Deze site maakt gebruik van cookies. Meer weten Accepteren

Pesten op het werk

Bachbloesem mix 76 helpt om:

  • je gevoel van eigenwaarde te verhogen
  • je niet meer te schamen voor jezelf
  • in contact te blijven treden met je vrienden
  • je schrik te overwinnen om naar school te gaan
  • een positieve ingesteldheid te behouden
Meer info

Pesten is niet iets wat weggelegd is voor kinderen op school. Net zo goed zijn volwassenen er op uit om elkaar stevig te pesten op het werk. Meer nog, de pesterijen die op dit niveau plaats vinden, zijn vaak van een ernstiger orde dan de pesterijen die onder kinderen gebeuren.

Pesten op het werk: wat doe je als slachtoffer

Als er over pesten gesproken wordt, of het nu op het werk of in de school is, dan wordt er in eerste instantie aan het slachtoffer gedacht. Nochtans heeft ook de pester zelf vaak begeleiding nodig. Maar een slachtoffer van pestgedrag moet zich inderdaad vaak wapenen en van voldoende bewijsmateriaal voorzien om aan te tonen dat er effectief gepest werd. Zo is het belangrijk dat iemand die gepest wordt er voor zorgt dat die zoveel mogelijk bewijsmateriaal verzamelt en als het kan zoveel mogelijk getuigen zoekt. Dat laatste is natuurlijk niet gemakkelijk, want heel wat mensen zijn bang, uit schrik om zelf gepest te worden, om te getuigen tegen pesters.

Het is ook van essentieel belang dat je kan aantonen dat je aan de pester hebt laten weten dat hij/zij te ver gaat en dat je niet akkoord kan gaan met zijn/haar handelingen.

Heel belangrijk is om je niet te laten verleiden om in de tegenaanval te gaan. Dit lijkt heel aanlokkelijk, maar het kan je zuur opbreken. Pesters weten doorgaans beter de weg naar instanties om jou te straffen voor jouw acties. In plaats van zelf actie tegen de pester te ondernemen, doe je er beter aan om de vertrouwenspersoon of preventieadviseur in het bedrijf aan te spreken om het pestgedrag aan te kaarten. Door dit te doen, kan men later in het bedrijf niet meer gaan doen alsof men van niets wist.

Pesten op het werk: je ziet het gebeuren

Als je merkt dat mensen er op uit zijn om te pesten op het werk, dan hoef je natuurlijk niet altijd het slachtoffer te zijn. Het kan net zo goed gebeuren dat je ziet hoe iemand van de collega's gepest wordt. Dit waarnemen, is voor heel wat mensen een lastige zaak. Men wilt namelijk niet de nek uitsteken, uit vrees voor represailles. Toch is het goed dat je iets tegen het pestgedrag dat je ziet gebeuren onderneemt. Je kan dat doen door de pester er op te wijzen dat zijn/haar gedrag niet passend is. Dat is natuurlijk niet populair, maar het zorgt er wel voor dat je (als er later stappen naar hogerhand worden ondernomen) jezelf veilig stelt door aan te tonen dat je met het pestgedrag niet akkoord gaat. Ook is het goed om de gepeste collega er op te wijzen dat die de vertrouwenspersoon of preventieadviseur moet gaan contacteren. Ook jijzelf kan, als je schrik hebt om te worden geviseerd, beroep doen op deze instanties.

Pesten op het werk: beter voorkomen dan genezen

Het is uiteraard beter om te voorkomen dat men op het werk gaat pesten dan wanneer je moet gaan genezen. Maar hoe kan je voorkomen dat er op de werkvloer pestgedrag ontstaat? Hoe dan ook zal er altijd iemand zijn die er anders uit ziet dan de anderen en kandidaat is om gepest te worden. En net zo goed zal er altijd iemand zijn die er lol aan beleeft om anderen in hun hemd te zetten. Zoals steeds zijn goede afspraken over wat kan en niet kan een ideaal platform om ongewenst pestgedrag te vermijden. Door regelmatig infosessies te organiseren waarbij werkkrachten er op gewezen worden wat aanvaardbaar is en niet aanvaardbaar is, kan men veel ellende voorkomen.

Delen
Bachbloesem Mix 76: Pesten op school

Bachbloesem mix 76 helpt om:

  • je gevoel van eigenwaarde te verhogen
  • je niet meer te schamen voor jezelf
  • in contact te blijven treden met je vrienden
  • je schrik te overwinnen om naar school te gaan
  • een positieve ingesteldheid te behouden
Klik hier en ontdek Bachbloesem Mix 76

Andere artikelen


Pesten op school aanpakken

Pesten op school aanpakken

Pesten op school komt meer en meer voor en is iets wat je als school moet aanpakken. Lees hoe je dit kan doen en waarom goede afspraken belangrijk zijn.

Lees het volledig artikel

Waarom pesten mensen?

Waarom pesten mensen?

Dieren pesten elkaar niet, waarom pesten mensen elkaar dan wel? Lees waarom mensen zich tot pestgedrag verlagen en hoe je hier iets tegen doet.

Lees het volledig artikel

Wat is pesten?

Wat is pesten?

Het is niet eenvoudig om een onderscheid te maken in wat pesten is en wat plagen is. Leer de verschillen kennen en ontdek welke impact pesten heeft. 

Lees het volledig artikel

De gevolgen van pesten

Gevolgen van pesten

Geraffineerd gedrag waarbij men iemand wil pesten kan gevolgen hebben waar men de impact zelden van kan inschatten. Zowel voor het kind dat gepest wordt als voor de persoon die aan het pesten is, zijn de gevolgen heel ernstig.

Lees het volledig artikel

Ik word gepest!

Ik word gepest!

Ik word gepest, is een uitspraak die je niet graag hoort. Lees hoe je voorzichtig met deze zin moet omspringen en wat je kan doen als je gepest wordt. 

Lees het volledig artikel

Online pesten, het nieuwe pesten.

Online pesten, het nieuwe pesten

Online pesten is een vorm van pesten die de laatste jaren meer en meer de kop opsteekt. Lees wat online pesten is en hoe je dit kan tegengaan.

Lees het volledig artikel

Vormen van pesten

Vormen van pesten

Pesten kan verschillende vormen aannemen. Leer het verschil kennen tussen plagen en pesten en ontdek welke vormen van pesten er bestaan.

Lees het volledig artikel

Tips tegen pesten op school

Tips tegen pesten op school

Ondanks vele zinvolle tips blijft het pesten op school een vervelende factor. Lees waarom dit pesten zo hardnekkig is en welke tips heel belangrijk zijn.

Lees het volledig artikel

Internetpesten

Internetpesten

Internetpesten lijkt wel de nieuwe vorm van pesten. Lees wat internetpesten inhoudt en hoe je jezelf kan beschermen tegen deze vorm van pesten.

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....