Deze site maakt gebruik van cookies.Meer weten

Vliegangst overwinnen

Zowat 1 op 3 mensen kampt met angst om met het vliegtuig te reizen. De twee belangrijke soorten vlieganst zijn:  aviofobie (angst van het vliegtuig) en aerodromofobie (angst om met het vliegtuig te reizen).Voor velen die hieraan lijden, is dit knap vervelend want vaak is een reis met het vliegtuig niet uit te sluiten. Denk aan zakenreizen, het bezoeken van familie of vrienden in het buitenland, of gewoon voor het bezoeken van een land waar je veel interesse in hebt. De angst zomaar opzij zetten is natuurlijk niet zo gemakkelijk, ook al is het geweten dat het vliegtuig veruit het veiligste transportmiddel is en ook het meest aangewezen is om lange afstanden af te leggen. In dit artikel kan je lezen waar de vliegangst vandaan komt, en vooral hoe je deze vliegangst kan overwinnen.

Wat zijn de oorzaken van vliegangst?

Om je vliegangst te overwinnen, gaan we eerst kijken naar de oorzaken van vliegangst. De oorzaak kan voor iedereen natuurlijk anders zijn, maar hieronder vind je enkele mogelijke oorzaken van vliegangst.

 • Een eerdere vlucht die heel stresserend verliep (bijvoorbeeld door turbulentie);
 • Angst voor het onbekende (als iemand nog nooit heeft gevolgen);
 • Hoogtevrees;
 • Angst om opgesloten te zitten (claustrofobie);
 • Reisstress (de tickets niet vergeten, genoeg op voorhand arriveren, controles, wachttijden…);
 • Angst om te crashen (wordt meestal getriggerd door rampfilms of nieuwsberichten);
 • Angst om ziek of besmet te raken (hypochondrie);

Welke symptomen treden er op bij vliegangst?

Zweten, trillingen over je volledige lichaam, hartkloppingen, hyperventilatieklachten, onrust, misselijkheid, maag- en darmklachten… Dit kunnen allemaal symptomen zijn die optreden wanneer iemand bang is om te vliegen. Wanneer één of meerdere van de hiervoor genoemde symptomen voorkomen, zou het geen slecht idee zijn om de volgende tips eens door te nemen.

Hoe kan men het best vliegangst overwinnen?

Bovenstaande zaken zijn de vaakst voorkomende symptomen en zorgen natuurlijk niet voor een aangename vliegreis. Maar er kunnen heel wat angsten overwonnen worden, waaronder ook vliegangst. Hier volgen enkele tips die gemakkelijk zelf toe te passen zijn om je vliegangst te overwinnen:

 • 1e tip: Jezelf informeren. Vooraleer je het vliegtuig opstapt is het goed om jezelf voldoende te informeren zodat je min of meer op de hoogte bent van wat een vliegreis precies inhoudt.
 • 2e tip: Stay positive. Probeer ook te luisteren naar de positieve ervaringen van mensen die reeds gevlogen hebben, en luister niet enkel naar de negatieve verhalen. Je zal snel merken dat de positieve verhalen de bovenhand zullen nemen.
 • 3e tip: Things to do. Zoek afleiding zodat je tijdens de reis niet te veel hoeft na te denken. Een boek of een hoofdtelefoon met goede muziek kan je op andere gedachten brengen.
 • 4e tip: Safety first! Sta ook eens stil bij de veiligheidsregels. Het is namelijk zo dat een vliegtuig niet opstijgt als niet alles gecontroleerd en goedgekeurd is. Voor de luchtvaarmaatschappij is de veiligheid van de aanwezigen op het toestel uiteraard prioriteit.
 • 5e tip: Vliegen = fun! Denk eens aan hoe veel stoerder kinderen zijn! Kinderen vinden vliegen alleen maar opwindend. En sta er eens bij stil hoe gemakkelijk het eigenlijk wel is om in slechts een mum van tijd duizenden kilometers verder van huis te zijn.

Uiteraard is het niet voor iedereen even gemakkelijk en is het voor sommigen zelfs niet mogelijk om de vliegangst op eigen houtje te overwinnen. Deze mensen kunnen zich laten bijstaan door professionals. Zo bestaan er verschillende vliegangstcursussen, vliegangsttrainingen en Mind tuning tegen vliegangst. Bij Mind tuning wordt je meestal geholpen door een erkend psycholoog of psychotherapeut.

Delen

Andere artikelen


Vliegangst

Vliegangst? Niet in staat het vliegtuig te nemen? Wat kan je er aan doen?

Vliegangst is iets dat vrij vaak voorkomt, maar kan ernstige proporties aannemen. Vind hier enkele tips voor een rustige vlucht!

Lees het volledig artikel

Help, ik moet vliegen! Tips tegen vliegangst!

Help, ik moet vliegen! Tips tegen vliegangst!

Er bestaan diverse uitingen van vliegangst. Wil je tips tegen vliegangst? Klik dan hier om het volledige artikel te lezen.

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....