Deze site maakt gebruik van cookies. Ok

Hoofdpijn, nekpijn en vermoeidheid

Hoofdpijn, nekpijn en vermoeidheid

Een groot deel patiënten krijgt tegenwoordig te maken met gecombineerde klachten zoals: hoofdpijn, nekpijn en vermoeidheid. Er zijn ook heel wat aandoeningen met dergelijke klachten, maar jammer genoeg worden deze klachten vaak niet echt serieus genomen. De patiënt moet tegenwoordig echt met de vuist op tafel slaan om grondige onderzoeken voor deze symptomen te krijgen. Maar welke aandoeningen of problemen gaan gepaard met hoofdpijn, nekpijn en vermoeidheid?

Hoofdpijn, nekpijn en vermoeidheid door fibromyalgie?

Fibromyalgie is een aandoening die gepaard gaat met symptomen zoals hoofdpijn, nekpijn en vermoeidheid. Jammer genoeg is er bij deze aandoening nog geen oorzaak vastgesteld, wat de behandeling van fibromyalgie heel wat moeilijker maakt. Fibromyalgie vertoont ook vele gelijkenissen met het chronische vermoeidheidsyndroom of myalgische encefalomyelitis, maar toch gaat het hier om een volledig verschillende aandoening.

Bij fibromyalgie ervaart de patiënt een groot aantal spierpijnen, deze gaan vaak gepaard met vermoeidheid en hoofdpijn.

De behandeling bij fibromyalgie kan heel divers zijn en zijn afhankelijk van twee afzonderlijke factoren: de ernst van de symptomen en de wensen van de patiënt.
Bij het behandelen van fibromyalgie wordt gebruik gemaakt van pijnstillers, antidepressiva, cognitieve gedragstherapie, bewegingstherapie, omgaan met stress, acupunctuur, guaifenesine en chirurgie. Welke behandeling het best is om de hoofdpijn, nekpijn en vermoeidheid te verminderen is opnieuw afhankelijk van de patiënt.

Hoofdpijn, nekpijn en vermoeidheid door het chronisch vermoeidheidsyndroom?

Hoofdpijn, nekpijn en vermoeidheid

Vermoeidheid is het meest kenmerkende symptoom bij chronische vermoeidheid, maar ook symptomen zoals hoofdpijn en nekpijn komen geregeld voor. Indien de hoofdpijn en nekpijn de vermoeidheid echter gaan overheersen, wordt er meer gedacht aan fibromyalgie.

Om een diagnose van chronische vermoeidheid te krijgen, moet er sprake zijn van een hevige vermoeidheid die zich al meer dan 6 maand voordoet. De vermoeidheid is hier het voornaamste symptoom om aan te voldoen, de nevensymptomen zoals nekpijn en hoofdpijn zijn slechts nevensymptomen.

Ook voor het chronische vermoeidheidsyndroom is er nog geen duidelijke oorzaak gevonden. Net zoals bij fibromyalgie maakt dit een succesvolle en definitieve behandeling wat moeilijker. Toch kunnen de symptomen van chronische vermoeidheid bijzonder goed worden onderdrukt, waardoor patiënten hoegenaamd nog steeds een normaal leven kunnen leiden. Veel gebruikte therapieën om vermoeidheid, hoofdpijn en nekpijn bij het chronisch vermoeidheidsyndroom aan te pakken zijn: Tricyclische antidepressiva en psychologische begeleiding, maar ook een aanpassing van de levensstijl is soms vereist.

Hoofdpijn, nekpijn en vermoeidheid door stress?

Het hoeft niet altijd een ernstige onderliggende aandoening te zijn die hoofdpijn, nekpijn en vermoeidheid gaat veroorzaken. Ook stress kan ervoor zorgen dat je dergelijke problemen gaat ontwikkelen.

Om hoofdpijn, nekpijn en vermoeidheid door stress te gaan vermijden, moeten we dus stress ten alle koste uit ons leven bannen. Door de volgende tips kan je alvast succesvol met stress omgaan:

  • Wanneer je last krijgt van hoofdpijn, nekpijn en vermoeidheid door stress, is het belangrijk dat je wat tijd voor jezelf neemt en gaat rusten;
  • Probeer ook geregeld tijd voor jezelf te nemen, zonder dat daar een fysieke reden moet voor zijn;
  • Neem niet teveel hooi op je vork;

Door rekening te houden met deze basisregels zou je stress en bijkomstige symptomen zoals hoofdpijn, nekpijn en vermoeidheid gemakkelijk moeten kunnen vermijden.

 

Delen


Bachbloesem Mix 47: Vermoeidheid

Bachbloesem mix 47 biedt ondersteuning om:

  • meer energie te hebben
  • je draagkracht te verhogen
  • stressbestendiger te zijn
  • minder te piekeren
  • beter te slapen
Klik hier en ontdek Bachbloesem Mix 47
Marie Pure

Andere artikelen


Voedingstips om minder moe te zijn

Voedingstips om minder moe te zijn

Als je lijdt aan grote vermoeidheid of veel energiedipjes hebt, neem een kijkje naar onze voedseltips en misschien vind je er wel een paar die ook voor jou van toepassing zijn!

Lees het volledig artikel

ik ben zo moe

Ik ben zo moe...

Ik ben zo moe... Hoe vaak horen we dit zinnetje niet zeggen? Mensen voelen zich vaak enorm moe, zonder dat er enige aanwijzing voor is. Hoe komt het toch dat mensen dikwijls zo moe zijn?

Lees het volledig artikel

wat je ken eten als energiebooster

Wat je kan eten als energiebooster

Wat je kan eten als energiebooster. Ga de strijd aan met vermoeidheid met deze energieboostende soorten voedsel.

Lees het volledig artikel

10 manieren om je energie te boosten

10 manieren om je energie te boosten!

Voel je je moe, gestresseerd? Lijd je aan vermoeidheid? Zoek je naar energieboosters, dan kan je hier onze tips vinden: 10 manieren om je energie te boosten.

Lees het volledig artikel

Vermoeidheid na een operatie

Vermoeidheid na een operatie

Vele mensen ondervinden last van vermoeidheid na een operatie. Dit kan verschillende oorzaken hebben, maar gelukkig is dit soort vermoeidheid van voorbijgaande aard. Wanneer de vermoeidheid na een operatie te intens of te lang aanhoudt, loop je best even langs bij de huisarts.  

Lees het volledig artikel

Vermoeidheid bij klierkoorts

Vermoeidheid bij klierkoorts

Klierkoorts wordt veroorzaakt door het Epstein-Barr-virus, waardoor naast de vermoeidheid ook een groot pak andere symptomen gaan voordoen. De ziekte kan worden overgedragen door speeksel, maar ook door niezen, op speelgoed, glazen, enz.  

Lees het volledig artikel

Bètablokkers en vermoeidheid

Bètablokkers en vermoeidheid

Hoewel de moderne farmaceutische industrie beweert dat bètablokkers geen vermoeidheid kunnen veroorzaken, zijn er toch al heel wat gevallen bekend die wel dit negatieve effect hebben ondervonden door het gebruik van deze bètablokkers.  

Lees het volledig artikel

10 tips om meer energie te hebben

10 tips om meer energie te hebben

Als jij iemand bent die vaak last heeft van energiedipjes g dan kan je hier wat nuttige tips lezen die je prestaties thuis en op het werk zullen verbeteren.

Lees het volledig artikel

Tips voor meer energie

Tips voor meer energie

Tips voor meer energie kan iedereen wel gebruiken. Leer enkele tips voor meer energie kennen maar ontdek ook enkele valstrikken die averechts werken.

Lees het volledig artikel

Multiple Sclerose en vermoeidheid

Multiple Sclerose en vermoeidheid

Vermoeidheid is verder een veelvoorkomende klacht bij Multiple Sclerose. Het verschil tussen gewone vermoeidheid en vermoeidheid bij Multiple Sclerose is echter groot. De vermoeidheid bij Multiple Sclerose kan namelijk zeer ongewone proporties gaan aannemen.  

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....