Marie Pure gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek en winkelen bij bachbloesemadvies.be voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Met deze cookies kunnen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen en buiten onze website volgen en verzamelen. Hiermee kunnen wij en derde partijen advertenties aanpassen aan jouw interesses. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Je kunt je toestemming altijd weer intrekken.Meer weten

Een rouwproces doormaken

Een rouwproces doormaken is een hele lastige fase in het leven. Het is een periode die gekenmerkt wordt door verdriet en een soort innerlijke pijn. Toch is een rouwproces doormaken noodzakelijk bij het verlies van een dierbare.

De fysieke gevolgen van een rouwproces

Ook al is het doormaken van een rouwproces een psychische aangelegenheid, toch merkt men ook op fysiek vlak problemen. Maar liefst 1 op de 3 mensen die een verlies meemaken, wordt geconfronteerd met lichamelijke klachten. Meer nog, onderzoekers zijn er van overtuigd dat mensen door verdriet zo ziek kunnen worden dat ze er zelf door overlijden.

De meest voorkomende fysische klachten in een rouwproces zijn slaapproblemen, eetproblemen, hoge bloeddruk en stress. Deze factoren hebben op zich ook gevolgen. Door de eetproblemen gaat men (te) fel vermageren, de hoge bloeddruk en de stress kunnen voor hartproblemen zorgen. Het heeft weinig zin om mensen symptomatisch te gaan behandelen. Dat houdt in dat men mensen die bijvoorbeeld slaapproblemen hebben in een rouwproces, slaapmiddelen zou gaan toedienen. Dit kan wel eens als tijdelijk hulpmiddeltje aangewend worden, maar het is zeker geen behandeling van het rouwproces zelf.

Hoe maak je een rouwproces door?

Er is geen kant en klare handleiding die kan omschrijven hoe je een rouwproces doormaakt. Elke persoon zal de verwerking een overlijden op een andere manier beleven. De ene persoon zal vooral boosheid kennen omwille van het verlies van een dierbare, iemand anders zal zich eerder in verdriet terugtrekken. Maar hoe men een rouwproces ook ervaart, toch zijn er een aantal constantes. Zo moet de rouwende persoon het verlies leren aanvaarden. Eens men het verlies kan aanvaarden, kan men proberen om afstand te doen van dat verlies. Dit verloopt zeker niet van het ene moment op het andere. Dit is een proces van (heel) lange adem. Men begint met af en toe te zoeken naar een afleiding en dit wordt geleidelijk aan opgedreven. Hoeveel tijd men hierover doet, is ook weer voor iedereen anders.

De ondersteuning in een bij de verwerking van een overlijden

Bij iedereen zal de verwerking van het overlijden van een dierbare op een andere manier gebeuren. Toch is het belangrijk dat men in dit proces er niet alleen voor staat. Het ideale is dat men zich laat bijstaan door mensen die van dichtbij betrokken zijn. Familie of vrienden, die zelf misschien ook rouwen, kunnen doorgaans elkaar het beste doorheen deze zware periode loodsen. Soms is het verlies en het verdriet zo groot dat er professionele hulp moet ingeschakeld worden. Een zeer efficiënte ondersteuning in het verwerken van verdriet, zijn Bachbloesems. Dit zijn natuurlijke producten die negatieve emoties bij mensen ombuigen naar de positieve tegenpool. Het grote voordeel van Bachbloesems is dat deze onschadelijk zijn en zonder bijwerkingen. Het is wel aan te raden om samen te werken met een ervaren bloesemtherapeut. Die kan op basis van jouw problematiek een remedie op maat samenstellen.

Delen

Andere artikelen


Verliesverwerking

Verliesverwerking

Verliesverwerking is een zware periode in het leven. Ontdek wat rouw en verliesverwerking kan inhouden en welke fasen er in deze verwerking zijn.

Lees het volledig artikel

Huisdier overleden

Huisdier overleden

Een overleden huisdier weegt zwaar door op de emoties binnen een familie. Lees welke fasen met dergelijk overlijden kunnen gepaard gaan.

Lees het volledig artikel

Rouwbegeleiding

Rouwbegeleiding

Als de rouwverwerking moeizaam verloopt, kan men rouwbegeleiding inschakelen. Lees wat dit betekent en aan welke noden dit beantwoordt.

Lees het volledig artikel

Verlies van een kind

Verlies van een kind

Het verlies van een kind brengt onnoemelijk veel verdriet met zich mee. Lees hoe je als ouder en omgeving hier kan mee omgaan en hoe je dit kan plaatsen.

Lees het volledig artikel

Rouw en depressie

Rouw en depressie

Rouw en depressie lijken familie van elkaar. Ontdek hoe beide begrippen nauw samenhangen en toch verschillend zijn en leer hoe je er mee kan omgaan.

Lees het volledig artikel

Rouwverwerking na verlies van de partner

Rouwverwerking na verlies van de partner

Na het verlies van een partner komt men in een langdurig proces van rouwverwerking. Lees hoe dit proces verloopt en hoe lang dit kan duren.

Lees het volledig artikel

Verwerken van verdriet

Verwerken van verdriet

Het is verre van eenvoudig om verdriet te verwerken. Lees hoe je verdriet een plaats kan geven en ontdek wat de rol van Bachbloesems hierin is.

Lees het volledig artikel

Het overlijden van een moeder of vader

Het overlijden van een moeder of vader

Een moeder of vader verliezen door overlijden, is zwaar om dragen. Lees hoe je hier kan mee omgaan op praktisch en vooral op emotioneel vlak.

Lees het volledig artikel

Rouwverwerking bij kinderen

Rouwverwerking bij kinderen

Rouwverwerking verloopt bij kinderen anders dan bij volwassenen. Ontdek hoe kinderen verschillend rouwen afhankelijk van hun leeftijd.

Lees het volledig artikel

Rouwverwerking: een proces in verschillende fasen

Rouwverwerking: een proces in verschillende fasen

Rouwverwerking verloopt bij iedereen anders. Lees welke vijf fasen er zijn in het rouwproces en hoe je rouwende mensen efficiënt kan helpen.

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....