Deze site maakt gebruik van cookies. Meer weten Accepteren

Hoe word je gelukkig?

De vraag “hoe word je gelukkig” lijkt wel weggeknipt uit één of ander romantisch filmpje. Je kan je het beeld zo voor de geest halen: een net niet puberende dochter zit met een stralende mama op een zonovergoten dag op een bankje in het park. Dochterlief vraagt aan mama hoe zij het heeft klaargespeeld om gelukkig te worden. Maar een pasklaar antwoord heeft de mama niet, tenzij “que sera, sera”.

De onmogelijkheid van “hoe word je gelukkig”

Hoe word je gelukkig kan eenvoudigweg niet beantwoord worden. Mocht er een pasklaar antwoord op zijn, dan konden alle antidepressiva meteen de vuilnisbak in, waren er geen ontgoochelde, gefrustreerde of boze mensen meer. Je kan in het leven onmogelijk een weg uitstippelen die gelukkig maakt, zeker als dat voor iemand anders is. En nochtans streeft iedereen het na om gelukkig te zijn. Dit is niet onlogisch, want gelukkige mensen halen meer uit het leven, beschikken over meer energie en geven een prachtige uitstraling.

Hoe word je gelukkig: persoonlijk

Hoe je gelukkig kan worden, is een heel persoonlijke zaak. Wat voor de ene persoon een bron is van geluk, is het voor iemand anders net niet. De ene persoon voelt zich zielsgelukkig als die bezweet de Mont Ventoux met de fiets heeft beklommen. Voor iemand anders is dat een nachtmerrie. Toch zijn er een aantal factoren die men kan beschouwen als elementen die het gelukkig maken bevorderen. Al valt er over die factoren vaak toch iets te zeggen, en zijn die factoren zeer relatief:

  • Gezondheid. Op Nieuwjaarsdag hoor je dit tot vervelens toe. Veel geluk en vooral een goede gezondheid. Een goede gezondheid ligt inderdaad wel aan de basis van een gelukkig leven. Maar anderzijds zijn er mensen die blaken van gezondheid en toch leven met allerlei negatieve gevoelens, terwijl andere mensen doodziek zijn maar zich toch intens gelukkig voelen door het bezoek van een goede vriend(in) bijvoorbeeld.
  • Rijkdom. Deze factor staat met stip op de tweede plaats. Echter, dit is enkel geldig voor mensen die materialistisch ingesteld zijn. Een mooie villa met een kanjer van een auto kan een bron van geluk zijn voor de ene, terwijl iemand anders zich veel gelukkiger voelt als al het materiële verdwenen is.
  • Vriendschap. Dit is zeker ook een belangrijk element om gelukkig te kunnen zijn. Je kan niet zonder de anderen, ook al zou je ze liefst allemaal de laan uitsturen. Kortom, ook vriendschap is een relatieve factor. Want er zijn steevast momenten dat je alleen wilt zijn, en dan zijn die vrienden zeker geen bron van geluk.

Zijn er tips over hoe je gelukkig wordt?

Hoe je gelukkig wordt, is een heel persoonlijke zaak. Het is zelfs een zaak die sterk afhankelijk is van het moment. Toch zijn er een aantal zaken die je zelf kan ondernemen om er voor te zorgen dat je je meer comfortabel en gelukkig kan voelen:

  • Blijf niet/nooit bij de pakken zitten. Actief zijn geeft meer kans op gelukkig zijn.
  • Zijn er mensen waar je jezelf niet lekker bij voelt? Vermijd die gezelschappen dan. Kies voor mensen waar jij je echt fijn bij voelt.
  • Organiseer je leven. Het kan aangenaam zijn om eens te leven zonder planning of agenda, maar dat is slechts tijdelijk.
  • Leer de onzin kennen van piekeren. Zich zorgen maken over iets wat er niet is, is zinloos en energieverslindend.

Ten slotte is het een goed idee om een soort van boekje bij te houden waarin je momenten beschrijft waarop je jezelf gelukkig voelt. Zit je eens met een dipje, dan kan je dat boekje er altijd bij halen om voor jezelf te tonen dat je het al bij al zo slecht nog niet hebt.

Delen

Andere artikelen


Omgaan met levensveranderingen

Omgaan met levensveranderingen

Moeite bij grote veranderingen in het leven? Lees dan ons artikel en ontdek de tekens van grote levensveranderingen en hoe je ermee om kan gaan.

Lees het volledig artikel

Start van de lente = nieuwe start

Start van de lente = een nieuwe start

Heb je de indruk dat bij elke lente de tijd gekomen is voor een nieuwe start of een nieuwe ‘jij’? Deze ‘lenteschoonmaak’ waar we allemaal naar verlangen zit diep bij ons allemaal ingeworteld.

Lees het volledig artikel

Ben jij gezond? Doe-het-zelf-test

Ben jij gezond? Doe-het-zelf-test

Gezond blijven terwijl we ouder worden is van vitaal belang. Ben jij gezond? Doe onze doe-het-zelf-test en kijk naar de aandachtspunten. Het is nu tijd voor actie.

Lees het volledig artikel

Je malende gedachten temmen

Je malende gedachten temmen

Is het mogelijk om innerlijke rust te vinden wanneer je steeds malende gedachten hebt? Oefening baart kunst. Probeer onze tips om je malende gedachten te temmen. 

Lees het volledig artikel

Is eenzaamheid een ziekte

Is eenzaamheid een ziekte?

Is eenzaamheid een ziekte? Eenzaamheid wordt erkend als een voorbode of oorzaak van een zwakke fysieke en mentale gezondheid en wordt zelfs omschreven als een ‘verborgen killer’ vooral onder de oudere mensen. Eenzaamheid is een complexe menselijke emotie, uniek van persoon tot persoon. Herken je dit probleem? Lees verder.

Lees het volledig artikel

Gelukkig zijn op jezelf

Gelukkig zijn op jezelf

Voel jij je ooit eenzaam? Denk je dat het mogelijk is om gelukkig te zijn op jezelf? Gelukkig zijn op jezelf is perfect haalbaar. Hier vind je een lijstje terug met nuttige tips die ‘alleen zijn’ omdraaien tot een positieve zaak. Lees ons advies hier.

Lees het volledig artikel

omgaan met negatieve mensen

Hoe omgaan met negatieve mensen

Is er iemand die je naar beneden haalt met zijn/haar negativiteit? Lees onze tips om te leren omgaan met negatieve mensen en zelf een positief persoon te zijn.

Lees het volledig artikel

7 tips voor een gelukkig nieuwjaar

7 tips om werkelijk een ‘gelukkig’ nieuwjaar te hebben

Wat kan je doen om het nieuwe jaar positief te starten? Hier zijn onze tips om werkelijk een gelukkig nieuwjaar tegemoet te gaan.

Lees het volledig artikel

Leren vergeven: hoe

Leren vergeven: Hoe?

Iemand vergeven is niet eenvoudig, vooral wanneer je gekwetst bent. Toch is het belangrijk te leren vergeven. Lees hier meer.

Lees het volledig artikel

saboteer jij je eigen geluk

Saboteer jij je eigen geluk?

We saboteren vaak ons eigen geluk en in dit artikel bekijken we eens hoe je dat precies doet.

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....