Marie Pure gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek en winkelen bij bachbloesemadvies.be voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Met deze cookies kunnen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen en buiten onze website volgen en verzamelen. Hiermee kunnen wij en derde partijen advertenties aanpassen aan jouw interesses. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Je kunt je toestemming altijd weer intrekken.Meer weten

Kenmerken van een gameverslaving

Wat zijn de oorzaken van een gameverslaving?

Wat precieze oorzaken kunnen zijn van een gameverslaving, dat is voor iedereen verschillend. Dat geldt trouwens voor gelijk welke verslaving. Wat verslavingen wel gemeenschappelijk hebben, is dat het bijna altijd een vorm van vluchtgedrag is. Men gebruikt drugs of alcohol of men doet aan gokken of gamen om te ontkomen aan persoonlijke problemen of de realiteit.  Met andere woorden, een verslaving komt meestal voort uit het ontwijken van het echte probleem.

Enkele meest voorkomende oorzaken bij een gameverslaving zijn:

 • Problemen thuis: men gaat gamen om niet geconfronteerd te moeten worden met het probleem, om gerust gelaten worden.
 • Een negatief zelfbeeld / gebrek aan zelfvertrouwen: in een online game ben je een personage en kunnen je medespelers niet zien wie je werkelijk bent.
 • Moeilijk contact maken: in een spel gaat contact maken vaak gemakkelijker omdat je elkaar in de realiteit niet kent, en je bent samen in de ‘flow’ van het spel.
 • Depressie: vluchten in het spel om even de harde realiteit de vergeten.

Hoe kan je een gameverslaving kenmerken?

Een gameverslaving begint heel onschuldig. Men begint te gamen als ontspanning. Eén level na het avondeten, of twee, dat moet kunnen.
Maar de spellen blijken steeds interessanter te worden, de levels worden moeilijker en het wordt telkens spannender. Voor je het weet bevind je je op elk vrij moment van de dag achter je spelconsole en denk je alleen nog aan het overleven in je spel.
Ook de steeds vernieuwende technologieën maken het gamen erg aanlokkelijk. Zo kan je online met andere gamers over de hele wereld spelen en creëer je een nieuwe vriendenkring waar je dagelijks online mee afspreekt. Die vrienden kunnen ook mensen uit Amerika of Australië zijn die online games spelen. Het uurverschil kan groot zijn, want wanneer het voor hen dag is, is het bij ons nacht. Dat zorgt ervoor dat men verleidt wordt om verder te blijven spelen en de nachtrust ingeruild wordt voor het gamen.

Wanneer het gamen omslaat van onschuldig gamen naar een gameverslaving, treden volgende kenmerken op:

 • Chagrijnig of agressief gedrag wanneer men niet kan gamen
 • Geobsedeerd zijn door het spel
 • Ontkenning van de gameverslaving wanneer men erover aangesproken wordt
 • Liegen over het gamen

Welke gevolgen brengt een gameverslaving met zich mee?

Een gameverslaving kan enkele ernstige gevolgen met zich meebrengen. Enkele van die gevolgen bij een gameverslaving zijn:

 • Isolatie -  je hebt enkel nog interesse in je spel. Je hebt geen behoefte meer om af te spreken met vrienden en je wilt enkel nog alle vrije tijd in het gamen stoppen.
 • Zelfverwaarlozing - want een douche neemt te veel tijd in beslag. Vaak zitten gamers een volledig weekend in hun pyjama en komen ze enkel hun kamer uit om iets te drinken of te eten te halen.
 • Schulden - omdat in veel spellen met virtueel geld wordt gespeeld.  Als je virtueel geld op is, kan je dit bijkopen door echt te betalen. Sommigen gaan daar heel ver in en komen dus werkelijk in schulden terecht.
 • Agressie - omdat je je gamegedrag in ’t echte leven begint toe te passen. De manier waarop je nog naar de wereld kijkt, wordt voornamelijk bepaald door de prikkels die je dagelijks binnen krijgt. Als je veel tijd doorbrengt met gamen kan je soms de realiteit en de fantasie niet meer onderscheiden. Ook worden de actiespelen die op dit moment verkrijgbaar zijn, alsmaar realistischer waarbij geweld en bloedvergieten vaak in geur en kleur in beeld worden gebracht. Als je dagelijks aan dergelijke beelden wordt blootgesteld kun je hieraan gewend raken. Het is inmiddels al bekend dat er actiedaden zijn gepleegd gebaseerd op een spel.
 • Gewenning - door een hogere aanmaak van dopamine en adrenaline. Deze stoffen in je hersenen zorgen ervoor dat je wilt blijven doorspelen. Je wordt als het ware in toenemende mate beheerst door een ‘drang’ om te gamen, waardoor je zelfs ontwenningsverschijnselen kan ervaren wanneer je door één of andere reden niet kan gamen.

Als je reeds één of meerdere van deze gevolgen of kenmerken van een gameverslaving herkent in jezelf of bij iemand anders, kan je aan een gameverslaving denken. In zo’n geval is het aangeraden om hulp in te schakelen. 

Delen

Andere artikelen


Gameverslaving en behandeling

Gameverslaving en behandeling

Een gameverslaving kan heel wat nare gevolgen met zich meebrengen. Het is daarom heel belangrijk om op tijd naar hulp en een passende behandeling te zoeken.

Lees het volledig artikel

Internetverslaving

Internetverslaving

Een internetverslaving komt steeds vaker voor. Het begint allemaal heel onschuldig, maar voor men het weet wil men enkel nog zoveel mogelijk online zijn.

Lees het volledig artikel

Ben jij gameverslaafd? Doe de test!

Ben jij gameverslaafd? Doe de test!

Ben jij gameverslaafd of ken jij iemand die dat is? Wanneer gaat gamen écht te ver? Klik hier en doe de test!

Lees het volledig artikel

tips om je gameverslaving te overwinnen

Tips om je gameverslaving te overwinnen

Ok, je houdt van gamen. Video games of online spelletjes spelen, je houdt er van om een tegenstander te verslaan, problemen op te lossen, de meeste ‘kills’ te hebben. Dat is niet echteen probleem, toch?

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....