Deze site maakt gebruik van cookies. Meer weten Accepteren

Niet meer piekeren!

Meer dan ooit zijn mensen aan het piekeren omdat zij één en ander niet meer zien zitten. Crisis alom, blijf ik mijn job behouden, kan ik mijn huur of hypotheek blijven betalen, zit mijn relatie wel goed, is het nog veilig,… Kortom, wie zin heeft om te piekeren, voelt zich vast en zeker als Alice in Wonderland. Alleen… quasi alle mensen zouden liever niet meer piekeren en hebben in dat gedoe helemaal geen zin.

Niet meer piekeren: de balans

Als je min of meer ergens bezorgd over bent, dan betekent dat nog niet dat je aan het piekeren bent. Een beetje bezorgdheid is vaak zelfs noodzakelijk om goed te kunnen functioneren. Zo zijn er sommige mensen die pas behoorlijk kunnen presteren als de deadline nabij is. Er zijn tal van momenten waarop stress noodzakelijk is. Deze zaken nemen we dan wel regelmatig mee naar huis. En het is heel logisch dat we daar thuis ook nog mee bezig zijn. Toch is het zeer de vraag of dit alles kan gerubriceerd worden onder de noemer piekeren. Overigens halen we hier het voorbeeld aan van zorgen op het werk die meegenomen worden naar huis. Maar het omgekeerde is net zo goed mogelijk. Het kan best dat je privé problemen hebt die je meeneemt naar je werkomgeving.

Meestal kan men stellen dat er niet echt van gepieker sprake is als men de dingen die je bezig houden je niet in hun macht hebben. Zolang je thuis of op je werk normaal kan functioneren, ook al zitten er kopzorgen op de achtergrond, kan je stellen dat er geen vuiltje aan de lucht is.

Niet meer piekeren… tot de nacht valt

Je hebt zorgen waar je niet meteen blijf mee weet, maar je kan het piekeren bedwingen als je bezig bent. Echter, wanneer de nacht valt en er niet veel gedoe meer om je heen is, komen de zorgen opnieuw naar boven. En dan wordt het gevaarlijk. Het moment dat men in bed kruipt en de gedachten los moet laten om te slapen, is het uitverkoren moment voor het “piekerbeestje” om aan te vallen. En dan gebeurt het dat je ligt te woelen, omdat de maand groter is dan het bedrag op je rekening, omdat je twijfelt over je relatie, omdat je voelt dat het op het werk niet goed gaat,… Dat je dan niet meer zal kunnen slapen maar de nacht al piekerend zal doorbrengen, is overduidelijk. En uiteraard heeft een slechte nachtrust zijn invloed op je humeur, je gedrag, je prestaties en je gezondheid de dag erna.

Niet meer piekeren: hoe doe je dat?

Bestaat er dan geen middeltje zodat je niet meer gaat piekeren? Een kant en klare oplossing is er helaas niet. Maar er zijn wel een aantal mogelijkheden die je kunnen helpen om iets minder te gaan piekeren. Uiteraard zijn er de gedoodverfde oplossingen zoals: spreek erover, laat het los, denk aan iets anders,… Maar iedereen weet dat zulks niet veel zoden aan de dijk brengt.

Een handig middeltje is wel om een piekermoment in je dagplanning in te lassen. Dat is dan een moment waarop je mag piekeren. Echter, je moet het piekeren stoppen als het moment is afgelopen. Vaak zal je na enige tijd vaststellen dat dit moment eigenlijk zinloos is, net zoals het piekeren zelf trouwens. Buiten het vastgelegde piekermoment zorg je er dan best voor dat je iets bij de hand hebt om te noteren. Voel je dat je ergens over gaat piekeren (net voor het slapengaan bijvoorbeeld), dan kan je dat noteren en bovenhalen op het piekermoment.

Delen

Andere artikelen


Piekeren afleren

Piekeren afleren

Piekeren afleren is een heel zware opgave. Ontdek waarom je dat best gaat afleren en op welke manier je van het piekeren verlost kan geraken.

Lees het volledig artikel

Minder piekeren

Minder piekeren

Minder gaan piekeren is geen eenvoudige zaak. Lees hoe je via enkele tips minder kan gaan piekeren. Ontdek ook welke professionele hulp er bestaat.

Lees het volledig artikel

Piekeren over het werk

Piekeren over het werk

Een steeds terugkerende factor waar mensen over piekeren, is vast en zeker het werk. Voor de ene persoon is het de hoeveelheid van werk die men niet de baas kan, voor de andere persoon is het de werkzekerheid die parten speelt. Hoe dan ook, de factor werk is vaak oorzaak van piekeren.

Lees het volledig artikel

Overmatig piekeren

Overmatig piekeren

Wat kan je doen tegen overmatig piekeren? Lees waarom mensen overmatig piekeren, wat de gevolgen er van zijn en wat je tegen dat piekeren kan doen.

Lees het volledig artikel

Stoppen met piekeren

Stoppen met piekeren

Stoppen met piekeren zorgt er voor dat men op een veel rustiger manier door het leven kan. Lees enkele tips hoe je het piekeren kan verminderen.

Lees het volledig artikel

Tips tegen piekeren

Tips tegen piekeren

Nadenken over je problemen is goed, maar helaas gaan veel mensen vlug over van nadenken naar piekeren. Mits enkele tips te volgen, kan je het piekeren aan banden leggen.

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....