Deze site maakt gebruik van cookies. Meer weten Accepteren

Nomofobie

De mobiele telefoon, en zeker de smartphone, zijn dermate ingeburgerd in zowat ieders leven dat het haast ondenkbaar is om zonder deze toestellen te leven. Bij sommige mensen is de angst om dit toestel te verliezen zo groot, dat men kan spreken van een ware fobie.

Nomofobie of smartphoneverslaving?

Nomofobie wordt soms ten onrechte omschreven als een verslaving aan de mobiele telefoon of de smartphone. Dit klopt echter niet volledig. De naam “nomofobie” zegt het zelf: een fobie is een angst en dus geen verslaving. Toch lijken beide zaken heel erg op elkaar, want in zowel de fobie als de verslaving merkt men dat de mobiele telefoon de hoofdrol speelt. Bij de verslaving controleert men voortdurend of er berichten of nieuwtjes zijn binnengekomen, bij de fobie gaat men voortdurend controleren of men het toestel zelf nog heeft.

Iemand met nomofobie heeft dus een onrealistische angst om de mobiele telefoon kwijt te geraken. Constant controleert men of het toestel nog op de plaats zit waar het hoort te zitten. Zonder deze telefoon voelt de nomofoob zich verloren, kwetsbaar, onzeker en geïsoleerd.

Vanwaar de angst bij nomofobie?

Dat mensen lijden aan nomofobie, is voor een deel te wijten aan de oneindig veel mogelijkheden van de hedendaagse smartphones. Bij heel wat mensen zit in deze toestellen als het ware een heel leven samengevat. Men heeft er adressen zitten, telefoonnummers, afspraken, foto’s, … Dat is dan ook de reden waarom sommige mensen zo bang zijn dat ze hun toestel zouden verliezen.

Deze fobie is één van de recentste vormen van fobieën. Een Engelse studie heeft aangetoond dat in deze moderne tijden maar liefst 66% van de mensen aan nomofobie lijdt. Deze angst zou vaker voorkomen bij mannen dan bij vrouwen.

Natuurlijk wilt niemand graag zijn mobieltje verliezen. Maar het is niet omdat je niet vrolijk bent van het verlies van je toestel dat je daarom aan nomofobie lijdt. Mensen die echt lijden aan nomofobie controleren keer op keer op het apparaat nog op de plaats zit waar zij willen dat het zit. Vindt men het toestel niet onmiddellijk, dan slaat de schrik om het hart en geraakt men in een heuse paniek. Heel wat nomofoben hebben ook nachtmerries over het verlies van hun mobiele telefoon.

Omgaan met nomofobie

Het is niet eenvoudig om met nomofobie om te gaan. Zich bewust worden van de onrealistische angst die men heeft over het verliezen van de telefoon, is een stap in de goede richting. Sommige mensen proberen een oplossing te vinden in de aanschaf van een extra toestel. Men denkt dat de angst op die manier vermindert, maar doorgaans blijkt het tegendeel te gebeuren. Omdat men dan over 2 toestellen beschikt, vergroot vaak de angst.

Angst is een negatieve emotie, en om die om te buigen naar de positieve tegenpool is er een natuurlijk middel dat uitstekend kan helpen: Bachbloesems. Door je problematiek te bespreken met een ervaren bloesemtherapeut zoals Tom, kan hij een remedie op maat samenstellen die jou van je angsten kan verlossen. Het grote voordeel van Bachbloesems is dat deze geen bijwerkingen hebben. Eveneens is er geen gevaar voor verslaving en kan je deze in alle omstandigheden gebruiken. 

Delen

Andere artikelen


Smartphone verslaving

Smartphone verslaving

De smartphone is niet meer weg te denken uit het dagelijks leven van vele mensen. Lees hoe de smartphone een heuse verslaving wordt en wat dit inhoudt.

Lees het volledig artikel

Leven zonder smartphone

Leven zonder smartphone

Een leven zonder smartphone is voor velen niet meer in te beelden. Lees wat de voor- en nadelen zijn en hoe je op een gezonde manier met dit toestel omgaat.

Lees het volledig artikel

Telefoonverslaving

Telefoonverslaving

Een telefoonverslaving is niet iets waar je vlug van verlost geraakt. Ontdek wat een telefoonverslaving is en hoe je er van verlost kan geraken.

Lees het volledig artikel

Fobie behandeling

Fobie behandeling

De behandeling van een fobie is geen eenvoudige zaak. Leer welke soorten fobieën er bestaan en hoe je een geschikte therapie kan vinden. 

Lees het volledig artikel

7 tekenen dat je aan nomofobie lijdt

7 tekenen die erop wijzen dat je aan nomofobie lijdt

Heb jij last van nomofobie? Het is een ziekte van deze tijd. De angst om plots zonder mobiele telefoon te vallen. Iedereen wil 24/7 in contact staan met vrienden, familie, collega's, je baas... Hoeveel invloed heeft jouw GSM op je leven? Kom het hier te weten!

Lees het volledig artikel

Wat kan je doen aan nomofobie

Wat kan je doen aan nomofobie?

Wat is nomofobie en wat kan je ertegen doen? Het lijkt op het eerste gezicht niet zo erg, maar nomofobie kan serieuzer zijn dan je denkt. Het heeft soms vergaande gevolgen.. Hoe wapen je jezelf daartegen?

Lees het volledig artikel

Welke verschillende soorten fobieën zijn er?

Welke verschillende soorten fobieën zijn er?

Er bestaan tientallen soorten fobieën. Lees wat fobieën zijn en ontdek welke soorten er bestaan. Leer ook hoe je met fobieën kan leren omgaan.

Lees het volledig artikel

Wat is een fobie?

Wat is een fobie?

Een fobie mag men niet verwarren met angst. Ontdek wat het verschil is tussen angst en fobie en lees wat je tegen een fobie kan ondernemen.

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....