Het leven van Dr. Bach in een notendop

Het leven van Dr. Bach in een notendop
Dr. Edward Bach

De prille jeugd van Dr. Bach

Dr Edward Bach werd geboren in het Engeland van 1886. Toen hij zestien was, verliet hij de school, vastbesloten om ooit arts te worden. Hij wilde zijn ouders echter ontzien van de hoge kosten die zo’n opleiding met zich meebracht en dus besloot hij eerst in de kopergieterij van zijn vader te gaan werken.
Hij werkte in de Bach fabrieken in Birmingham drie lange, zware jaren. Maar tussen de arbeiders kreeg hij wel ontzettend veel inzicht in het menselijke karakter, wat de basis zou vormen voor zijn toekomstige werk.

Dr. Bach en zijn zieke collega’s

De collega’s van Dr. Bach in de fabriek hadden schrik om ziek te worden. Als zij ziek werden, werkten ze meestal gewoon door om geen inkomsten te verliezen en omdat medische kosten vaak voor hen niet te betalen waren. Dr. Bach keek machteloos toe hoe zijn lijdende collega’s hun symptomen trachtten te onderdrukken en het werd hem duidelijk: hij moest een eenvoudige geneeswijze vinden, één die chronische ziekten zou genezen.

De medische opleiding van Dr. Bach

Toen hij twintig was, begon Dr. Bach aan zijn medische opleiding. Het viel hem op dat patiënten, ook al leden ze aan dezelfde ziekte, niet altijd beter werden bij dezelfde behandeling. Een geneesmiddel dat in staat was een aantal zieken wel te genezen, bleek op anderen dan weer totaal geen effect te hebben.

Maar er was meer: het viel hem ook op dat patiënten die gelijkenissen vertoonden in hun persoonlijkheid, ook hetzelfde reageerden op hetzelfde geneesmiddel. Mensen die aan dezelfde ziekte leden maar een andere persoonlijkheid hadden, hadden dan weer andere medicijnen nodig. Dr. Bach kwam dan ook tot het besluit dat de persoonlijkheid van een mens van groter belang was dan het lichaam in geval van ziekte.

Er waren volgens hem te veel patiënten met chronische klachten die met geen enkele behandeling geholpen waren: de moderne wetenschap van toen schoot enorm tekort en waren volgens Bach teveel op het fysiek van de zieken gericht.

Dr. Bach en homeopathie

Dr. Bach stelde zich bij de moderne wetenschap dus vele vragen, waarop hij antwoord hoopte te vinden in de bacteriologie en homeopathie. Al snel ontdekte hij dat sommige bacteriën in de darmen de schuldige waren van veel chronische ziekten. Hij ontwikkelde zeven serums die oraal in te nemen waren: de zogenaamde Bach-nosoden.

Edward Bach ging de werken van Hahnemann lezen. Dit was een achttiende eeuwse, Duitse arts en de ‘vader van de homeopathie’. Net als Bach was Hahnemann ervan overtuigd dat het principe van genezen lag in het behandelen van de mens, en niet de ziekte. De oorzaken van ziekte waren volgens Dr. Bach gemoedstoestanden zoals angst, verdriet, onzekerheid en eenzaamheid.

De remedies van Dr. Bach

Dr. Bach voelde een steeds grotere drang om de natuur van Wales te gaan verkennen: daar waar zijn eigenlijke roots lagen. In 1930 zei hij zijn praktijk in Londen vaarwel en ging in de rijke natuur van Wales op zoek naar geneeskrachtige planten. Dr. Bach was een man die erg verbonden was met de natuur en hij voelde de helende krachten van bepaalde bloesems op zijn lichaam en ziel.
Tegen 1936 had hij maar liefst 38 remedies ontwikkeld, die elk apart refereerde aan een bepaalde gemoedstoestand. Op 27 november van dat zelfde jaar overleed Edward Bach op de leeftijd van 50 jaar. Even ter verduidelijking: de gemiddelde levensverwachting voor een man lag in 1936 op 53 jaar.


Marie Pure

Andere artikelen


Bachbloesemtherapie werkt met bloesems

Bachbloesemtherapie werkt met bloesems

Zoals de naam al doet vermoeden, baseert de bachbloesemtherapie zich op het bestaan van diverse bloesems. Laten we van naderbij bekijken hoe deze methode precies tot stand komt.

Lees het volledig artikel

Mag ik Bachbloesems nemen tijdens de zwangerschap

Mag ik Bachbloesems nemen tijdens mijn zwangerschap?

Bachbloesemtherapie kan door iedereen gebruikt worden: jong en oud, mens en dier, zelfs voor baby's is het niet schadelijk. Mogen we dan ook besluiten dat we de Bachbloesemtherapie kunnen nemen tijdens de zwangerschap?

Lees het volledig artikel

Wat zijn Bachbloesems en wat doen ze

Bachbloesems – Wat en waarom? Uitleg bij al je vragen

Wat zijn Bachbloesems? Bij wat kunnen Bachbloesems helpen? Helpen ze altijd - en wanneer helpen ze niet? Al deze vragen beantwoord en meer in dit artikel!

Lees het volledig artikel

Kunnen we Bach remedies gebruiken bij dieren?

Kunnen we Bach remedies gebruiken bij dieren?

Ook onze dieren kunnen problemen hebben met hun emoties. Ook voor hen blijven Bachbloesems een goede oplossing te zijn. Lees er hier meer over.

Lees het volledig artikel

hoe werkt bachbloesemtherapie

hoe werkt bachbloesemtherapie

Bachbloesemtherapie is een alternatieve geneeswijze ontdekt in het begin van vorige eeuw door Dr. Edward Bach. Dr. Bach was een arts, homeopaat, immunoloog en bacterioloog. Hij is zijn hele leven op zoek geweest naar een zachte onschadelijke geneeswijze die de mensen konden toepassen. Hij heeft daarbij zijn intuïtie gebruikt en bracht veel tijd door in de natuur. Bloemen en bloesems spraken hem altijd aan.

Lees het volledig artikel

infographic

Bachbloesems infographic

Wat zijn Bachbloesems? Hoe gebruik je Bachbloesems? En door wie worden ze vooral gebruikt? Een antwoord op deze en andere vragen vind je in deze infographic.

Lees het volledig artikel

wat kan je met Bachbloesems doen?

Voor wat zijn Bachbloesems goed?

De Bachbloesems gebruikt in de Bachbloesemtherapie werken op de emotionele, psychische kant van de mens. Bachbloesems zijn in staat om vervelende gevoelens en emoties waar we allemaal wel eens last van hebben terug in evenwicht te brengen. Voorbeelden van dergelijke emoties zijn angst, stress, gebrek aan zelfvertrouwen, depressie, schuldgevoelens, verdriet, ….

Lees het volledig artikel

Is bachbloesemtherapie hetzelfde als homeopathie?

Is bachbloesemtherapie hetzelfde als homeopathie?

Bachbloesemtherapie en homeopathie hebben bepaalde overeenkomsten maar ook enkele belangrijke verschilpunten.

Lees het volledig artikel

de smaak van Bach remedies

de smaak van Bach remedies

Het hoofdbestanddeel van de Bach remedies is water. Dit wil zeggen dat de Bach remedies een neutrale smaak hebben. Het is niet zoals bepaalde kruidenpreparaten die een sterke en soms zeer onaangename smaak hebben. Vooral bij kinderen maar ook bij volwassenen kan dat een reden zijn om ze met niet of met tegenzin te nemen.

Lees het volledig artikel

Kan men Bachbloesems preventief nemen?

Kan men Bachbloesems preventief nemen?

Bachbloesems werken in op emoties. Daarom zou het soms handig zijn als deze preventief al zouden kunnen genomen worden, denk maar aan een tandartsbezoekje dat je graag zonder angst zou afleggen. Is dit mogelijk? Ontdek het in dit artikel.

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....