Deze site maakt gebruik van cookies.Meer weten

Is je huisdier overleden?

Een huisdier zorgt voor een warm en veilig gevoel in huis. Je komt thuis en het eerste wat je hoort of ziet is je huisdier. Het verlies van een huisdier is een pijnlijke ervaring. Na jaren bij elkaar geleefd te hebben is het een volwaardig gezinslid geworden. Er komt ooit een moment dat je afscheid van elkaar moet nemen. Dit verlies zorgt voor pijn en veel verdriet. Na een tijdje zal de pijn verzachten en blijven de mooie herinneringen over om aan te denken.

Het overlijden van een huisdier kan zowel onverwacht-  bijvoorbeeld een ongeval- als verwacht komen, bijvoorbeeld door ziekte. In beide situaties is het verlies even moeilijk, ook al kan je je in de tweede situatie beter voorbereiden dat je huisdier zal sterven. Soms moet je beslissen over het overlijden van je huisdier en moet er worden nagedacht over euthanasie. Probeer hierbij zoveel mogelijk te praten met mensen uit je omgeving (je partner, je dierenarts…).

Extra steun voor je kind bij het verliezen van een huisdier

Wanneer een huisdier overlijdt, is het extra moeilijk wanneer er kinderen in het gezin aanwezig zijn. Als ouder is het moeilijk om je kind te zien worstelen met z’n verdriet. Wanneer je huisdier overleden is, heb je zelf verdriet, maar je moet ook je kind troosten. Dit is niet gemakkelijk; veel mensen willen hun verdriet niet tonen aan hun kinderen, nochtans is het belangrijk om je emoties niet te verbergen.

Kinderen zitten vaak met vragen wanneer hun huisdier overleden is. Wat zal er met hun huisdier gebeuren? Hebben ze (nog) pijn? Het is belangrijk, indien de leeftijd dit toelaat en indien het kind dit wenst, om over het verlies te praten. Het kan helpen om met je kind te overleggen wat je met je huisdier zal doen. Laten jullie het dier bij de dierenarts achter? Komt de dierenarts aan huis en neemt hij het lichaam mee? Kiezen jullie voor crematie?

Bedenk een mooie manier om met het afscheid om te gaan. Je kan samen een gedicht schrijven, een fotohoekje/album ontwerpen of een kistje maken. Dit is een mooi moment om samen te praten over jullie huisdier en herinneringen op te halen. Respecteer hierbij de gevoelens van je kind en zorg ervoor dat je kind over z’n emoties kan spreken.

Rouwen voor een huisdier is belangrijk

Iedereen rouwt op z’n eigen manier. Hoe lang je om je dier treurt, is persoonsgebonden. Niemand kan zeggen wat of hoe je moet reageren. Je moet voor jezelf bepalen wat je nodig hebt om dit verlies een plaats te kunnen geven.

Enkele tips die kunnen helpen bij het rouwproces:

  • Laat je emoties de vrije loop. Je hebt het recht om verdrietig te zijn, ondanks dat sommige mensen het niet begrijpen dat je (lang) rouwt om een huisdier.
  • Organiseer een herdenking. Er bestaan veel mogelijkheden om van je dier een waardig afscheid te nemen. Je kan bijvoorbeeld je huisdier laten cremeren waarbij je de as krijgt van je huisdier.
  • Berg de spullen op van je huisdier. Je kan een stuk speelgoed houden als aandenken. Je kan dit dan op een bepaalde plaats in huis leggen of opbergen.
  • Help kinderen bij hun verdriet. Je kan een activiteit doen met de kinderen om hen te helpen bij hun rouwproces. Zo kan je een kruisje plaatsen in de tuin, of een fotoalbum maken met mooie foto’s van je huisdier.
  • Indien je een nieuw huisdier wil adopteren, is het aangeraden er goed over na te denken. Soms denken mensen dat wanneer hun huisdier overleden is, ze een ander dier in huis moeten halen om de leegte op te vullen. Een ander huisdier in huis halen is niet goed om de plaats in te nemen van je overleden huisdier. Vaak wordt er dan teveel met elkaar vergeleken, wat de relatie met het nieuwe dier niet bevordert.
Delen

Andere artikelen


Een rouwproces doormaken

Een rouwproces doormaken

Een rouwproces doormaken is geen eenvoudige zaak. Lees hoe mensen een rouwproces kunnen doormaken en het overlijden van een dierbare verwerken.

Lees het volledig artikel

Fases van rouw

Fases van rouw

In een periode van rouw doorloopt men verschillende fases. Ontdek de verschillende fases in dit proces en leer hoe men die fases kan herkennen.

Lees het volledig artikel

Verliesverwerking

Verliesverwerking

Verliesverwerking is een zware periode in het leven. Ontdek wat rouw en verliesverwerking kan inhouden en welke fasen er in deze verwerking zijn.

Lees het volledig artikel

Rouwbegeleiding

Rouwbegeleiding

Als de rouwverwerking moeizaam verloopt, kan men rouwbegeleiding inschakelen. Lees wat dit betekent en aan welke noden dit beantwoordt.

Lees het volledig artikel

Rouwverwerking bij kinderen

Rouwverwerking bij kinderen

Rouwverwerking verloopt bij kinderen anders dan bij volwassenen. Ontdek hoe kinderen verschillend rouwen afhankelijk van hun leeftijd.

Lees het volledig artikel

Rouw en depressie

Rouw en depressie

Rouw en depressie lijken familie van elkaar. Ontdek hoe beide begrippen nauw samenhangen en toch verschillend zijn en leer hoe je er mee kan omgaan.

Lees het volledig artikel

Verwerken van verdriet

Verwerken van verdriet

Het is verre van eenvoudig om verdriet te verwerken. Lees hoe je verdriet een plaats kan geven en ontdek wat de rol van Bachbloesems hierin is.

Lees het volledig artikel

Rouwverwerking via therapie

Rouwverwerking via therapie

Rouwverwerking kan je niet op eigen houtje tot een goed einde brengen. Lees hoe therapie helpt in de rouwverwerking en ontdek de rol van Bachbloesems.

Lees het volledig artikel

Verlies van een kind

Verlies van een kind

Het verlies van een kind brengt onnoemelijk veel verdriet met zich mee. Lees hoe je als ouder en omgeving hier kan mee omgaan en hoe je dit kan plaatsen.

Lees het volledig artikel

Rouwverwerking na verlies van de partner

Rouwverwerking na verlies van de partner

Na het verlies van een partner komt men in een langdurig proces van rouwverwerking. Lees hoe dit proces verloopt en hoe lang dit kan duren.

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....