Deze site maakt gebruik van cookies.Meer weten

De temperatuurmethode gebruiken om zwanger te worden!

Zwanger worden is niet altijd een evidente zaak. Vaak kunnen er verschillende cyclussen voorbijgaan zonder dat je zwanger wordt. Je kan dit proberen te vermijden door een inzicht te krijgen in je cyclus door de temperatuurmethode. 

 

Wat is de temperatuurmethode?

De temperatuurmethode is één van de methodes om vlugger zwanger te worden. 

Bij deze methode is het belangrijk om elke ochtend, te beginnen bij de eerste dag van je menstruatie, je temperatuur op te nemen voor je ’s morgens uit je bed komt. Het is belangrijk om de temperatuur op te nemen voor je uit bed komt omdat deze gaat omhoog gaan eens je bent opgestaan. Vergeet ook nooit je temperatuur op hetzelfde tijdstip te meten. Je temperatuur kan je het best bijhouden in een grafiek waar je zult zien dat in het eerste gedeelte van je cyclus je temperatuur lager zal zijn. Na je eisprong zal je temperatuur toenemen. Deze zal stijgen met minimaal één derde graad. Pas nadat deze temperatuur drie dagen aanhoudt, mag je ervan uitgaan dat je eisprong heeft plaatsgehad. Je temperatuur zal hoog blijven totdat je menstruatie optreedt. Blijft je temperatuur echter hoog en blijft je menstruatie uit, dan is de kans groot dan je zwanger bent. Een zwangerschapstest kan je vermoeden dan bevestigen. 

Het kan wel voorkomen bij de temperatuurmethode dat je temperatuur gaat schommelen. De oorzaken hiervan kunnen onder andere de weersomstandigheden, een opkomend griepje, laat naar bed gaan, alcohol zijn. Deze beïnvloeden enorm je temperatuur.

Voor de optimalisatie van de temperatuurmethode is een nachtrust van minimaal acht uur heel belangrijk. 

Voor het meten van de temperatuur gebruik je een gewone thermometer. Er zijn echter ook speciale thermometers voor deze temperatuurmethode. Deze speciale thermometers geven minder graden dan een gewone thermometer waardoor hij meer gericht is op kleine temperatuursverhogingen.

Na een maand heb je een grafiek waarin je kan nagaan wanneer je vruchtbare dagen zijn ( wanneer je eisprong heeft plaatsgevonden). Dit geeft echter nog geen duidelijk beeld omdat er tijdens die ene maand verschillende omstandigheden een rol kunnen spelen waardoor de temperatuur kan verschillen. Een avondje later naar bed of al opstaan vooraleer je je temperatuur hebt genomen, kan al voldoende zijn om een verschil te krijgen.

Na minstens drie maanden krijg je pas een nauwkeurige temperatuurscurve. Als het goed is dan kan je die maanden zien hoe lang je cyclus gemiddeld duurt en rond welke dag je temperatuur omhoog gaat. Heb je voor deze dag geslachtsgemeenschap, dan is de kans heel groot dat je zwanger wordt. 

 

Wat kan je nog doen met de temperatuurmethode? 

Op de grafiek kan je ook aangeven wanneer je menstruatie is begonnen, door bijvoorbeeld een “m” te zetten op die dag. Gegevens zoals wanneer je gemeenschap hebt gehad, of je je eisprong hebt gevoeld, of je gemerkt hebt dat je gevoelige borsten,kan je ook noteren op deze grafiek.

 

Waarom de temperatuurmethode bij zwanger worden? 

Je kan deze temperatuurmethode vooral gebruiken wanneer je al langer probeert om zwanger te geraken. Deze methode is een veel gebruikte methode. Het nadeel ervan is dat je pas achteraf kan zien wanneer je eisprong heeft plaatsgevonden en dat het dan al eigenlijk te laat is om zwanger te worden.

 

Delen

Andere artikelen


Zwanger worden van een tweeling, een verrassing!

Zwanger worden van een tweeling, een verrassing!

Van een verrassing mag je zeker spreken wanneer je te horen krijgt dat je zwanger bent van een tweeling. Toch kan het daarna wel vragen oproepen zoals de risico’s die een meerlingenzwangerschap inhoudt,…

Lees het volledig artikel

Zwanger worden? Wat zijn de symptomen?

Zwanger worden? Wat zijn de symptomen?

Je wilt zwanger worden maar wat zijn de symptomen? Je voelt wel wat veranderingen in je lichaam maar wijst dit op een zwangerschap?

Lees het volledig artikel

Tips om snel zwanger te worden

Tips om snel zwanger te worden

Tips om snel zwanger te worden maar ook tips over zaken die het zwanger worden tegenhouden

Lees het volledig artikel

De schildklier en zwanger worden, hoe pak je dit aan?

De schildklier en zwanger worden, hoe pak je dit aan?

De schildklier kan het zwanger worden bemoeilijken. Vooral een te langzaam werkende schildklier (hypothyreoïdie) maakt dat het zwanger worden een moeilijke opdracht wordt die ....

Lees het volledig artikel

Als zwanger worden van een tweede niet lukt!

Als zwanger worden van een tweede niet lukt!

Het is een vraag die je als mama van één kind dikwijls krijgt. Een tweede zwangerschapschap is spijtig genoeg geen vanzelfsprekendheid. 

Lees het volledig artikel

Zwanger worden door je temperatuur te meten!

Zwanger worden door je temperatuur te meten!

Om zwanger te worden kan je verschillende manier uitproberen, de verschillende standjes, het eten van bepaalde gerechten, bepaalde methodes zoals de temperatuur meten.
Lees het volledig artikel

Zwanger worden 35 jaar : wat zijn mijn kansen?

Zwanger worden 35 jaar : wat zijn mijn kansen?

Zwanger worden op 35 of ouder is meer en meer een tendens in onze maatschappij. De meeste mensen studeren nu langer en genieten nadien nog van hun vrijheid en maken verre reizen. Op een bepaald moment wil men dan toch zwanger worden maar is men meestal al de 35 jaar voorbij.
Men maakt zich dan zorgen of men wel niet te oud is om nog zwanger te worden. 35 jaar, is dat niet te oud? Zal ik nog wel een gezonde baby op de wereld zetten?

Lees het volledig artikel

Zwanger worden 45 jaar : wat zijn de kansen

Zwanger worden 45 jaar : wat zijn de kansen

Als je het zwanger worden hebt uitgesteld tot je 45 bent, omwille van je relatie of omwille van het werk, kan je op een bepaald moment schrikken dat je de veertig al gepasseerd bent en nog geen kinderen hebt. Het is niet te ontkennen dat je kansen om zwanger te worden veel kleiner zijn dan een paar jaren geleden. Na de 45 jaar zijn de kansen heel klein om op een natuurlijk manier zwanger te worden. Toch worden er nog veel vrouwen zwanger die ouder zijn dan veertig jaar, al of niet met kunstmatige bevruchtingstechnieken.

Lees het volledig artikel

Kan je zwanger worden als je diabetes hebt?

Kan je zwanger worden als je diabetes hebt?

Je wil zwanger worden maar je hebt diabetes, kan ik wel zwanger worden en zo ja zal de baby wel gezond zijn? Het goede nieuws is dat een vrouw met diabetes evenveel kans heeft op een gezonde baby als iemand zonder suikerziekte op voorwaarde dat ze haar bloedsuikerspiegel voor en tijdens de zwangerschap goed onder controle heeft.

Lees het volledig artikel

Zwanger worden met een chronische aandoening : kan dat?

Zwanger worden met een chronische aandoening : kan dat?

Wil je graag zwanger worden maar heb je te kampen met een chronische ziekte of probleem? Dan is het best om je vooraf een aantal vragen te stellen en zo de voor- en nadelen af te wegen van de eventuele zwangerschap.

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....