Deze site maakt gebruik van cookies.Meer weten

Tips voor meer assertiviteit

Als mensen op zoek zijn naar tips om meer assertiviteit te vertonen, dan willen zij eigenlijk bekomen dat er niet meer met hen gesold wordt. Assertief zijn betekent dat je opkomt voor jezelf, maar dan wel op een manier die respectabel is. Ook al lijken de woorden assertief en agressief sterk op elkaar, het zijn eigenlijk tegenpolen van elkaar.

Waarom tips zoeken voor meer assertiviteit?

Wat bezielt mensen om op zoek te gaan naar tips om zich meer assertief te gedragen? Meestal zitten deze mensen met een gevoel gekneld dat hen een laag zelfbeeld geeft. Zij durven geen neen zeggen tegen opdrachten die in hun richting komen. Doen ze dat toch al eens, dan voelen ze zich hier meestal schuldig bij. Kortom, men houdt voornamelijk rekening met de belangen van iemand anders en het eigen belang is ondergeschikt. De reden waarom mensen maar moeilijk meer assertiviteit aan de dag kunnen leggen is drievoudig:

  1. Men wilt de andere niet kwetsen.
  2. Je durft niet aangeven dat je iets niet kan of wilt doen omdat je bang bent dat men je dom gaat vinden.
  3. Je hebt een bepaald schuldgevoel tegenover iemand.

Doorgaans kan men wel even aan dat men danst naar de pijpen van anderen, maar ooit komt het moment dat je voelt dat je dit niet meer aan kan. Dat is het moment dat je tot het besef komt dat je meer assertief moet zijn.

Concrete tips voor meer assertiviteit

De gouden tip om meer assertiviteit te bekomen, is het woord “oefenen”. Verwacht niet dat je van het ene moment op het andere assertief zal worden. Dit vraagt heel wat tijd en vooral heel wat oefening. Nu is het helaas wel zo dat mensen die assertiever zouden moeten worden niet meteen de personen zijn die vlug opstaan na een mislukking. Nochtans is dat iets waar je moet van uitgaan. Je wilt assertiever worden, maar het zal gepaard gaan met momenten dat je het deksel op de neus zal krijgen.

Een belangrijke stap in de groei naar meer assertiviteit is je eigen uitstraling. Hoe cliché het ook mag klinken, maar netjes uitgedost ga je meer zelfvertrouwen uitstralen dan wanneer je slonzig voor de dag komt. Verder is het zo dat je assertiviteit zal nodig hebben op het moment dat iemand een andere visie heeft dan jij. Het komt er dan op neer om je eigen standpunt te verdedigen. Hier gelden enkele belangrijke regels:

  1. Vraag de “tegenpartij” om te luisteren naar jouw argumenten. Met andere woorden, laat je niet onderbreken maar geef op een kordate maar beleefde manier aan dat jij eerst jouw standpunten uit de doeken wilt doen.
  2. Oefen jezelf om je standpunt rustig uit de doeken te doen.
  3. Vermijd verantwoording als je iets niet wilt doen. Als je een taak probeert te weigeren, dan moet je er van uitgaan dat het voldoende is als je stelt dat je dit momenteel niet kan doen. Ga niet op zoek naar flauwe excuses, want dat maakt je positie alleen maar zwakker.

Tips voor meer assertiviteit: Bachbloesems

Bij de zoektocht naar tips voor meer assertiviteit kunnen Bachbloesems uiteraard niet ontbreken. Mensen die zich assertiever moeten opstellen, worden geconfronteerd met een gebrek aan zelfrespect. Om die negatieve emotie om te buigen naar de positieve tegenpool (zelfvertrouwen) zijn Bachbloesems uitstekende hulpmiddelen. Je doet er wel goed aan om samen te werken met een ervaren bloesemtherapeut. Die kan op basis van jouw problemen een remedie samenstellen op maat.

Delen

Andere artikelen


Faalangst meten

Faalangst meten

Hoe kun je faalangst meten? Want meten is weten: is eenmaal bekend dat je faalangstig bent dan kun je er wat aan doen. Met behulp van een psycholoog of met hulp van een Bachbloesem deskundige.

Lees het volledig artikel

Faalangst overwinnen

Faalangst overwinnen

Faalangst overwinnen is geen gemakkelijke taak maar het kan. Je kan om te beginnen een aantal regels volgen waardoor je angst om te falen kan worden verminderd.

Lees het volledig artikel

Voor faalangst is een observatielijst

Voor faalangst is een observatielijst

Een observatielijst is een instrument voor het in kaart brengen van faalangst. Meer en meer scholen werken er mee. Is de diagnose faalangst met behulp van de observatielijst vastgesteld en kent men de emotie(s) die in het gedrang zijn, dan kunnen Bachbloesems efficient werken.

Lees het volledig artikel

Faalangst aanpakken

Faalangst aanpakken

Om faalangst te kunnen aanpakken moet je weten wat er mis is. Faalangst kan verschillende oorzaken hebben maar vaak is het terug te voeren op een onverwerkte emotie. 

Lees het volledig artikel

Gemakkelijker gezegd dan gedaan: omgaan met faalangst

Gemakkelijker gezegd dan gedaan: omgaan met faalangst

Moeten omgaan met faalangst… het zal je maar overkomen. Faalangst is de onterechte angst voor situaties die men normaal gezien perfect moet aan kunnen, en het is heus geen sinecure als je daar moet mee omgaan.   

Lees het volledig artikel

Soorten faalangst

Soorten faalangst

Als men over faalangst spreekt, dan is dit een overkoepelende term voor verschillende soorten van faalangst. Men kan faalangst eerst en vooral onderverdelen in positieve en negatieve faalangst  

Lees het volledig artikel

Faalangst en de rol van leerkracht

Faalangst en de rol van leerkracht

Leerkrachten spelen een belangrijke rol bij faalangst vroegtijdig signaleren. Cognitieve faalangst is angst om kennis en vaardigheden te demonstreren.

Lees het volledig artikel

Cursus zelfvertrouwen

Cursus zelfvertrouwen

Wie problemen heeft met een te laag zelfbeeld, kan een cursus zelfvertrouwen volgen. Lees wat zo een cursus inhoudt en voor wie dit geschikt is.

Lees het volledig artikel

Omgaan met faalangst

Omgaan met faalangst

Omgaan met faalangst en je vrees overwinnen: dit doe je met Bachbloesem mix 44! Vraag Bachbloesem expert en psycholoog Tom om persoonlijk advies!

Lees het volledig artikel

Laag zelfbeeld

Laag zelfbeeld

Een laag zelfbeeld bepaalt heel vaak hoe iemand door het leven gaat. Lees waar een laag zelfbeeld vandaan komt en hoe je er iets kan tegen doen.

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....