Deze site maakt gebruik van cookies. Meer weten Accepteren

Waarom pesten mensen?

Bachbloesem mix 76 helpt om:

 • je gevoel van eigenwaarde te verhogen
 • je niet meer te schamen voor jezelf
 • in contact te blijven treden met je vrienden
 • je schrik te overwinnen om naar school te gaan
 • een positieve ingesteldheid te behouden
Meer info

Mensen zien zichzelf vaak als wezens die hoger ontwikkeld zijn dan de wezens rondom ons. Maar toch zijn mensen zowat de enige wezens die zich bezig houden met elkaar te pesten. Waarom pesten mensen elkaar? Wat levert ons dit op? Hoe komt het dat wij ons tot zo'n laag niveau kunnen doen zakken?

Waarom pesten mensen: afbakening van de grens

Als we willen nagaan waarom mensen elkaar pesten, dan is het nodig om het onderscheid te kunnen maken tussen pesten enerzijds en plagen anderzijds. Als mensen elkaar gaan plagen, dan is dit iets speels. Plagen houdt in dat men de andere persoon apprecieert en dat men via het plagende gedrag aandacht vraagt. Niet voor niets werd de spreuk "meisjes plagen is liefde vragen" in het leven geroepen. Mensen die iemand plagen, doen dit maar al te vaak om in de gratie te komen van de persoon die geplaagd wordt.

Dit kan zeker niet gezegd worden van pesten. Bij pesten gaat het zeker niet om "in de gratie komen". Wel integendeel: pesten doet men om iemand anders te kwetsen. Het is dus van groot belang om een onderscheid te maken tussen het "schattige" plagen en het "vernederende" pesten.

Waarom pesten mensen elkaar?

Waarom gaan mensen zich zodanig verlagen dat zij elkaar gaan pesten? Wat speelt een rol in het hoofd van de persoon die genoegen beleeft aan pestgedrag? Hierover zijn meerdere verklaringen. 

 • Een eerste verklaring zit in het feit dat pesters thuis nooit de gelegenheid krijgen om hun gevoelens te uiten. Om die reden gaat men negatieve emoties uitwerken op anderen in de vorm van pesten.
 • Een andere oorzaak van pestgedrag is weer te vinden in het feit dat mensen die pesten zich minderwaardig voelen tegenover anderen. Men heeft een laag zelfbeeld, en om die reden ga je anderen uitschelden, roddelen over anderen. Hierdoor probeer je te bereiken dat ook deze personen verlagen tot jouw niveau.
 • Een derde reden voor pestgedrag klinkt heel contradictorisch. Mensen die zelf gepest werden, zouden moeten weten dat het niet past om te pesten. Toch gaan deze mensen dit juist wel doen uit zelfbescherming.
 • En dan is er ook nog zoiets als de groepsdruk. Als je niet mee gaat in het verhaal van het uitsluiten/pesten van een bepaalde persoon, dan word je zelf geïsoleerd. Om dat te vermijden gaat men mee in het pestgedrag tegenover iemand.
 • Ook jaloezie speelt een grote rol in de oorzaken van pestgedrag. In dezelfde lijn kan men populariteit noemen. Enerzijds is het zo dat sommige mensen niet kunnen verdragen dat iemand populair is en daarom anderen gaan pesten. Anderzijds gaan mensen anderen beginnen pesten om populair te worden.

Waarom pesten mensen elkaar: wat doe je er tegen?

Vaststellen dat mensen elkaar pesten, doet meer met iemand dan alleen maar de vraag rijzen waarom men dit doet. Men gaat zich vooral afvragen hoe men dit pestgedrag kan voorkomen. Dit is geen eenvoudige taak. De kans dat je zelf gaat gepest worden als je het begint op te nemen voor de gepeste is ontzettend groot. Nochtans is de actie die je op dat moment onderneemt heel nobel. Het komt er op dergelijk moment op aan om zelf stevig in de schoenen te staan, zodat men eventuele pesterijen kan opvangen.

Delen
Bachbloesem Mix 76: Pesten op school

Bachbloesem mix 76 helpt om:

 • je gevoel van eigenwaarde te verhogen
 • je niet meer te schamen voor jezelf
 • in contact te blijven treden met je vrienden
 • je schrik te overwinnen om naar school te gaan
 • een positieve ingesteldheid te behouden
Klik hier en ontdek Bachbloesem Mix 76

Andere artikelen


De gevolgen van pesten

Gevolgen van pesten

Geraffineerd gedrag waarbij men iemand wil pesten kan gevolgen hebben waar men de impact zelden van kan inschatten. Zowel voor het kind dat gepest wordt als voor de persoon die aan het pesten is, zijn de gevolgen heel ernstig.

Lees het volledig artikel

Ik word gepest!

Ik word gepest!

Ik word gepest, is een uitspraak die je niet graag hoort. Lees hoe je voorzichtig met deze zin moet omspringen en wat je kan doen als je gepest wordt. 

Lees het volledig artikel

Tips tegen pesten op school

Tips tegen pesten op school

Ondanks vele zinvolle tips blijft het pesten op school een vervelende factor. Lees waarom dit pesten zo hardnekkig is en welke tips heel belangrijk zijn.

Lees het volledig artikel

Vormen van pesten

Vormen van pesten

Pesten kan verschillende vormen aannemen. Leer het verschil kennen tussen plagen en pesten en ontdek welke vormen van pesten er bestaan.

Lees het volledig artikel

Internetpesten

Internetpesten

Internetpesten lijkt wel de nieuwe vorm van pesten. Lees wat internetpesten inhoudt en hoe je jezelf kan beschermen tegen deze vorm van pesten.

Lees het volledig artikel

Pesten op school aanpakken

Pesten op school aanpakken

Pesten op school komt meer en meer voor en is iets wat je als school moet aanpakken. Lees hoe je dit kan doen en waarom goede afspraken belangrijk zijn.

Lees het volledig artikel

Pesten op het werk

Pesten op het werk

Pesten op het werk kan vaak enorme proporties aannemen. Lees wat je als slachtoffer tegen dit pestgedrag kan ondernemen en hoe je pesten kan voorkomen.

Lees het volledig artikel

Online pesten, het nieuwe pesten.

Online pesten, het nieuwe pesten

Online pesten is een vorm van pesten die de laatste jaren meer en meer de kop opsteekt. Lees wat online pesten is en hoe je dit kan tegengaan.

Lees het volledig artikel

Wat is pesten?

Wat is pesten?

Het is niet eenvoudig om een onderscheid te maken in wat pesten is en wat plagen is. Leer de verschillen kennen en ontdek welke impact pesten heeft. 

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....