Multiple Sclerose en vermoeidheid

Multiple Sclerose en vermoeidheid

Vermoeidheid als klacht bij Multiple Sclerose

Vermoeidheid is verder een veelvoorkomende klacht bij Multiple Sclerose. Het verschil tussen gewone vermoeidheid en vermoeidheid bij Multiple Sclerose is echter groot. De vermoeidheid bij Multiple Sclerose kan namelijk zeer ongewone proporties gaan aannemen.
Ongeveer 40% van Multiple Sclerose patiënten vinden de vermoeidheid het meest aanwezige symptoom. Hoewel de vermoeidheid bij een groot deel patiënten overheersend is, kan dit bij andere Multiple Sclerose patiënten anders zijn.

De oorzaak van vermoeidheid bij Multiple Sclerose

Hoewel de wetenschap hedendaags verder staat dan bijvoorbeeld 20 jaar geleden, is de oorzaak van vermoeidheid bij Multiple Sclerose nog niet helemaal duidelijk. Momenteel wordt vermoeidheid bij Multiple Sclerose in 4 groepen ingedeeld:
• normale vermoeidheid bij Multiple Sclerose: vermoeidheid die niets te maken heeft met Multiple Sclerose;
• neuromusculaire vermoeidheid bij Multiple Sclerose die wordt veroorzaakt door een niet goed functionerende zenuwgeleiding. Voor dit soort vermoeidheid is zeer veel rust aangewezen;
• vermoeidheid door een emotionele oorzaak bij Multiple Sclerose komt ook voor, meestal ten gevolge van een depressie;
• Lassitudo vermoeidheid bij Multiple Sclerose, men vermoedt dat een onevenwicht in biochemische stoffen de oorzaak is van deze vermoeidheid.
Gevolgen van vermoeidheid bij Multiple Sclerose
Meestal zijn er ook enkele gevolgen wanneer vermoeidheid bij Multiple Sclerose gaat optreden. Het meest voorkomende gevolg van vermoeidheid bij Multiple Sclerose is angst. Deze angst speelt zich vooral af op het gebied van angst voor het terugkomen van Multiple Sclerose symptomen, die de patiënt in verbinding stelt met vermoeidheid.

Omgaan met Multiple Sclerose vermoeidheid

Er zijn echter heel wat handelingen die de patiënt zelf kan doen om de gevolgen van de vermoeidheid bij Multiple Sclerose te gaan beperken. Natuurlijk gaat er meestal een heel lang onderzoek aan vooraf, waar men de precieze oorzaak van de vermoeidheid moet gaan vaststellen. Indien Multiple Sclerose de oorzaak van de vermoeidheid is, moeten er wijzigingen in het dagelijkse leven van de patiënt worden aangebracht. Zo moet men de eigen grenzen kennen en voldoende rust nemen om de vermoeidheid in intensiteit te gaan beperken.

Met behulp van de volgende tips kan vermoeidheid bij Multiple Sclerose erg worden ingeperkt:
• Vermijd warme temperaturen zoals bij warme baden, sauna’s en te intense lichaamsbeweging;
• Vermijd te zware maaltijden en roken;
• Hou een goede planning bij waarbij je tijd maakt voor jezelf;
• Vermijd overgewicht;
• Yoga is zeker aangeraden om de vermoeidheid bij Multiple Sclerose aan te pakken;
• Zorg voor een goede conditie en lichaamsbeweging, zonder dat je dit te intens gaat doen.

Niet alleen de fysieke kant van de vermoeidheid bij Multiple Sclerose moet worden bekeken, maar ook de psychologische kant. Vele Multiple Sclerose patiënten ervaren dat hun vermoeidheid erger wordt door de aanwezigheid van stress. Indien je vrij vaak last hebt van stress bij Multiple Sclerose, is het zeker aangeraden begeleiding te zoeken voor dit soort vermoeidheid.

 

Delen


Bachbloesem Mix 47: Vermoeidheid

Bachbloesem mix 47 biedt ondersteuning om:

  • meer energie te hebben
  • je draagkracht te verhogen
  • stressbestendiger te zijn
  • minder te piekeren
  • beter te slapen
Klik hier en ontdek Bachbloesem Mix 47
Marie Pure

Andere artikelen


Tips voor meer energie

Tips voor meer energie

Tips voor meer energie kan iedereen wel gebruiken. Leer enkele tips voor meer energie kennen maar ontdek ook enkele valstrikken die averechts werken.

Lees het volledig artikel

10 manieren om je energie te boosten

10 manieren om je energie te boosten!

Voel je je moe, gestresseerd? Lijd je aan vermoeidheid? Zoek je naar energieboosters, dan kan je hier onze tips vinden: 10 manieren om je energie te boosten.

Lees het volledig artikel

Bètablokkers en vermoeidheid

Bètablokkers en vermoeidheid

Hoewel de moderne farmaceutische industrie beweert dat bètablokkers geen vermoeidheid kunnen veroorzaken, zijn er toch al heel wat gevallen bekend die wel dit negatieve effect hebben ondervonden door het gebruik van deze bètablokkers.  

Lees het volledig artikel

Vermoeidheid door allergie

Vermoeidheid door allergie

Een allergie kan dus vermoeidheid veroorzaken. Maar hoe komt dit nu precies? Wel, wanneer je last hebt van een allergie, treden allerlei symptomen op die je doen denken aan een verkoudheid, astma aanval of griep.  

Lees het volledig artikel

ik ben zo moe

Ik ben zo moe...

Ik ben zo moe... Hoe vaak horen we dit zinnetje niet zeggen? Mensen voelen zich vaak enorm moe, zonder dat er enige aanwijzing voor is. Hoe komt het toch dat mensen dikwijls zo moe zijn?

Lees het volledig artikel

Vermoeidheid na een operatie

Vermoeidheid na een operatie

Vele mensen ondervinden last van vermoeidheid na een operatie. Dit kan verschillende oorzaken hebben, maar gelukkig is dit soort vermoeidheid van voorbijgaande aard. Wanneer de vermoeidheid na een operatie te intens of te lang aanhoudt, loop je best even langs bij de huisarts.  

Lees het volledig artikel

wat je ken eten als energiebooster

Wat je kan eten als energiebooster

Wat je kan eten als energiebooster. Ga de strijd aan met vermoeidheid met deze energieboostende soorten voedsel.

Lees het volledig artikel

10 tips om meer energie te hebben

10 tips om meer energie te hebben

Als jij iemand bent die vaak last heeft van energiedipjes g dan kan je hier wat nuttige tips lezen die je prestaties thuis en op het werk zullen verbeteren.

Lees het volledig artikel

Voedingstips om minder moe te zijn

Voedingstips om minder moe te zijn

Als je lijdt aan grote vermoeidheid of veel energiedipjes hebt, neem een kijkje naar onze voedseltips en misschien vind je er wel een paar die ook voor jou van toepassing zijn!

Lees het volledig artikel

Vermoeidheid na griep

Vermoeidheid na griep

Vele mensen die last hebben gehad van de griep, hebben enige tijd na de griep last van vermoeidheid. Een griep kan zeer lastig zijn voor het lichaam, dus is de aanwezigheid van deze symptomen niet echt vreemd.  

Lees het volledig artikel