ADHD volwassenen: de 20 kenmerken

ADHD volwassenen: de 20 kenmerken

Bachbloesems helpen volwassenen en kinderen bij ADHD

Bachbloesemmix 48 helpt om:

 • minder snel afgeleid te zijn
 • beter te presteren op het werk of op school
 • geduld uit te oefenen en niet gefrustreerd te geraken

Bachbloesemmix 48 helpt bij ADHD

lees meer

Kenmerken om de diagnose ADHD te stellen bij volwassenen.

ADHD volwassenen leven vaak in het ongewisse wat betreft de problemen die ze ervaren. Er is echter hoop voor de ADHD volwassenen, twee Amerikaanse ADHD-deskundigen, hebben een lijst samengesteld met kenmerken die gebruikt kunnen worden om de diagnose ADHD te stellen. De onderstaande ADHD kenmerken zijn gebaseerd op grootschalige klinische ervaringen. Tenminste twaalf van de twintig onderstaande kenmerken moeten reeds lange tijd een probleem vormen.

 1. ADHD volwassenen hebben het gevoel niet goed genoeg te presteren. Dit is één van de meest voorkomende redenen waarom ADHD volwassenen hulp zoeken. ADHD volwassenen kunnen objectief gezien al heel wat bereikt hebben, maar toch hebben deze mensen het gevoel niet in staat te zijn om alles te doen dat ze willen doen.
 2. ADHD volwassenen kunnen moeilijk het leven organiseren. Een belangrijk probleem voor de meeste ADHD volwassenen is dat ze moeilijk zonder structuur kunnen functioneren. Als er iemand anders geen structuur aangeeft leven ze heel chaotisch, verliezen ze zaken, vergeten afspraken, enzovoort.
 3. ADHD volwassenen kunnen moeilijk een start maken. ADHD volwassenen hebben de neiging om zaken uit te stellen. Het is alsof ze bang zijn om aan iets te beginnen, ze zijn gelijk niet zeker van zichzelf.
 4. ADHD volwassenen zijn met veel zaken tegelijk bezig. Een gevolg daarvan is dat ze weinig projecten afwerken waaraan ze begonnen zijn. Men stopt met iets en begint aan iets anders, maakt dit niet af en gaat weer iets anders doen.
 5. ADHD volwassenen zegt onmiddellijk wat hij denkt. Impulsiviteit is een typisch kenmerk die zowel bij kinderen als volwassenen duidelijk aanwezig is. Er komt iets in hen op en ze spreken het uit zonder erbij na te denken. Dikwijls is de uitspraak vrij direct en weinig tactvol.
 6. ADHD volwassenen zijn op zoek naar kicks. De ADHD volwassenen zijn altijd op zoek naar iets die hem de nodige adrenaline bezorgt. Parachutespringen, racen, bergbeklimmen en andere adrenaline verhogende sporten behoren tot de voorkeuren van ADHD volwassenen.
 7. ADHD volwassenen vervelen zich snel. Van zodra de kick verdwenen is gaat de ADHD’er zich snel, gaan vervelen. Daarbij kan hij zich moeilijk concentreren op één ding en wil van alles tegelijk doen, dit om zich toch maar niet te vervelen.
 8. ADHD volwassenen zijn snel afgeleid. Deze mensen kunnen zich moeilijk concentreren op één ding. Van zodra er iets interessants hun aandacht trekt zijn ze afgeleid. Zich focussen op één ding gedurende een langere periode is héél moeilijk.
 9. ADHD volwassenen zijn vaak creatief, intuïtief en hoogbegaafd. Dit is geen symptoom, maar wel een belangrijk aandachtspunt. ADHD volwassenen hebben, doordat zij zoveel prikkels opvangen, meestal een creatieve, associatieve geest. Te midden van hun chaos en afleidbaarheid laten zij flitsen zien van briljante ideeën.
 10. ADHD volwassenen hebben problemen om procedures te volgen. Dit is een gevolg van het snel verveeld geraken, procedures volgen betekent telkens dezelfde handelingen stellen volgens een geijkt patroon en dat is totaal niet boeiend. ADHD gaan dan ook snel uitdagender manieren zoeken die meer gericht zijn op sensatie.
 11. ADHD volwassenen zijn heel ongeduldig. Ongeduld heeft te maken met de constante behoefte aan afwisseling en sensatie. Als iets te lang duurt wordt hij ongeduldig en gaat zelf op zoek naar iets anders.
 12. ADHD volwassenen handelen impulsief. Eerst doen en dan denken, dat is de manier waarop ADHD volwassenen handelen. Dit is een gevaarlijk kenmerk want daardoor nemen ze dikwijls verkeerde beslissingen op belangrijke terreinen zoals werk en relatie.
 13. ADHD volwassenen maken zich lang op voorhand veel zorgen. ADHD volwassenen hebben de neiging om onnodig veel te piekeren. In hun hoofd is er een constante stroom van gedachten die leidt tot chaos.
 14. ADHD volwassenen voelen zich niet veilig en nemen daardoor soms grote risico’s. Dit symptoom relateert enerzijds aan de neiging zich nodeloos zorgen te maken en anderzijds aan de aanleg voor impulsief gedrag.
 15. ADHD volwassenen hebben wisselende stemmingen. Volwassenen (meer dan kinderen) met ADHD voelen zich overgeleverd aan een onstabiel humeur. Het ene moment zijn ze euforisch, het andere moment zitten ze in zak en as. Dit kan veroorzaakt worden door hun frustraties maar het kan ook genetisch bepaald zijn.
 16. ADHD volwassenen zijn rusteloze mensen. De volwassene met ADHD toont de hyperactiviteit van het ADHD-kind meestal niet. In plaats daarvan ziet men volgende gedragingen : snel praten, trommelen met vingers, steeds verzitten, vaak opstaan van tafel en het verlaten van de ruimte, zelfs in rust voelt hij zich zenuwachtig.
 17. ADHD volwassenen geraken snel verslaafd. Meer dan anderen hebben ADHD volwassenen de kans verslaafd te raken, hetzij aan een stof als nicotine, cocaïne, cafeïne of alcohol, hetzij aan een activiteit als gokken, winkelen, eten of werk. Op momenten dat ze down zijn zie je ze ook overmatig eten.
 18. ADHD volwassenen hebben een lege eigenwaarde. Deze lage eigenwaarde komt voort van de kinderjaren. Als kind zijn ze dikwijls verweten voor een kluns, een halve gare, een paniekzaaier, een druktemaker of een chaoot.
 19. ADHD volwassenen schatten zichzelf verkeerd in. ADHD volwassenen hebben weinig voeling met wat ze doen en schatten het effect ervan dikwijls verkeerd in. Dit leidt vaak tot grote misverstanden waarbij mensen gekwetst geraken.
 20. ADHD volwassenen zijn genetisch belast. ADHD wordt dikwijls overgeërfd. Het is meestal zo dat ADHD ook voorkomt bij andere familieleden zoals ouders, kinderen, tantes, nonkels of grootouders.

Marie Pure

Andere artikelen


7 tekenen dat je kind moeite heeft zich te concentreren

7 tekenen dat je kind moeite heeft om zich te concentreren

Kinderen hebben veel energie die ze moeten kunnen verbranden, dus zich concentreren op een taak als huiswerk of lezen kan misschien niet hun grootste prioriteit zijn. Aan de andere kant is zich concentreren en zaken bijleren een vaardigheid die iedereen nodig heeft als volwassene.

Lees het volledig artikel

Heeft jouw kind te veel energie

Heeft jouw kind te veel energie? Doe de test!

Woon jij samen met een orkaan? Heeft jouw kind te veel energie? Het kan een hele uitdaging zijn en bovendien frustrerend om een kind te hebben dat echt nooit stil zit.

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....