met zo’n wegreus heel gering zijn. Daarom kunnen deze extra angst inboezemen. 

Ten slotte zijn er ook de beperkte mogelijkheden om te stoppen. Op een landelijke weg kan je even aan de kant gaan staan als het allemaal wat teveel wordt. Een snelweg biedt deze mogelijkheid niet.

De rijangst op de snelweg overwonnen

Onlangs kreeg de dame in het voorbeeld een bekeuring in de bus voor overdreven snelheid op de snelweg. Haar echtgenoot feliciteerde haar. Inderdaad, de rijangst om op de snelweg te rijden, is zo goed als verdwenen. Door rationeel te gaan nadenken, relaxerende oefeningen (yoga) te doen en door het gebruik van Bachbloesems tegen angstaanvallen heeft zij haar angst om te rijden op een snelweg zo goed als overwonnen. Niet dat zij favoriet is geworden om op de snelweg te gaan cruisen, maar ze zal opritten van snelwegen niet meer vermijden.
Bachbloesem Mix 98: Vertrouwen in de auto

Bachbloesem mix 98 helpt om:

  • Geen schrik meer te hebben om in de auto te stappen
  • Te geloven in je eigen kunnen
  • Diepgaande emotionele gebeurtenis los te laten
  • Rustig te blijven in het verkeer
Klik hier en ontdek Bachbloesem Mix 98
Marie Pure

Andere artikelen


Niet met de auto durven rijden - Rijangst

Niet met de auto durven rijden

In deze maatschappij wordt niet in auto durven rijden beschouwd als een ernstige handicap. Toch zijn er meer en mensen die het durven toegen dat zij angst hebben om auto te rijden.

Lees het volledig artikel

Hoe kalm blijven tijdens het rijden

Hoe kalm blijven tijdens het rijden

Word je te gestrest tijdens het rijden? Het is belangrijk om zelfverzekerd te zijn en kalm te blijven tijdens het rijden. Ontdek hoe je je focus achter het stuur kunt behouden.

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....