Deze site maakt gebruik van cookies.Meer weten

Rouwverwerking bij kinderen

Rouwverwerking bij kinderen zien, is een aangrijpend iets. Op zich is het al erg om iemand te zien die aan het rouwen is, maar als je dit bij kinderen merkt, dan is dit des te erger. Zowel voor de ouders als de nabije omgeving van een rouwend kind is de vraag om hulp heel groot.

Rouwverwerking bij hele jonge kinderen

Rouwverwerking bij kinderen is verschillend naargelang de leeftijd van het kind. Maar hoe verschillend de rouwverwerking ook verloopt, toch is het aangewezen om een verlies niet “dood te zwijgen”. Verlies en dood horen nu eenmaal bij het leven en hoe graag we onze kinderen hiervan zouden willen sparen, toch moeten zij daar leren mee omgaan.

Bij baby’s en peuters merk je doorgaans maar weinig van rouwverwerking. De kinderen beseffen meestal niet als iemand uit hun omgeving komt te overlijden. Nochtans mag men hier niet te kort door de bocht gaan. Want ook al beseffen deze hele jonge kinderen niet meteen wat de dood is, toch voelen zij het aan als de ouders verdriet hebben. Zij merken dat de ouders op een andere manier met hen omgaan, en dat is voor baby’s en peuters het rouwproces. Niet zelden zal je merken dat deze hele jonge kinderen minder goed gaan eten of slapen. Ze worden ook onrustiger en huilen meer.

Rouwverwerking bij iets oudere kinderen

Kinderen in de leeftijdsgroep van 2 tot 5 jaar gaan hun rouwverwerking imiteren van hun ouders. Ook al zijn deze kleuters nog niet helemaal in staat om het begrip dood helemaal te vatten, toch voelen zij bij een verlies ook opstandigheid. De kinderen beseffen weliswaar nog niet dat dood zijn een definitief karakter heeft, maar toch hebben zij op het moment dat iemand overlijdt verdriet. Niet zelden ontstaat dit verdriet omdat zij zien dat hun ouders ongelukkig zijn.

Iets oudere kinderen gaan wel het onomkeerbare van de dood snappen en deze kinderen gaan dan ook vragen stellen. Deze vragen kunnen soms heel moeilijk zijn. Dat je niet op alle vragen een antwoord kan geven, is geen reden om deze vragen uit de weg te gaan. Geef het kind de kans om die vragen te stellen en ga er mee in gesprek. Bij lagere schoolkinderen zal je ook vaak merken dat de rouwverwerking heel wispelturig kan zijn. Het ene moment hebben de kinderen plezier en zijn ze volop aan het spelen, maar direct erna voelen zij verdriet en beginnen ze te huilen. Voor ouders kan het soms vreemd aanvoelen dat kinderen ondanks een overlijden toch nog plezier maken. Toch moet men hier niets achter zoeken. Het is omdat een kind emotioneel nog niet in staat is om constant met verdriet bezig te zijn dat het niet de hele dag door treurt.

Hoe merk je dat kinderen in een rouwverwerking zitten?

Alle kinderen maken rouwverwerking door op hun eigen manier, net zoals dit het geval is bij volwassenen. Het komt vaak voor dat kinderen die een rouwproces meemaken een terugval kennen in hun ontwikkeling. Sommige kinderen gaan opnieuw duimzuigen of bedplassen bijvoorbeeld. Je merkt ook dat kinderen rouwen als zij stil en lusteloos zijn. Zij ontaarden meer dan anders in driftbuien en klagen over lichamelijke pijnen die niet meteen te lokaliseren zijn. Buikpijn is in deze context een heel vaak voorkomende klacht. Andere kinderen gaan zich echter helemaal niet uiten en tonen niets van emotie. Dat betekent zeker niet dat deze kinderen niet rouwen of dat zij geen verdriet zouden hebben.

Delen

Andere artikelen


Het overlijden van een moeder of vader

Het overlijden van een moeder of vader

Een moeder of vader verliezen door overlijden, is zwaar om dragen. Lees hoe je hier kan mee omgaan op praktisch en vooral op emotioneel vlak.

Lees het volledig artikel

Fases van rouw

Fases van rouw

In een periode van rouw doorloopt men verschillende fases. Ontdek de verschillende fases in dit proces en leer hoe men die fases kan herkennen.

Lees het volledig artikel

Verwerken van verdriet

Verwerken van verdriet

Het is verre van eenvoudig om verdriet te verwerken. Lees hoe je verdriet een plaats kan geven en ontdek wat de rol van Bachbloesems hierin is.

Lees het volledig artikel

Omgaan met verlies

Omgaan met verlies

Omgaan met verlies van een dierbare heeft een grote impact. Je gevoelens een plaats geven en steun krijgen uit je omgeving kunnen helpen bij rouw en verlies.

Lees het volledig artikel

Verliesverwerking

Verliesverwerking

Verliesverwerking is een zware periode in het leven. Ontdek wat rouw en verliesverwerking kan inhouden en welke fasen er in deze verwerking zijn.

Lees het volledig artikel

Verlies van een kind

Verlies van een kind

Het verlies van een kind brengt onnoemelijk veel verdriet met zich mee. Lees hoe je als ouder en omgeving hier kan mee omgaan en hoe je dit kan plaatsen.

Lees het volledig artikel

Rouwverwerking: een proces in verschillende fasen

Rouwverwerking: een proces in verschillende fasen

Rouwverwerking verloopt bij iedereen anders. Lees welke vijf fasen er zijn in het rouwproces en hoe je rouwende mensen efficiënt kan helpen.

Lees het volledig artikel

Rouwverwerking na verlies van de partner

Rouwverwerking na verlies van de partner

Na het verlies van een partner komt men in een langdurig proces van rouwverwerking. Lees hoe dit proces verloopt en hoe lang dit kan duren.

Lees het volledig artikel

Rouw en depressie

Rouw en depressie

Rouw en depressie lijken familie van elkaar. Ontdek hoe beide begrippen nauw samenhangen en toch verschillend zijn en leer hoe je er mee kan omgaan.

Lees het volledig artikel

Een rouwproces doormaken

Een rouwproces doormaken

Een rouwproces doormaken is geen eenvoudige zaak. Lees hoe mensen een rouwproces kunnen doormaken en het overlijden van een dierbare verwerken.

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....