Deze site maakt gebruik van cookies.Meer weten

Homeopathie voor honden: een goed alternatief

Homeopathie voor honden kan gebruikt worden wanneer uw hond ziek is of zich anders gedraagt dan normaal. Alle symptomen van een ziek dier tonen een samenhang tussen lichaam en geest. Hierbij is het belangrijk om naast de klachten ook te kijken naar de oorzaak van de klachten en naar de lichamelijke en emotionele eigenschappen van het dier. Ook de karaktereigenschappen van de hond worden geobserveerd bij het gebruik van homeopathie. Kortom, er wordt gekeken naar het totaalbeeld van uw hond.

Levenskracht staat centraal in homeopathie, hierbij is het zelf-herstellend vermogen van het lichaam belangrijk. Door het gebruik van homeopathische geneesmiddelen wordt het natuurlijk vermogen van de hond gestimuleerd om zichzelf te herstellen. Homeopathie is dan ook een goed alternatief om te gebruiken bij je hond.

De werking van homeopathie bij de hond

Het grootste deel van homeopathische geneesmiddelen worden opgenomen in het hondenlichaam via het mondslijmvlies. Dit is de reden waarom het beter niet gegeven wordt met voeding. Deze middelen worden het best gegeven een half uur voor of na het eten (bijvoorbeeld op een klein stukje brood of met water). Homeopathische druppels smaken naar alcohol, dit zorgt ervoor dat honden dit niet graag innemen. Het is dus aangeraden om ze niet puur te geven, maar bijvoorbeeld in op een stukje brood een koekje, of ze in hun drinkwater te doen.

Tijdens de werking van homeopathie bij de hond zijn er diverse gedragingen merkbaar bij de hond:

  1. Uw hond herstelt meteen en u kan de behandeling stoppen (wanneer de klachten volledig verdwenen zijn).
  2. De klachten worden erger en uw hond wordt zieker. U moet dan de behandeling stoppen en contact opnemen met een (homeopathische) dierenarts. Het kan zijn dat uw hond gevoelig reageert en dat de dosering dient aangepast te worden.
  3. De toestand blijft hetzelfde: of het is niet het juiste geneesmiddel, of de behandeling is onvoldoende.

Wanneer homeopathische geneesmiddelen gebruiken bij honden?

Als je hond last heeft van bepaalde kwalen (op functioneel, fysiek of mentaal vlak) kan je, naast de klassieke medicatie, gebruikmaken van homeopathische geneesmiddelen. Deze kunnen gebruikt worden bij een brede waaier aan klachten en problemen.

Het kan gebruikt worden onder andere bij:

  • Huidproblemen en/of allergieën.
  • Gedragsproblemen (gevolgen van mishandeling, als de hond niet alleen kan zijn, bij te enthousiast gedrag, agressie, onzindelijkheid, angsten …).
  • Spijsverteringsproblemen.
  • Groeistoornissen, gewrichtsproblemen en/of bewegingsstoornissen.
  • Problemen bij de dracht, (schijn)zwangerschap en/of de geboorte.
  • Ouderdomsklachten.

Welke homeopathische middelen gebruiken voor honden?

Er bestaan veel verschillende soorten homeopathische geneesmiddelen. De homeopathische middelen kunnen voorkomen in diverse vormen: capsules, tabletjes, granules, korrels … Op basis van kennis over het dier en de homeopathie, maakt de dierenarts een keuze uit al deze middelen.

Naast homeopathie kan je ook gebruikmaken van Bachbloesems voor je hond, zoals bij bovengenoemde emotionele klachten (angsten, gedragsproblemen …). Ook bij fysieke klachten zoals bij spijsverteringsproblemen kunnen de bloesems een hulp bieden, dit op voorwaarde dat deze klachten veroorzaakt en/of beïnvloedt worden door emoties. Indien je vragen hebt over Bachbloesems voor je hond, neem dan gerust contact op voor gratis advies.

Delen

Andere artikelen


Stress bij honden

Stress bij honden

Honden kunnen, net zoals mensen, problemen krijgen met stress. Ook bij honden (en bij de meeste dieren trouwens) is stress een overlevingsmechanisme dat er voor zorgt dat het dier in een gevaarlijke situatie adequaat kan reageren.

Lees het volledig artikel

Tips voor een autoreis met je hond

Tips voor een autoreis met je hond

Ga je op reis en is je hond deel van je gezin? Neem hem dan mee! Lees onze 11 hulpvolle tips om je hond mee te nemen op reis in de auto.

Lees het volledig artikel

Een puppy met verlatingsangst?

Verlatingsangst bij een puppy

Uiteraard kan een puppy last hebben van verlatingsangst. Beeldt u zich maar eventjes in: je wordt weggehaald van je moeder, je broers en zusjes.

Lees het volledig artikel

Hebben honden emoties?

Hebben honden emoties?

Dat honden emoties hebben, hoef je niet uit te leggen aan baasjes van honden. Lees welke emoties bij honden kunnen optreden en hoe je er mee omgaat.

Lees het volledig artikel

verlatingsangst hond

Verlatingsangst bij de hond & bijkomende problemen

Zoals we allen weten is de hond een roedeldier. Hij stelt het erg op prijs niet alleen te moeten zijn. Met niet alleen zijn bedoelen we niet het samen zijn met andere honden maar het samen zijn met de roedel.

Lees het volledig artikel

Verlatingsangst bij je hond?

Verlatingsangst bij je hond?

Verlatingsangst bij honden. Het komt bijna bij ieder ras voor. Wat kan je doen aan de verlatingsangst van je hond? En hoe kan je zien of je hond verlatingsangst heeft? In dit artikel gaan we iets dieper in op de symptomen van verlatingsangst bij je hond en hoe je verlatingsangst bij honden kan afleren. Gratis advies!

Lees het volledig artikel

Omgaan met epilepsie bij honden

Omgaan met epilepsie bij honden

Epilepsie bij honden is een vaak voorkomende aandoening. De frequentie en ernst van de aanvallen zijn heel divers en kunnen bij elke hondenras voorkomen. Wil je meer weten over wat je kan doen tijdens een epileptische aanval van je hond? Klik dan hier om het volledige artikel te lezen.

Lees het volledig artikel

Wat met verlatingsangst bij een chihuahua?

Verlatingsangst bij een chihuahua

Een hond kan net zoals een mens last hebben van verlatingsangst, maar voor een chihuahua komt dit blijkbaar nog meer voor dan bij andere honden.

Lees het volledig artikel

Help! Mijn hond plast in huis

Help! Mijn hond plast in huis

Bij de opvoeding van je hond hoort ook de zindelijkheid. Heb jij een puppy die in huis plast of plast je volwassen hond in huis? Lees hier wat de oorzaken kunnen zijn en welke tips je zou kunnen toepassen zodat je hond niet meer in huis plast.

Lees het volledig artikel

Waarom Bachbloesems voor honden gebruiken?

Bachbloesems voor honden

Bachbloesems kunnen perfect toegediend worden aan honden. Net zoals de mens kan ook de hond geplaagd worden door emotionele problemen. Emotionele problemen bij honden kunnen ontstaan doordat zij bijvoorbeeld herplaatst worden.

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....