Deze site maakt gebruik van cookies.Meer weten

Zwanger worden 30 jaar : hoe groot zijn mijn kansen

Zwanger worden vanaf je 30 lijkt voor vele koppels de ideale periode. Er is reeds wat stabiliteit in de relatie en op werkvlak wat voor een gezonde basis kan dienen om een gezin te stichten. Normaal heb je als koppels kunnen genieten van nog geen kinderen te hebben en zo voldoende vrije tijd en ontspanning samen kunnen doorbrengen hebben. De batterijen zijn opgeladen om aan het groots avontuur te beginnen : zwanger worden!
Dat is het goede nieuws. Het slechte nieuws is dat je niet lang mag wachten als je wil zwanger worden. Er is een groot verschil tussen de vruchtbaarheid van de vrouw als ze 30 jaar is dan als ze 39 jaar is. Vanaf de dertig neemt de kans op zwanger worden exponentieel af. Daarom raad men je aan als je van plan bent om kinderen te krijgen wacht niet en begin er zo snel mogelijk aan.

Zwanger worden als 30 jarige : de voordelen.

Zwanger worden op je 30 jaar of ouder is financieel en praktisch geien een ideale leeftijd. Je hebt al een hoger inkomen en een financiële reserve om de extra kosten van het zwanger worden en kindjes krijgen op te vangen. Er is ook al meer structuur in de relatie waardoor er een groter stabiliteit is. Je hebt een stevig positie ingenomen op het werk die geen invloed zal ondervinden van je afwezigheid tijdens de zwangerschap en de bevalling.
Toch is het goed om het zwanger worden te plannen en op voorhand de financiële middelen te bekijken. Zorg dat het kindje geen te grote hap neemt uit jullie budget zodat de druk op financieel vlak te hoog wordt. Deze stress kan een nadelig effect hebben op het willen zwanger worden en de kans op succes.
Vrouwen van rond de 30 hebben meer standvastigheid en veerkracht dan moeders van in de 20. Dit komt zeker ten goede als men wil zwanger worden. Ook als moeder zijn dat kwaliteiten die nuttig zijn bij de opvoeding van het kind. Je bent ook rustiger als ouder dan als je 20 jaar bent, maar toch heb je nog de energie en kracht van een jonge moeder.

Zwanger worden als 30 jarige : de nadelen

Als je pas 30 bent is kans op zwanger worden even groot als een eind de twintig bent en het risico op een miskraam en het syndroom van Down zijn slechts lichtjes hoger. Eenmaal 35 jaar verminderd de vruchtbaarheid in versneld tempo. Ook de kans op complicaties tijdens de zwangerschap vergroot sterk. Zwanger worden na 35 jaar heeft meer risico’s en kan moeilijker zijn dan tussen de 30 en 35 jaar.
Eenmaal zwanger geworden en je bent ouder dan 35 jaar is er 40 % kans dat de bevalling met een keizersnede zal gebeuren dit ten opzichte van 14 % bij zwangere vrouwen van in de twintig. Dit zijn cijfers dit spreken voor een eerste bevalling. Niemand weet waarom dat percentage hoger ligt bij ouderen vrouwen maar men vermoed dat de dokters geen risico willen nemen op complicaties en vlugger overgaan tot het uitvoeren van een keizersnede.
Experten raden vrouwen boven de 35 jaar om serieus na te denken over het willen zwanger worden. Vooral als ze meer dan één kind willen. Het is vooral als men een tweede kind wil dat er problemen zich kunnen voordoen bij het zwanger worden. Tegen de tijd dat ze zwanger willen worden van hun tweede kindje zijn ze al tegen de veertig jaar en dan is de vruchtbaarste periode al lang voorbij.

Zwanger worden op 30 jaar : hoe groot is mijn kans ?

Er is een duidelijke vermindering van de vruchtbaarheid tussen de 30 en 35 jaar, maar de meeste vrouwen ondervinden nog maar weinig last met het zwanger worden. Vanaf de leeftijd van 38 jaar wordt zwanger worden wel problematisch.
Als in tussen de leeftijd van 30 en 39 jaar zwanger wil worden heb je 15 % kans dat dit gebeurt bij de eerste ovulatie. Je hebt 75 % kans dat je het eerste jaar zwanger wordt maar als je ouder bent dan 35 jaar vermindert de kans op zwanger worden tijdens het eerste jaar naar 65 %.
Als je voor het eerst bevalt na je 35 jaar is de kans op een miskraam 40 %, dit ten opzichte van 14 % kans voor moeders die in de 20 zijn.
Ook al neem je geen medicatie om zwanger te worden toch is kans op een tweeling , als je wil zwanger worden tussen je 35 en 39 jaar, veel groter. Dit heeft te maken met een verandering in de hormonen stofwisseling. Het hormoon dit het eitje stimuleert om los te komen van de eierstok verhoogt zijn werking. Daarom is de kans groter dat er bij de eisprong meer dan één eitje vrijkomt en bevrucht geraakt. Dus oudere vrouwen kunnen moeilijker zwanger worden maar als ze zwanger worden hebben ze meer kans op een meerling.
 

Delen

Andere artikelen


Zwanger worden en overgewicht, kleine kans op zwangerschap!

Zwanger worden en overgewicht, kleine kans op zwangerschap!

Bij overgewicht kan het moeilijk zijn om zwanger te worden. Je gewicht kan immers een rol spelen bij vruchtbaarheidsproblemen.

Lees het volledig artikel

De temperatuurmethode gebruiken om zwanger te worden!

De temperatuurmethode gebruiken om zwanger te worden!

Zwanger worden is niet altijd een evidente zaak. Vaak kunnen er verschillende cyclussen voorbijgaan zonder dat je zwanger wordt. 

Lees het volledig artikel

Zwanger worden 35 jaar : wat zijn mijn kansen?

Zwanger worden 35 jaar : wat zijn mijn kansen?

Zwanger worden op 35 of ouder is meer en meer een tendens in onze maatschappij. De meeste mensen studeren nu langer en genieten nadien nog van hun vrijheid en maken verre reizen. Op een bepaald moment wil men dan toch zwanger worden maar is men meestal al de 35 jaar voorbij.
Men maakt zich dan zorgen of men wel niet te oud is om nog zwanger te worden. 35 jaar, is dat niet te oud? Zal ik nog wel een gezonde baby op de wereld zetten?

Lees het volledig artikel

Tips om snel zwanger te worden

Tips om snel zwanger te worden

Tips om snel zwanger te worden maar ook tips over zaken die het zwanger worden tegenhouden

Lees het volledig artikel

Moeilijk zwanger worden: wat kan er helpen?

Moeilijk zwanger worden : wat kan er helpen?

Vrouwen die moeilijk zwanger worden zitten met allerlei vragen. Bepaalde hebben het echt moeilijk als ze bij mensen zijn die zwanger zijn of reeds kinderen hebben. Hoe hard je het hen ook gunt toch is het moeilijk om niet een klein beetje jaloers te zijn op hen. Vragen als “waarom zij en ik niet?” of “waarom verdienen zij dat en ik niet?” spoken door je hoofd. 

Lees het volledig artikel

Zwanger worden en rond welke periode?

Zwanger worden en rond welke periode?

Wanneer je eenmaal besloten hebt om zwanger te worden, ben je onmiddellijk bezig met de vraag rond welke periode zal het gebeuren?

Lees het volledig artikel

Snel zwanger worden : is je lichaam er wel klaar voor?

Snel zwanger worden : is je lichaam er wel klaar voor?

Als je wil snel zwanger worden heb je je er waarschijnlijk al emotioneel op voorbereid. Maar is je lichaam al voldoende voorbereid op een komende zwangerschap? Als je een gezonde zwangerschap wenst is het van volgende zaken te overlopen en pas dan beslist of het moment rijp is om zwanger te worden.

Lees het volledig artikel

De schildklier en zwanger worden, hoe pak je dit aan?

De schildklier en zwanger worden, hoe pak je dit aan?

De schildklier kan het zwanger worden bemoeilijken. Vooral een te langzaam werkende schildklier (hypothyreoïdie) maakt dat het zwanger worden een moeilijke opdracht wordt die ....

Lees het volledig artikel

Als zwanger worden van een tweede niet lukt!

Als zwanger worden van een tweede niet lukt!

Het is een vraag die je als mama van één kind dikwijls krijgt. Een tweede zwangerschapschap is spijtig genoeg geen vanzelfsprekendheid. 

Lees het volledig artikel

Zwanger worden met een chronische aandoening : kan dat?

Zwanger worden met een chronische aandoening : kan dat?

Wil je graag zwanger worden maar heb je te kampen met een chronische ziekte of probleem? Dan is het best om je vooraf een aantal vragen te stellen en zo de voor- en nadelen af te wegen van de eventuele zwangerschap.

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....