Deze site maakt gebruik van cookies.Meer weten

Verlies van een kind

Zou er een groter verlies zijn dan het verlies van een kind? Het is de nachtmerrie van elke ouder om het kind te verliezen. Dergelijk verlies wordt vaak gezien als oneerlijk en onaanvaardbaar. Het is trouwens ook niet logisch dat een kind eerder komt te overlijden dan de ouder.

Verlies van een kind: daar zijn geen woorden voor

Als mensen een kind verliezen, dan zegt men vaak dat daar geen woorden voor zijn. En dat mag heel letterlijk genomen worden. Een man die zijn vrouw verliest, noemt men een weduwnaar. Een vrouw die haar man verliest, noemt men een weduwe. Er is zelfs een woord voor een kind dat zijn ouders verliest: een wees. Maar voor ouders die hun kind verliezen… daar zijn geen woorden voor.

Dit illustreert meteen de omvang van het verdriet dat het verlies van een kind met zich meebrengt. Of het nu om een pasgeboren kind, een puber of een kind dat al lang de deur uit is betreft, het is voor een ouder quasi onmogelijk om met de pijn om te gaan die het verlies heeft veroorzaakt. Dit verdriet steekt op al te veel momenten de kop weer op. Bij feestdagen, verjaardagen of één of andere familiale gebeurtenis is de ouder vast en zeker degene die het verlies van het kind het hardst aanvoelt.

Het verlies van een heel jong kind

Helaas wordt soms beweerd dat het verlies van een ongeboren of pasgeboren kind minder erg is dan het verlies van een ouder kind. Mensen gaan er van uit dat men zich als ouder nog niet heeft kunnen binden aan een ongeboren kind. Niets is minder waar. Een vrouw die zwanger is, heeft al heel vlug een intense band met haar kindje. En ook de partner voelt al enige verbondenheid. Als het kindje nog voor de geboorte of kort na de geboorte sterft, is dat een heel zware klap. Meer nog, net omwille van het feit dat mensen denken dat het verlies “minder” zou zijn, zorgt ervoor dat er van de buitenwereld uit minder begrip komt. Hierdoor kunnen de ouders moeilijk terugvallen op anderen om getroost te worden.

En net dat vangnet van familie en vrienden is een heel belangrijk gegeven om verdriet te verwerken.

Hoe verwerk je het verlies van een kind?

Het verlies van een kind kan je nooit helemaal verwerken. Je kan proberen het verdriet een plaats te geven en met het verdriet leren leven. Nog meer dan bij het verlies van een oudere persoon, heeft het verwerken van het verlies van een kind tijd nodig. De kans dat men op professionele hulpverlening moet terugvallen is heel realistisch. Daarnaast kan je de negatieve emoties die met verdriet gepaard gaan proberen ombuigen naar de positieve tegenpool. Dit gaat heel goed met behulp van Bachbloesems. Alhoewel Bachbloesems compleet onschadelijk zijn, is het toch aangewezen om samen te werken met een ervaren bloesemtherapeut. Niet omdat je anders gevaar zou lopen, maar vooral omdat je meteen de juiste bloesemremedie zou krijgen. Meer nog, een ervaren bloesemtherapeut kan meerdere bloesems met elkaar mixen om zo een remedie op maat te bekomen.

Delen

Andere artikelen


Het overlijden van een moeder of vader

Het overlijden van een moeder of vader

Een moeder of vader verliezen door overlijden, is zwaar om dragen. Lees hoe je hier kan mee omgaan op praktisch en vooral op emotioneel vlak.

Lees het volledig artikel

Rouwverwerking via therapie

Rouwverwerking via therapie

Rouwverwerking kan je niet op eigen houtje tot een goed einde brengen. Lees hoe therapie helpt in de rouwverwerking en ontdek de rol van Bachbloesems.

Lees het volledig artikel

Rouw en depressie

Rouw en depressie

Rouw en depressie lijken familie van elkaar. Ontdek hoe beide begrippen nauw samenhangen en toch verschillend zijn en leer hoe je er mee kan omgaan.

Lees het volledig artikel

Fases van rouw

Fases van rouw

In een periode van rouw doorloopt men verschillende fases. Ontdek de verschillende fases in dit proces en leer hoe men die fases kan herkennen.

Lees het volledig artikel

Rouwbegeleiding

Rouwbegeleiding

Als de rouwverwerking moeizaam verloopt, kan men rouwbegeleiding inschakelen. Lees wat dit betekent en aan welke noden dit beantwoordt.

Lees het volledig artikel

Is je huisdier overleden?

Is je huisdier overleden?

Rouwen om je overleden huisdier is niet gemakkelijk. Durf je emoties loslaten en praat met mensen uit je omgeving.

Lees het volledig artikel

Rouwverwerking bij kinderen

Rouwverwerking bij kinderen

Rouwverwerking verloopt bij kinderen anders dan bij volwassenen. Ontdek hoe kinderen verschillend rouwen afhankelijk van hun leeftijd.

Lees het volledig artikel

Verwerken van verdriet

Verwerken van verdriet

Het is verre van eenvoudig om verdriet te verwerken. Lees hoe je verdriet een plaats kan geven en ontdek wat de rol van Bachbloesems hierin is.

Lees het volledig artikel

Rouwverwerking: een proces in verschillende fasen

Rouwverwerking: een proces in verschillende fasen

Rouwverwerking verloopt bij iedereen anders. Lees welke vijf fasen er zijn in het rouwproces en hoe je rouwende mensen efficiënt kan helpen.

Lees het volledig artikel

Omgaan met verlies

Omgaan met verlies

Omgaan met verlies van een dierbare heeft een grote impact. Je gevoelens een plaats geven en steun krijgen uit je omgeving kunnen helpen bij rouw en verlies.

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....