Behandeling van misofonie

Behandeling van misofonie

Bepaalde geluiden kunnen zo ergerlijk zijn dat je er boos om zou worden. Dit kan een teken zijn dat je lijdt aan misofonie, een term die vrij nieuw is en waar niet meteen een pasklare behandeling voor bestaat.

Behandeling van misofonie: wanneer is het nodig?

Het is niet eenvoudig om vast te stellen wanneer iemand echt aan misofonie lijdt, laat staan dat het eenvoudig zou zijn om een behandeling te vinden. De reden dat het niet gemakkelijk is om misofonie vast te stellen ligt in het feit dat iedereen zich wel eens ergert aan bepaalde geluiden. Het ergeren op zich is onvoldoende om van deze neurologische aandoening te spreken. Het is vooral de manier waarop men op deze geluiden reageert wat de doorslag geeft.

Op lichamelijk vlak zal iemand die lijdt aan misofonie onmiddellijk bij het horen van een enerverend geluid een verhoogde hartslag krijgen en gevoelens van woede voelen opkomen. Wie daar niet aan lijdt, krijgt dit pas als het geluid lange(re) tijd aanhoudt. Men krijgt het ook warm en voelt boosheid, wat uiteindelijk ertoe kan leiden dat men hoofdpijn krijgt.

Op psychologisch vlak krijgt men een afkeer van bepaalde geluiden. Hierdoor gaat men anticiperen op het geluid waardoor enerzijds angst voor een bepaald geluid ontstaat en anderzijds ook een soort van vluchtmechanisme om niet in contact te komen met het geluid.

Behandeling van misofonie

De behandeling van misofonie bestaat voornamelijk uit cognitieve gedragstherapie. Er wordt bij deze behandeling vaak in groepen gewerkt, waarbij men aanleert om de storende geluiden te koppelen aan andere gedachten.

Natuurlijk kan men ook gebruik maken van enkele tips om beter om te gaan met misofonie. Zo is het gebruik van oordopjes een mogelijkheid om de gevolgen van misofonie aan te pakken. Door oordopjes te gebruiken in risicovolle situaties wordt de hinder beperkt. Ook met een koptelefoon kan men deze gevolgen aanpakken. Momenteel is het zeker niet opvallend als iemand met een koptelefoon rondloopt, wat het gebruik van dit middeltje vergemakkelijkt. Men moet er echter wel rekening mee houden dat deze tips enkel symptomatisch werken. Zij gaan het probleem op zich niet aanpakken, maar wel de nadelige gevolgen die met bepaalde geluiden gepaard gaan.

Betekenis van Bachbloesems in de behandeling van misofonie

Kunnen Bachbloesems enige betekenis hebben bij het behandelen van misofonie? Zeker wel. Bachbloesems gaan het probleem op zich niet verhelpen. Maar er is wel de mogelijkheid om op een meer verantwoorde manier met de enerverende geluiden te leren omgaan. Bachbloesems zijn natuurlijke producten die negatieve emoties ombuigen naar de positieve tegenpool. De woede die ontstaat bij misofonie is onmiskenbaar een negatieve emotie. Met de juiste bloesemremedie kan men die woede aan banden leggen. Het is wel aangewezen om Bachbloesems te gebruiken die aanbevolen worden door een ervaren bloesemtherapeut. Die kan op basis van jouw problemen een geschikte remedie samenstellen. Bachbloesems zijn volledig veilig om te gebruiken en vertonen geen bijwerkingen. Zij kunnen eveneens op om het even welke leeftijd gebruikt worden. Vermits misofonie vaak optreedt bij jonge kinderen, is het geen enkel probleem om met Bachbloesems te werken.


Marie Pure

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....