Deze site maakt gebruik van cookies.Meer weten

Oorzaken van relatieproblemen

Relatieproblemen vind je in elke relatie. Een bos waar een storm nooit lelijk huis houdt, staat vol met rotte bomen en takken. Met andere woorden: af en toe mag/moet er in een relatie wel eens een strubbeling zijn. Het is pas als die problemen de hoofdrol beginnen te spelen, dat de storm ook de goede bomen gaat plat leggen. En dan kan je van heuse relatieproblemen spreken.

De oorzaken van relatieproblemen

Ernstige relatieproblemen kunnen diverse oorzaken hebben. Toch zijn er een aantal situaties die typerend zijn voor relatieproblemen:

  1. Foute of geen communicatie. Als men alles fout begrijpt van elkaar of zelfs als men helemaal niet meer met elkaar spreekt, dan is er een groot probleem. Niet zelden wordt een communicatie die fout gevoerd wordt of die helemaal afwezig is, beslecht met scheldbuien.
  2. Seks. De ene partner wilt meer, de andere wilt minder. De ene partner verkiest seks in de ochtend, de andere kiest voor de avond. Seks kan je zien als een soort van lijm in de relatie. Als dat verwaarloosd wordt, ontstaan er heel vaak problemen.
  3. Financiën. Heel wat relatieproblemen zijn het gevolg van een rekening die in het rood staat. Niet zelden gaan partners elkaar de schuld geven van de financiële problemen, en dan is het hek van de dam.
  4. De rolverdeling. Als er geen duidelijke afspraken gemaakt worden over wie wat doet in het gezin, dan kan je problemen verwachten. Zeker als de partners van elkaar gaan verwachten dat zij de typische taken op zich gaan nemen (vrouwen aan de vaat, voor de kinderen zorgen, mannen maaien het gras, zetten de vuilnisbak buiten).
  5. De carrière. In sommige gezinnen is het succes in de carrière vaak de oorzaak voor de mislukking in de relatie.
  6. Vertrouwen/jaloezie. Vertrouwen is het fundament voor een goede relatie. Als dat zoek is, ontstaat er jaloezie en komen er problemen.

De gevolgen van relatieproblemen

Als relatieproblemen blijven aanhouden, dan wordt dit een ondraaglijke situatie voor zowel de beide partners als voor de kinderen. Een relatie waarin het niet botert, zorgt voor veel wrevel en gevoelens van ongemak. Als men relatieproblemen opzij duwt, dan is dat gelijkaardig aan het steken van de kop in het zand.

Het is met andere woorden heel belangrijk dat partners de relatieproblemen onder ogen durven zien en deze bespreekbaar maken. Niet altijd (lees: meestal niet) lukt dat op eigen houtje. Een professionele hulpverlener is vaak noodzakelijk.

Relatieproblemen oplossen

Als men probeert om relatieproblemen op te lossen, dan zijn er 2 uitkomsten mogelijk: ofwel herstelt de relatie zich, ofwel komt aan het licht dat de relatie ten dode is opgeschreven. Helaas verwachten mensen meestal het eerste van hulp bij relatieproblemen. Een relatietherapeut kan samen met jullie wel de problemen op een rijtje zetten, maar dat wilt niet zeggen dat hij deze problemen kan oplossen.

Delen

Andere artikelen


Liefde loslaten

Liefde loslaten

Een voorbije liefde loslaten is geen eenvoudige zaak. Lees welke moeilijkheden er kunnen ontstaan en ontdek enkele tips die je kunnen helpen.

Lees het volledig artikel

Jaloezie in een relatie

Jaloezie in een relatie

Jaloezie in een relatie kan voor behoorlijk wat problemen zorgen. Lees hoe je met die jaloezie kan omgaan en wat je er tegen kan ondernemen.

Lees het volledig artikel

Ongelukkig in een relatie

Ongelukkig in een relatie

Ongelukkig zijn in een relatie is een vicieuze cirkel die niet gemakkelijk te doorbreken is. Lees hoe dit komt en ontdek wat je hier tegen kan doen.

Lees het volledig artikel

Niet gelukkig in een relatie

Niet gelukkig in een relatie

Er zijn meer mensen ongelukkig in hun relatie dan je zou vermoeden. Lees hier hoe je het ongelukkig zijn in een relatie kan aanpakken.

Lees het volledig artikel

Onzekerheid in de relatie

Onzekerheid in de relatie

Onzekerheid kan in een relatie voor problemen zorgen. Lees wat de oorzaken van onzekerheid in een relatie zijn en wat je er tegen kan ondernemen.

Lees het volledig artikel

Hoe laat ik mijn ex los?

Hoe laat ik mijn ex los?

De juiste manier vinden om je ex los te laten, is niet altijd eenvoudig. Lees hoe moeilijk het kan zijn maar ook hoe je over deze problemen heen geraakt.

Lees het volledig artikel

Tips voor een goede relatie

Tips voor een goede relatie

Een goede relatie behouden is niet altijd evident. Ontdek enkele realistische tips die je kan hanteren om je relatie in optima forma te behouden.

Lees het volledig artikel

Omgaan met jaloezie

Omgaan met jaloezie

Als jaloezie te grote proporties aanneemt, dan moet je ingrijpen. Lees hoe je op een correcte manier met jaloezie kan leren omgaan.

Lees het volledig artikel

Onzeker zijn in een relatie

Onzeker zijn in een relatie

Onzeker zijn is geen goede basis voor een standvastige relatie. Lees hoe de onzekerheid kan ontstaan en op welke manier je er best mee omgaat.

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....