Deze site maakt gebruik van cookies.Meer weten

Rouwverwerking na verlies van de partner

De rouwverwerking na het verlies van de partner is een heel ingrijpende fase. Met het verlies van de partner verliest men zonder meer een persoon die een heel belangrijk deel van je leven uitmaakte. Het leven wordt met het verlies opgesplitst in het deel met de partner en het deel zonder de partner.

Rouwverwerking na verlies van de partner: de leeftijd

De rouwverwerking na het verlies van de partner zal verschillend zijn naargelang dit verlies op jonge of op oudere leeftijd gebeurt. Dat betekent echter niet dat het ene rouwproces minder zwaar zou wegen dan het andere. Bij jongere mensen komt het verlies vaak onverwacht en midden in het leven. Je bent nog bezig met het opbouwen van de toekomst. De zorgen om het grootbrengen van de kinderen en het onderhouden van de woning komen allemaal op de schouders terecht van de overblijvende partner. Daarenboven is de kring van vrienden en kennissen zelf volop bezig met het uitstippelen van het eigen leven, zodat je niet altijd op hen kan rekenen. Het omgaan met mensen die het leven wel verder kunnen uitbouwen kan als pijnlijk ervaren worden.

Bij het verlies van een partner op oudere leeftijd verloopt het rouwen anders. Je bent jaren lang samen geweest met de overleden partner, en daardoor wordt het verlies als nog sterker ervaren. Overigens is de kans groot dat je alleen zal blijven, want een nieuwe relatie beginnen op latere leeftijd is maar weinig evident. Voor heel wat oudere mensen is het verlies van de partner de start van het wachten op het eigen heengaan.

Rouwverwerking na verlies van de partner: wat staat je te wachten?

Dat pijn en verdriet gepaard gaan met de rouwverwerking na het verlies van de partner, vindt iedereen logisch. Ook dat er angst en boosheid is, zal niemand verbazen. Maar het is ook zo dat naast deze psychische emoties er lichamelijke klachten kunnen ontstaan na het overlijden van de partner.

Typisch lichamelijke problemen die men ervaart na het overlijden, zijn moeheid, futloosheid en concentratieproblemen. Niet zelden hebben mensen die een partner verloren geen zin meer om te eten of om zelfs boodschappen te doen. Wat men vaak merkt, is dat de lichamelijke klachten die men heeft lijken op datgene waar de partner is aan overleden. Als een partner bijvoorbeeld overleden is ten gevolge van darmkanker, dan is het niet uitzonderlijk dat de lichamelijke klachten van de overblijvende partner zich zullen situeren in het spijsverteringsstelsel.

Rouwverwerking na verlies van de partner: de tijd

Tijd heelt alle wonden is een uitdrukking die men vaak te horen krijgt als men in een proces van rouwverwerking omwille van de partner zit. Maar de vraag die men zich hierbij kan stellen is: hoeveel tijd is er nodig? Daar valt geen rechte lijn op te trekken natuurlijk. Toch is het goed als rouwende mensen beseffen dat een rouwproces niet na één jaar is afgelopen. Al bij al kan men stellen dat het verlies van de partner het verdere leven jouw metgezel zal zijn. Uiteraard zal na langere tijd die metgezel minder latent aanwezig zijn. Soms zal die er helemaal niet zijn, maar toch staat deze eventjes later op de hoek te wachten op jou.

Delen

Andere artikelen


Verliesverwerking

Verliesverwerking

Verliesverwerking is een zware periode in het leven. Ontdek wat rouw en verliesverwerking kan inhouden en welke fasen er in deze verwerking zijn.

Lees het volledig artikel

Huisdier overleden

Huisdier overleden

Een overleden huisdier weegt zwaar door op de emoties binnen een familie. Lees welke fasen met dergelijk overlijden kunnen gepaard gaan.

Lees het volledig artikel

Rouwverwerking via therapie

Rouwverwerking via therapie

Rouwverwerking kan je niet op eigen houtje tot een goed einde brengen. Lees hoe therapie helpt in de rouwverwerking en ontdek de rol van Bachbloesems.

Lees het volledig artikel

Een rouwproces doormaken

Een rouwproces doormaken

Een rouwproces doormaken is geen eenvoudige zaak. Lees hoe mensen een rouwproces kunnen doormaken en het overlijden van een dierbare verwerken.

Lees het volledig artikel

Rouwverwerking: een proces in verschillende fasen

Rouwverwerking: een proces in verschillende fasen

Rouwverwerking verloopt bij iedereen anders. Lees welke vijf fasen er zijn in het rouwproces en hoe je rouwende mensen efficiënt kan helpen.

Lees het volledig artikel

Fases van rouw

Fases van rouw

In een periode van rouw doorloopt men verschillende fases. Ontdek de verschillende fases in dit proces en leer hoe men die fases kan herkennen.

Lees het volledig artikel

Omgaan met verlies

Omgaan met verlies

Omgaan met verlies van een dierbare heeft een grote impact. Je gevoelens een plaats geven en steun krijgen uit je omgeving kunnen helpen bij rouw en verlies.

Lees het volledig artikel

Is je huisdier overleden?

Is je huisdier overleden?

Rouwen om je overleden huisdier is niet gemakkelijk. Durf je emoties loslaten en praat met mensen uit je omgeving.

Lees het volledig artikel

Rouwbegeleiding

Rouwbegeleiding

Als de rouwverwerking moeizaam verloopt, kan men rouwbegeleiding inschakelen. Lees wat dit betekent en aan welke noden dit beantwoordt.

Lees het volledig artikel

Verwerken van verdriet

Verwerken van verdriet

Het is verre van eenvoudig om verdriet te verwerken. Lees hoe je verdriet een plaats kan geven en ontdek wat de rol van Bachbloesems hierin is.

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....