Is bachbloesemtherapie hetzelfde als homeopathie?

Is bachbloesemtherapie hetzelfde als homeopathie?

Bachbloesemtherapie en homeopathie hebben bepaalde overeenkomsten maar ook enkele belangrijke verschilpunten.

Goed om weten is dat Dr. Edward Bach, vooraleer hij de bachbloesemtherapie ontdekt heeft, ook homeopathie gestudeerd heeft. Toen hij op zoek was naar een zachte geneeswijze waar iedereen baat kon bij hebben stootte hij op het werk van Hahnemann, de grondlegger ervan. Hij heeft er een diepgaande studie van gemaakt en paste het een tijdje toe in zijn praktijk. Dr. Bach is zelfs de ontdekker van een aantal samenstellingen die op vandaag nog altijd gebruikt worden, ze zijn dan ook naar zijn naam genoemd, de bachnosoden.

Eén van de gelijkenissen tussen homeopathie en bachbloesemtherapie is dat beide gebruik maken van het principe van verdunning om hun extracten te maken. Bij eerstgenoemde gaat men echter sterker gaan verdunnen dan bij bachbloesemtherapie. Ook de manier van verdunnen is anders. Bij bachbloesemtherapie gaat men niet potentiëren, dit wil zeggen tussen iedere verdunning het flesje schudden.

Bij bachbloesemtherapie gaat men enkel bloesems gebruiken van onschadelijke planten, struiken en bomen. Dit in tegenstelling tot homeopathie waar men zowel planten, mineralen en dierlijke substanties gebruikt om de homeopathische middelen te maken.

Bij bachbloesemtherapie mag men ook alles blijven eten en drinken. Men hoeft geen koffie, thee, munt of andere specifieke voedingsstoffen te mijden.

Bachbloesemtherapie mag ook zonder risico gegeven worden aan baby’s of zwangere dames. Ze zijn totaal onschadelijk zelfs in heel hoge dosering. Homeopathische middelen met een hoge potentie hebben een heel sterke werking en kunnen niet zomaar aan baby’s of kinderen gegeven worden. Ook bepaalde producten zijn verboden voor zwangere vrouwen.

Bachbloesemtherapie richt zich uitsluitend op het emotionele en psychische welzijn van de persoon. Het terug in balans brengen van emoties kan uiteraard zijn weerslag hebben op de fysieke gezondheid maar deze is niet het diagnostisch criterium. Bij homeopathie richt men zich vooral op de fysiek gezondheid van de persoon maar men neemt wel het psychische aspect in rekening om de diagnose te stellen. Het accent ligt echter op de lichamelijke symptomen om de diagnose te bepalen.

Beide alternatieve geneeswijzen kunnen perfect naast elkaar staan en perfect samengaan in één behandeling. Bachbloesemtherapie richt zich vooral op het emotionele aspect terwijl de andere zich richt op het fysieke aspect. Beiden zijn sterk op hun terrein en een synergie van beide geeft dikwijls heel goede resultaten.


Marie Pure

Andere artikelen


Bachbloesems mengen

Bachbloesems mengen

Bachbloesems kan men zeker met elkaar mengen om op die manier de meest geschikte remedie te bekomen. Eigenlijk wou dokter Bach, de uitvinder van de Bachbloesems, niets liever dan dat mensen zelf met Bachbloesems zouden experimenteren. Ook al was hij zelf een dokter, toch vond hij dat mensen zouden moeten kunnen zelf Bachbloesems maken.

Lees het volledig artikel

wat kan je met Bachbloesems doen?

Voor wat zijn Bachbloesems goed?

De Bachbloesems gebruikt in de Bachbloesemtherapie werken op de emotionele, psychische kant van de mens. Bachbloesems zijn in staat om vervelende gevoelens en emoties waar we allemaal wel eens last van hebben terug in evenwicht te brengen. Voorbeelden van dergelijke emoties zijn angst, stress, gebrek aan zelfvertrouwen, depressie, schuldgevoelens, verdriet, ….

Lees het volledig artikel

Welke bloesems gebruikt men in de bachbloesemtherapie?

Welke bloesems gebruikt men in de bachbloesemtherapie?

Er zijn ontelbare verschillende bloesems. Echter, de bachbloesemtherapie gebruikt deze lang niet allemaal. Welke gebruiken ze en waarom net deze?

Lees het volledig artikel

bachbloesemtherapie

Wat is Bachbloesemtherapie?

Bachbloesemtherapie bestaat uit het werken met Bachbloesems. De bachbloesemtherapie werd ontdekt door Dr. Edward Bach, die leefde in het begin van vorige eeuw.

Lees het volledig artikel

de smaak van Bach remedies

de smaak van Bach remedies

Het hoofdbestanddeel van de Bach remedies is water. Dit wil zeggen dat de Bach remedies een neutrale smaak hebben. Het is niet zoals bepaalde kruidenpreparaten die een sterke en soms zeer onaangename smaak hebben. Vooral bij kinderen maar ook bij volwassenen kan dat een reden zijn om ze met niet of met tegenzin te nemen.

Lees het volledig artikel

De Rescue Bach in zijn verschillende vormen

De Rescue Bach in zijn verschillende vormen

De Bach Rescue methode is wellicht de bekendste van alle Bachbloesems. Het gaat hierbij eigenlijk om een combinatie van zes verschillende Bachbloesems, die in verschillende vormen kan voorkomen.

Lees het volledig artikel

Wie was Dr Edward Bach

Wie was Dr Edward Bach

Dr. Edward Bach (1886-1936) was als arts zijn tijd ver vooruit. Gedurende zijn korte loopbaan maakte hij de overgang van orthodoxe geneeskunde naar het ontwikkelen van een natuurlijke vorm van geneeskunde voor het behandelen van de emotionele en geestelijke gezondheid.

Lees het volledig artikel

Bachbloesemtherapie : wat is dat?

Bachbloesemtherapie : wat is dat?

We kennen allemaal het woord "bachbloesemtherapie". Echter, slechts weinigen weten wat deze term juist inhoudt. Ontdek hier meer!

Lees het volledig artikel

Hoe worden de Bach remedies gemaakt?

Hoe worden de Bach remedies gemaakt?

Bachbloesems zijn gemaakt op basis van bloesems, dat weten we. Hoe krijgen we nu die bloesems in een gebruiksklaar flesje? Lees hier meer over hoe de Bachbloesems gemaakt worden!

Lees het volledig artikel

De eerste Bachbloesems in de bachbloesemtherapie

De eerste Bachbloesems in de bachbloesemtherapie

In de bachbloesemtherapie spreekt men telkens van Bachbloesems. In feite zijn Bachbloesems niks anders dan de bloemen die groeien aan de bomen, struiken en planten en deze worden gebruikt worden in de bachbloesemtherapie ontwikkelt door Dr. Edward Bach.

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....