Marie Pure gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek en winkelen bij bachbloesemadvies.be voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Met deze cookies kunnen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen en buiten onze website volgen en verzamelen. Hiermee kunnen wij en derde partijen advertenties aanpassen aan jouw interesses. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Je kunt je toestemming altijd weer intrekken.Meer weten

Zelfvertrouwen bij een kind

Bachbloesem mix 44 helpt om:

 • meer zelfvertrouwen te krijgen
 • minder bang zijn om te falen
 • niet zo snel te panikeren
 • meer te geloven in jezelf
 • kalmer en rustiger te worden
Meer info

Een kind met een laag zelfvertrouwen wordt vaak verward met een verlegen kind. Ook de term faalangst komt bij kinderen met een laag zelfbeeld vaak naar boven. Helaas komt het maar al te vaak voor dat bij kinderen met een laag zelfvertrouwen een overbescherming optreedt, wat niet meteen het zelfvertrouwen doet opkrikken.

Zelfvertrouwen bij een kind: wat is het?

Zelfvertrouwen is bij een kind net zoals bij een volwassene het geloof dat men in het eigen kunnen heeft. Kinderen met voldoende zelfvertrouwen weten van zichzelf dat zij een aantal zaken goed kunnen. Zij kennen hun capaciteiten en durven nieuwe uitdagingen aan. Als een kind een gebrek heeft aan zelfvertrouwen, dan durft dat kind nieuwe uitdagingen niet of slechts heel moeilijk aan te gaan. Het kind twijfelt voortdurend aan zichzelf en vindt zichzelf niet knap genoeg. Dat gaat dan ofwel over het uiterlijk ofwel over het verstandelijke, maar net zo goed kan het zichzelf op beide vlakken niet knap genoeg vinden. Het spreekt voor zich dat het kind met een laag zelfvertrouwen meer moeilijkheden zal hebben om te evolueren, zowel op emotioneel vlak als op het vlak van studeren.

Is het zelfvertrouwen aangeboren bij een kind?

Een kind wordt niet geboren met zelfvertrouwen. Toch kan men stellen dat het ene kind meer aanleg heeft om het zelfvertrouwen te ontwikkelen dan het andere kind. Zo heeft een kindje dat pas op de wereld is gekomen nog geen besef van zichzelf en de wereld. Toch kan men stellen dat de manier waarop de ouders met de baby omgaan al invloed heeft op de ontwikkeling van het zelfbeeld van het kind. Het is aangetoond dat een baby die met liefde omringd wordt een andere vorm van zelfbeeld ontwikkelt dan een baby die minder liefde of aandacht krijgt. Naarmate het kind verder ontwikkelt, leert het zichzelf kennen in relatie met de omringende wereld. Zo ontdekt het kind wat het allemaal kan met zijn/haar lichaam. Wordt het kind in deze ontwikkeling gestimuleerd door de ouders, dan groeit het zelfbeeld vlotter dan wanneer ouders het kind overbeschermen en behoeden voor alles.

Vanaf de kleuterleeftijd kan het kind zelf ontwikkelen. De vlotheid waarmee het kind dat doet, hangt grotendeels af van de manier waarop ouders en de omgeving van het kind reageren. Komt het kind met een knutselwerkje thuis dat nauwelijks aandacht krijgt, zal een ander effect hebben op het zelfbeeld dan wanneer ouders bewonderend het werkje bekijken. Dit houdt echter niet in dat enkel de omgeving bepalend is voor de ontwikkeling van het zelfvertrouwen. Sommige kinderen zijn nu eenmaal introverter dan andere. Deze introverte kinderen zullen zichzelf minder op de voorgrond plaatsen dan extraverte kinderen die zonder meer aandacht opeisen.

Tips voor meer zelfvertrouwen bij het kind

Je kan met enkele tips een positieve bijdrage leveren aan het zelfvertrouwen van het kind. Zo is het goed dat je bepaalde verwachtingen stelt aan het kind. Maar zorg er wel voor dat die verwachtingen haalbaar zijn. Zo verwachten heel wat ouders al van een kleuter dat die al kan lezen en schrijven. Het kind zal zich wel inspannen om aan die verwachtingen te beantwoorden, maar uiteindelijk is dit iets voor kinderen van de lagere school. Hoe goed je het ook bedoelt om je kind in dit lezen en schrijven te stimuleren, toch kan dit nefaste gevolgen hebben op het zelfbeeld van het kind.

Uiteraard zijn ook zaken als positieve bevestiging en gepaste aandacht ook belangrijke elementen die het zelfvertrouwen kunnen stimuleren.

Delen
Bachbloesem Mix 44: Gebrek aan zelfvertrouwen

Bachbloesem mix 44 helpt om:

 • meer zelfvertrouwen te krijgen
 • minder bang zijn om te falen
 • niet zo snel te panikeren
 • meer te geloven in jezelf
 • kalmer en rustiger te worden
Klik hier en ontdek Bachbloesem Mix 44

Andere artikelen


Hoe faalangst overwinnen?

Hoe faalangst overwinnen?

Faalangst is zodanig hinderlijk dat je er goed aan doet om dit te overwinnen. In heel wat organisaties en bedrijven is men zich niet echt bewust van wat het kostenplaatje betekent van faalangst. Nergens kan men in een balans terugvinden wat faalangst heeft gekost, nochtans zijn de cijfers soms duizelingwekkend.

Lees het volledig artikel

Perfectionisme kan vorm van faalangst zijn

Perfectionisme kan vorm van faalangst zijn

Perfectionisme wordt vaak niet opgemerkt als een vorm van faalangst. Iemand lijkt zich juist voorbeeldig in te zetten, op school of op het werk. Perfectionisme en faalangst kunnen echter beiden wijzen op een angst voor mislukken en kan ontaarden in actieve faalangst.

Lees het volledig artikel

Bestaat faalangst ook bij volwassenen?

Bestaat faalangst ook bij volwassenen?

Kan dat, faalangst bij volwassenen? Faalangst wordt normaal gezien in verband gebracht met studenten en in veel mindere mate met volwassenen.  Nochtans kunnen volwassenen ook te kampen hebben met faalangst.   

Lees het volledig artikel

Een aantal oorzaken van faalangst

Een aantal oorzaken van faalangst

Iets over faalangst om de oorzaken beter te begrijpen. Alvorens iets te weten te komen over een aantal oorzaken van faalangst, is het nodig om te weten wanneer er sprake van faal ...

Lees het volledig artikel

Faalangst en de rol van leerkracht

Faalangst en de rol van leerkracht

Leerkrachten spelen een belangrijke rol bij faalangst vroegtijdig signaleren. Cognitieve faalangst is angst om kennis en vaardigheden te demonstreren.

Lees het volledig artikel

Een moeilijke cocktail: perfectionisme en faalangst

Een moeilijke cocktail: perfectionisme en faalangst

Perfectionisme kan al gauw aanleiding geven tot faalangst omdat iemand die perfectionistisch is, heel veel schrik heeft om bepaalde dingen fout te doen. Als het resultaat  van ...

Lees het volledig artikel

Oorzaken van faalangst

Oorzaken van faalangst

Alle oorzaken van faalangst wijzen op een onverwerkte emotie. Faalangst pak je aan met Bachbloesems: een remedie-op-maat van Bachbloesem expert Tom!  

Lees het volledig artikel

Wat kenmerkend is voor faalangst

Wat kenmerkend is voor faalangst

Velen denken dat het aantal personen met faalangst gering is, omdat niemand er behoefte aan heeft over zijn pijnlijke ervaringen hieromtrent te praten. Doordat er weinig over...

Lees het volledig artikel

Zelfvertrouwen uitstralen

Zelfvertrouwen uitstralen

Wie droomt er niet van om zelfvertrouwen uit te stralen? Lees hoe je meer zelfvertrouwen kan uitstralen maar ontdek ook wat de valkuilen kunnen zijn.

Lees het volledig artikel

Negatieve faalangst

Negatieve faalangst

Faalangst kan zowel een negatieve als een positieve kant hebben. Ook al doet de term het niet meteen vermoeden dat een bepaalde vorm van angst positief zou kunnen zijn, toch is een beetje faalangst soms net goed.  

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....