Marie Pure gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek en winkelen bij bachbloesemadvies.be voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Met deze cookies kunnen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen en buiten onze website volgen en verzamelen. Hiermee kunnen wij en derde partijen advertenties aanpassen aan jouw interesses. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Je kunt je toestemming altijd weer intrekken.Meer weten

Zelfvertrouwen bij een kind

Een kind met een laag zelfvertrouwen wordt vaak verward met een verlegen kind. Ook de term faalangst komt bij kinderen met een laag zelfbeeld vaak naar boven. Helaas komt het maar al te vaak voor dat bij kinderen met een laag zelfvertrouwen een overbescherming optreedt, wat niet meteen het zelfvertrouwen doet opkrikken.

Zelfvertrouwen bij een kind: wat is het?

Zelfvertrouwen is bij een kind net zoals bij een volwassene het geloof dat men in het eigen kunnen heeft. Kinderen met voldoende zelfvertrouwen weten van zichzelf dat zij een aantal zaken goed kunnen. Zij kennen hun capaciteiten en durven nieuwe uitdagingen aan. Als een kind een gebrek heeft aan zelfvertrouwen, dan durft dat kind nieuwe uitdagingen niet of slechts heel moeilijk aan te gaan. Het kind twijfelt voortdurend aan zichzelf en vindt zichzelf niet knap genoeg. Dat gaat dan ofwel over het uiterlijk ofwel over het verstandelijke, maar net zo goed kan het zichzelf op beide vlakken niet knap genoeg vinden. Het spreekt voor zich dat het kind met een laag zelfvertrouwen meer moeilijkheden zal hebben om te evolueren, zowel op emotioneel vlak als op het vlak van studeren.

Is het zelfvertrouwen aangeboren bij een kind?

Een kind wordt niet geboren met zelfvertrouwen. Toch kan men stellen dat het ene kind meer aanleg heeft om het zelfvertrouwen te ontwikkelen dan het andere kind. Zo heeft een kindje dat pas op de wereld is gekomen nog geen besef van zichzelf en de wereld. Toch kan men stellen dat de manier waarop de ouders met de baby omgaan al invloed heeft op de ontwikkeling van het zelfbeeld van het kind. Het is aangetoond dat een baby die met liefde omringd wordt een andere vorm van zelfbeeld ontwikkelt dan een baby die minder liefde of aandacht krijgt. Naarmate het kind verder ontwikkelt, leert het zichzelf kennen in relatie met de omringende wereld. Zo ontdekt het kind wat het allemaal kan met zijn/haar lichaam. Wordt het kind in deze ontwikkeling gestimuleerd door de ouders, dan groeit het zelfbeeld vlotter dan wanneer ouders het kind overbeschermen en behoeden voor alles.

Vanaf de kleuterleeftijd kan het kind zelf ontwikkelen. De vlotheid waarmee het kind dat doet, hangt grotendeels af van de manier waarop ouders en de omgeving van het kind reageren. Komt het kind met een knutselwerkje thuis dat nauwelijks aandacht krijgt, zal een ander effect hebben op het zelfbeeld dan wanneer ouders bewonderend het werkje bekijken. Dit houdt echter niet in dat enkel de omgeving bepalend is voor de ontwikkeling van het zelfvertrouwen. Sommige kinderen zijn nu eenmaal introverter dan andere. Deze introverte kinderen zullen zichzelf minder op de voorgrond plaatsen dan extraverte kinderen die zonder meer aandacht opeisen.

Tips voor meer zelfvertrouwen bij het kind

Je kan met enkele tips een positieve bijdrage leveren aan het zelfvertrouwen van het kind. Zo is het goed dat je bepaalde verwachtingen stelt aan het kind. Maar zorg er wel voor dat die verwachtingen haalbaar zijn. Zo verwachten heel wat ouders al van een kleuter dat die al kan lezen en schrijven. Het kind zal zich wel inspannen om aan die verwachtingen te beantwoorden, maar uiteindelijk is dit iets voor kinderen van de lagere school. Hoe goed je het ook bedoelt om je kind in dit lezen en schrijven te stimuleren, toch kan dit nefaste gevolgen hebben op het zelfbeeld van het kind.

Uiteraard zijn ook zaken als positieve bevestiging en gepaste aandacht ook belangrijke elementen die het zelfvertrouwen kunnen stimuleren.

Delen

Andere artikelen


Faalangsttraining

Faalangsttraining

Faalangsttraining is er voor mensen die aan faalangst lijden of regelmatig met deze personen te maken hebben. Bijvoorbeeld docenten, vertrouwenspersonen op school of sport trainers.
Wat is faalangst precies? Hoe uit faalangst zich? Wat leer je op faalangsttraining en wat kun je tegen faalangst doen? Bachbloesems kunnen helpen.

Lees het volledig artikel

Behandeling van faalangst

Behandeling van faalangst

Er zijn verschillende vormen van behandelingen om angst om te falen aan te pakken.
De meest toegepaste therapievormen voor faalangst zijn rationeel emotieve therapie, hypnotherapie en EMDR therapie.

Lees het volledig artikel

Wat is sociale faalangst?

Wat is sociale faalangst?

Sociale faalangst ligt aan een onverwerkte emotie. Bachbloesems herstellen je emoties en helpen je van sociale faalangst af! Tom geeft advies op maat  

Lees het volledig artikel

Negatieve faalangst

Negatieve faalangst

Faalangst kan zowel een negatieve als een positieve kant hebben. Ook al doet de term het niet meteen vermoeden dat een bepaalde vorm van angst positief zou kunnen zijn, toch is een beetje faalangst soms net goed.  

Lees het volledig artikel

Faalangst bij het solliciteren

Faalangst bij het solliciteren

Als er nu een moment is waarop je faalangst kan missen als kiespijn, dan is het tijdens het solliciteren. Nochtans hebben heel wat mensen met faalangst tijdens een sollicitatiegesprek met faalangst te maken.  

Lees het volledig artikel

Faalangst aanpakken

Faalangst aanpakken

Om faalangst te kunnen aanpakken moet je weten wat er mis is. Faalangst kan verschillende oorzaken hebben maar vaak is het terug te voeren op een onverwerkte emotie. 

Lees het volledig artikel

Oorzaken van faalangst

Oorzaken van faalangst

Alle oorzaken van faalangst wijzen op een onverwerkte emotie. Faalangst pak je aan met Bachbloesems: een remedie-op-maat van Bachbloesem expert Tom!  

Lees het volledig artikel

Faalangst overwinnen

Faalangst overwinnen

Faalangst overwinnen is geen gemakkelijke taak maar het kan. Je kan om te beginnen een aantal regels volgen waardoor je angst om te falen kan worden verminderd.

Lees het volledig artikel

Faalangst wegens negatief zelfbeeld

Faalangst wegens negatief zelfbeeld

In de meeste gevallen treedt faalangst op wegens een negatief zelfbeeld. Angst om te falen omdat je jezelf als minderwaardig ziet ten opzichte van anderen. Wanneer je uiterst weinig vertrouwen in jezelf hebt en negatief denkt over je capaciteiten, durf je geen acties te ondernemen.

Lees het volledig artikel

Faalangst niet van een vreemde

Faalangst niet van een vreemde

‘Mijn kind heeft faalangst niet van een vreemde.’ Klopt dit? Is faalangst erfelijk of kun je als ouder faalangst soms in de hand werken? Wanneer faalangst is vastgesteld, kun je hiertegen wat doen. Met Bachbloesems bijvoorbeeld.  

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....