Deze site maakt gebruik van cookies. Meer weten Accepteren

Hoe word je gelukkig?

De vraag “hoe word je gelukkig” lijkt wel weggeknipt uit één of ander romantisch filmpje. Je kan je het beeld zo voor de geest halen: een net niet puberende dochter zit met een stralende mama op een zonovergoten dag op een bankje in het park. Dochterlief vraagt aan mama hoe zij het heeft klaargespeeld om gelukkig te worden. Maar een pasklaar antwoord heeft de mama niet, tenzij “que sera, sera”.

De onmogelijkheid van “hoe word je gelukkig”

Hoe word je gelukkig kan eenvoudigweg niet beantwoord worden. Mocht er een pasklaar antwoord op zijn, dan konden alle antidepressiva meteen de vuilnisbak in, waren er geen ontgoochelde, gefrustreerde of boze mensen meer. Je kan in het leven onmogelijk een weg uitstippelen die gelukkig maakt, zeker als dat voor iemand anders is. En nochtans streeft iedereen het na om gelukkig te zijn. Dit is niet onlogisch, want gelukkige mensen halen meer uit het leven, beschikken over meer energie en geven een prachtige uitstraling.

Hoe word je gelukkig: persoonlijk

Hoe je gelukkig kan worden, is een heel persoonlijke zaak. Wat voor de ene persoon een bron is van geluk, is het voor iemand anders net niet. De ene persoon voelt zich zielsgelukkig als die bezweet de Mont Ventoux met de fiets heeft beklommen. Voor iemand anders is dat een nachtmerrie. Toch zijn er een aantal factoren die men kan beschouwen als elementen die het gelukkig maken bevorderen. Al valt er over die factoren vaak toch iets te zeggen, en zijn die factoren zeer relatief:

  • Gezondheid. Op Nieuwjaarsdag hoor je dit tot vervelens toe. Veel geluk en vooral een goede gezondheid. Een goede gezondheid ligt inderdaad wel aan de basis van een gelukkig leven. Maar anderzijds zijn er mensen die blaken van gezondheid en toch leven met allerlei negatieve gevoelens, terwijl andere mensen doodziek zijn maar zich toch intens gelukkig voelen door het bezoek van een goede vriend(in) bijvoorbeeld.
  • Rijkdom. Deze factor staat met stip op de tweede plaats. Echter, dit is enkel geldig voor mensen die materialistisch ingesteld zijn. Een mooie villa met een kanjer van een auto kan een bron van geluk zijn voor de ene, terwijl iemand anders zich veel gelukkiger voelt als al het materiële verdwenen is.
  • Vriendschap. Dit is zeker ook een belangrijk element om gelukkig te kunnen zijn. Je kan niet zonder de anderen, ook al zou je ze liefst allemaal de laan uitsturen. Kortom, ook vriendschap is een relatieve factor. Want er zijn steevast momenten dat je alleen wilt zijn, en dan zijn die vrienden zeker geen bron van geluk.

Zijn er tips over hoe je gelukkig wordt?

Hoe je gelukkig wordt, is een heel persoonlijke zaak. Het is zelfs een zaak die sterk afhankelijk is van het moment. Toch zijn er een aantal zaken die je zelf kan ondernemen om er voor te zorgen dat je je meer comfortabel en gelukkig kan voelen:

  • Blijf niet/nooit bij de pakken zitten. Actief zijn geeft meer kans op gelukkig zijn.
  • Zijn er mensen waar je jezelf niet lekker bij voelt? Vermijd die gezelschappen dan. Kies voor mensen waar jij je echt fijn bij voelt.
  • Organiseer je leven. Het kan aangenaam zijn om eens te leven zonder planning of agenda, maar dat is slechts tijdelijk.
  • Leer de onzin kennen van piekeren. Zich zorgen maken over iets wat er niet is, is zinloos en energieverslindend.

Ten slotte is het een goed idee om een soort van boekje bij te houden waarin je momenten beschrijft waarop je jezelf gelukkig voelt. Zit je eens met een dipje, dan kan je dat boekje er altijd bij halen om voor jezelf te tonen dat je het al bij al zo slecht nog niet hebt.

Delen

Andere artikelen


6 manieren om wat zon in je leven te brengen

6 manieren om wat zon in je leven te brengen

Laat je gemoed niet afhangen van het weer en creëer wat zon in je leven met de volgende tips.

Lees het volledig artikel

Gelukkig zijn, kan je dat leren?

Gelukkig zijn, kan je dat leren?

Wie streeft het niet na om gelukkig te zijn? Lees wat gelukkig zijn eigenlijk betekent en hoe je jezelf kan helpen om het geluk gemakkelijker te vinden. 

Lees het volledig artikel

Hoe je jong kan blijven

Hoe je jong kan blijven

Wil je weten hoe je beter voor jezelf kan zorgen nu je rijper bent? Lees onze top tien tips en ontdek welke jou helpen om jong te blijven!

Lees het volledig artikel

Hoe word ik gelukkig?

Hoe word ik gelukkig?

Hoe word ik gelukkig, een vraag die mensen bezig houdt. Lees enkele tips hoe je gelukkig(er) kan worden en ontdek een trucje voor als het eens niet meezit.

Lees het volledig artikel

Minder hebben en doen, en toch van het leven genieten Hoe

Minder hebben en doen, en toch van het leven genieten: Hoe?

Hoe kan je minder doen en hebben, en toch meer van het leven genieten? Heb je ooit al eens gedacht aan een manier waarop je minder kan doen met je leven en er toch meer van kan genieten?

Lees het volledig artikel

Start van de lente = nieuwe start

Start van de lente = een nieuwe start

Heb je de indruk dat bij elke lente de tijd gekomen is voor een nieuwe start of een nieuwe ‘jij’? Deze ‘lenteschoonmaak’ waar we allemaal naar verlangen zit diep bij ons allemaal ingeworteld.

Lees het volledig artikel

Leren vergeven: hoe

Leren vergeven: Hoe?

Iemand vergeven is niet eenvoudig, vooral wanneer je gekwetst bent. Toch is het belangrijk te leren vergeven. Lees hier meer.

Lees het volledig artikel

Verloren in het leven

Wat te doen als je je verloren voelt in het leven

Je verloren voelen in het leven kan heel pijnlijk zijn. Op welk vlak dat je je ook verloren voelt; in je relatie, op het werk, of ergens anders, dit is een periode van verandering, dus gebruik het in jouw voordeel.

Lees het volledig artikel

Het verleden loslaten

Het verleden loslaten

Het verleden loslaten is geen gemakkelijke klus. Lees in welke situaties het nodig is om dit te doen en ontdek ook hoe je het verleden kan loslaten.

Lees het volledig artikel

Detox

Detox je leven deze herfst: Hoe?

Zit je in een sleur? Ben je overdonderd door het leven en word je het beu? Heb je een detox van je leven nodig? Lees onze tips voor een detox voor je leven deze herfst.

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....