Marie Pure gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek en winkelen bij bachbloesemadvies.be voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Met deze cookies kunnen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen en buiten onze website volgen en verzamelen. Hiermee kunnen wij en derde partijen advertenties aanpassen aan jouw interesses. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Je kunt je toestemming altijd weer intrekken.Meer weten

Perfectionisme

Perfectionisme kan men zonder enig probleem beschouwen als het vergiftigde geschenk. Aan de ene kant kan perfectionisme ideaal zijn, maar net zo goed kan dit perfectionisme voor heel wat problemen zorgen.

Wat is perfectionisme?

Perfectionisme is een eigenschap van een persoon. De ene persoon is meer perfectionistisch ingesteld dan de andere. Iemand die perfectionisme nastreeft, wilt alles tot in de details in orde hebben. Tegelijkertijd is men maar zelden tevreden met een bepaald resultaat en is men heel kritisch tegenover zichzelf of tegenover andere mensen. Het is dus duidelijk dat perfectionisme niet noodzakelijk als een voordeel moet beschouwd worden. Zowel voor de persoon die perfectionisme nastreeft als voor de omgeving van die persoon is het behoorlijk vermoeiend om met die eigenschap te leven.

De valkuilen van perfectionisme

Leef je in de gedachte dat perfectionisme het haalbare doel is, dan kom je voor enkele problemen te staan. Samenleven met iemand die perfectionisme nastreeft, is sowieso geen sinecure. Nooit is iets goed genoeg en de lat wordt steeds hoger en hoger gelegd.

Perfectionisme ontstaat vaak op jonge leeftijd. Vooral wanneer hoge eisen aan kinderen worden gesteld, kan men verwachten dat deze later in hun leven perfectionistisch zullen ingesteld zijn. Deze personen zijn zo gewoon om met hoge eisen om te gaan dat zij zelf altijd de lat hoger leggen. Het hoeft geen betoog dat de lat na verloop van tijd tot een onbereikbare hoogte komt. En het is net op dat moment dat mensen geconfronteerd worden met hun beperkingen. Voor iemand die perfectionisme nastreeft is dat heel zwaar om te dragen.

Een ander gevaar dat achter perfectionisme schuilt, is het gevaar dat men niet tot actie komt. Iemand die perfectionistisch is ingesteld duldt geen fouten van zichzelf. En de allerbeste manier om fouten te vermijden, is om geen actie te ondernemen. Daarom ziet men vaak dat perfectionistisch ingestelde mensen maar zelden de kar zullen trekken als het er op aan komt om actie te ondernemen.

Iedereen maakt wel eens een fout. Dat is zowat de meest erge valkuil die een perfectionist kan overkomen. Door een fout te maken voelt iemand die perfectionistisch is ingesteld zich heel schuldig. Dit kan dermate lang naslepen bij die persoon dat men deze instelling als een heuse belemmering kan ervaren.

Perfectionisme en faalangst

Twee zaken die hand in hand door het leven wandelen zijn perfectionisme en faalangst. Zowel perfectionisme als faalangst tonen aan dat men bang is om ergens niet in te lukken. Bijgevolg zou men perfectionisme kunnen beschouwen als een gevolg van faalangst.

Met deze wetenschap in het achterhoofd kan men stellen dat Bachbloesems heel goed zouden kunnen helpen bij mensen die lijden aan perfectionisme. Zo is er een mix van Bachbloesems gemaakt, mix 44, die er voor zorgt dat mensen met een perfectionistische instelling meer vertrouwen krijgen in zichzelf, minder zwaar gaan tillen aan hun fouten en meer gaan geloven in zichzelf.

Delen

Andere artikelen


Vertrouwen in jezelf

Vertrouwen in jezelf

Vertrouwen krijgen in jezelf is niet evident voor mensen die veel twijfelen. Ontdek enkele mogelijkheden om je zelfvertrouwen een boost te geven.

Lees het volledig artikel

Gebrek aan zelfvertrouwen

Gebrek aan zelfvertrouwen: hoe ontstaat het

Het is niet eenvoudig om te leven met een gebrek aan zelfvertrouwen. Lees hoe dit je kan hinderen en ontdek ook wat je er tegen kan doen.

Lees het volledig artikel

Oorzaak van faalangst

Oorzaak van faalangst

Faalangst kan aangeboren zijn maar kan ook andere oorzaken hebben. Sommige mensen zijn van zichzelf angstiger dan anderen. Een dergelijke basis van angst kan aangeboren zijn, wat ook bij faalangst het geval kan zijn. Daarnaast spelen er vele andere oorzaken een rol in het ontstaan van faalangst. Je kan ze onderverdelen in cultuur en opvoeding.

Lees het volledig artikel

Cursus zelfvertrouwen

Cursus zelfvertrouwen

Wie problemen heeft met een te laag zelfbeeld, kan een cursus zelfvertrouwen volgen. Lees wat zo een cursus inhoudt en voor wie dit geschikt is.

Lees het volledig artikel

Jezelf leren aanvaarden in 10 makkelijke stappen

Jezelf leren aanvaarden in 10 makkelijke stappen

Jezelf leren aanvaarden kan een groot verschil maken tot het geluk in je leven. Wanneer we onszelf accepteren en stoppen met oordelen, voelen we dat andere mensen in ons leven ook veel minder kritisch en beoordelend worden. Dit artikel onderzoekt hoe je het best jezelf kan leren aanvaarden in 10 makkelijke stappen.

Lees het volledig artikel

Faalangst bij kinderen, een veel voorkomend fenomeen!

Faalangst bij kinderen, een veel voorkomend fenomeen!

Faalangst bij kinderen komt heel veel voor. Je spreekt pas van faalangst als je kind ergens heel erg bang voor is, of zijn angst niet realistisch is. Je kind gaat door deze faalangst zichzelf blokkeren in plaats van te motiveren.
Elk kind is wel eens bang om te falen en dit is helemaal niet erg want het kan juist motiverend werken. Faalangst heeft hier dus een averechts effect.

Lees het volledig artikel

Perfectionisme kan vorm van faalangst zijn

Perfectionisme kan vorm van faalangst zijn

Perfectionisme wordt vaak niet opgemerkt als een vorm van faalangst. Iemand lijkt zich juist voorbeeldig in te zetten, op school of op het werk. Perfectionisme en faalangst kunnen echter beiden wijzen op een angst voor mislukken en kan ontaarden in actieve faalangst.

Lees het volledig artikel

Faalangst bij examens

Faalangst bij examens

Faalangst voor het tonen van kennis zoals bij een examen, hoe ontstaat dit? Wat betekent faalangst? Wat kan je helpen om faalangst in goede banen te leiden...

Lees het volledig artikel

Faalangst: Wat is dat eigenlijk?

Wat is faalangst?

Faalangst kent meerdere verschijningsvormen en dat is wat faalangst herkennen lastig maakt. Met een Bachbloesem mix-op-maat breng Tom je er bovenop!  

Lees het volledig artikel

Assertiever worden

Assertiever worden

Assertiever worden is een langdurig proces. Lees waarom het goed is om assertiever te worden en op welke manier je dit kan verwezenlijken.

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....