Deze site maakt gebruik van cookies.Meer weten

Perfectionisme

Perfectionisme kan men zonder enig probleem beschouwen als het vergiftigde geschenk. Aan de ene kant kan perfectionisme ideaal zijn, maar net zo goed kan dit perfectionisme voor heel wat problemen zorgen.

Wat is perfectionisme?

Perfectionisme is een eigenschap van een persoon. De ene persoon is meer perfectionistisch ingesteld dan de andere. Iemand die perfectionisme nastreeft, wilt alles tot in de details in orde hebben. Tegelijkertijd is men maar zelden tevreden met een bepaald resultaat en is men heel kritisch tegenover zichzelf of tegenover andere mensen. Het is dus duidelijk dat perfectionisme niet noodzakelijk als een voordeel moet beschouwd worden. Zowel voor de persoon die perfectionisme nastreeft als voor de omgeving van die persoon is het behoorlijk vermoeiend om met die eigenschap te leven.

De valkuilen van perfectionisme

Leef je in de gedachte dat perfectionisme het haalbare doel is, dan kom je voor enkele problemen te staan. Samenleven met iemand die perfectionisme nastreeft, is sowieso geen sinecure. Nooit is iets goed genoeg en de lat wordt steeds hoger en hoger gelegd.

Perfectionisme ontstaat vaak op jonge leeftijd. Vooral wanneer hoge eisen aan kinderen worden gesteld, kan men verwachten dat deze later in hun leven perfectionistisch zullen ingesteld zijn. Deze personen zijn zo gewoon om met hoge eisen om te gaan dat zij zelf altijd de lat hoger leggen. Het hoeft geen betoog dat de lat na verloop van tijd tot een onbereikbare hoogte komt. En het is net op dat moment dat mensen geconfronteerd worden met hun beperkingen. Voor iemand die perfectionisme nastreeft is dat heel zwaar om te dragen.

Een ander gevaar dat achter perfectionisme schuilt, is het gevaar dat men niet tot actie komt. Iemand die perfectionistisch is ingesteld duldt geen fouten van zichzelf. En de allerbeste manier om fouten te vermijden, is om geen actie te ondernemen. Daarom ziet men vaak dat perfectionistisch ingestelde mensen maar zelden de kar zullen trekken als het er op aan komt om actie te ondernemen.

Iedereen maakt wel eens een fout. Dat is zowat de meest erge valkuil die een perfectionist kan overkomen. Door een fout te maken voelt iemand die perfectionistisch is ingesteld zich heel schuldig. Dit kan dermate lang naslepen bij die persoon dat men deze instelling als een heuse belemmering kan ervaren.

Perfectionisme en faalangst

Twee zaken die hand in hand door het leven wandelen zijn perfectionisme en faalangst. Zowel perfectionisme als faalangst tonen aan dat men bang is om ergens niet in te lukken. Bijgevolg zou men perfectionisme kunnen beschouwen als een gevolg van faalangst.

Met deze wetenschap in het achterhoofd kan men stellen dat Bachbloesems heel goed zouden kunnen helpen bij mensen die lijden aan perfectionisme. Zo is er een mix van Bachbloesems gemaakt, mix 44, die er voor zorgt dat mensen met een perfectionistische instelling meer vertrouwen krijgen in zichzelf, minder zwaar gaan tillen aan hun fouten en meer gaan geloven in zichzelf.

Delen

Andere artikelen


Therapie antwoord op faalangst

Therapie antwoord op faalangst

Faalangst betekent een chronisch gebrek aan vertrouwen en therapie kan je daar vanaf helpen. Welke therapieen bestaan er tegen faalangst? En waarom blijkt de natuurlijke remedie Bachbloesems zo succesvol?

Lees het volledig artikel

Faalangst in groep 3 basisonderwijs

Faalangst in groep 3 basisonderwijs

Bij kinderen steekt faalangst vaak de kop op in groep 3 van de basisschool. Het spelen maakt langzaam maar zeker plaats voor leren en vaardigheden toepassen. Dit brengt een zekere prestatiedruk of spanning met zich mee.

Lees het volledig artikel

Hoe geef ik mijn kind zelfvertrouwen?

Hoe geef ik mijn kind zelfvertrouwen?

Ouders vinden het heel belangrijk dat zij hun kind voldoende zelfvertrouwen geven. Ontdek enkele tips die je hierbij passend kunnen helpen.

Lees het volledig artikel

Passieve faalangst

Passieve faalangst

Passieve faalangst is een gedragsvorm dat gekenmerkt wordt door het er maar te laten bij zitten. Laat Bachbloesemexpert Tom je persoonlijk adviseren!  

Lees het volledig artikel

Hebben faalangst en erectiestoornissen iets met elkaar te maken?

Hebben faalangst en erectiestoornissen iets met elkaar te maken?

Kan faalangst een erectiestoornis veroorzaken? Een erectiestoornis kan meerdere oorzaken hebben, waar faalangst één van is. Als je telkens opnieuw problemen hebt met een erectie op het moment dat je geestelijk wel zin hebt om te vrijen, dan is de kans heel groot dat je een erectiestoornis hebt.  

Lees het volledig artikel

Faalangst volgens Ilse Dewitte

Faalangst volgens Ilse Dewitte

Faalangst is volgens Ilse Dewitte alle reacties tezamen op een situatie waarin een kind denkt te moeten presteren en er een kans op mislukken bestaat. Er is angst voor negatieve kritiek wanneer iets niet lukt of wanneer het kind denkt dat iets niet lukt.

Lees het volledig artikel

Recente geschiedenis van faalangst: Bachbloesems helpen!

Recente geschiedenis van faalangst: Bachbloesems helpen!

Wat is de geschiedenis van faalangst? Wat weten we vandaag de dag over deze angstvorm? Dat verklaart direct waarom Bachbloesems zo goed werken bij faalangst.

Lees het volledig artikel

Faalangst overwinnen

Faalangst overwinnen

Faalangst overwinnen is geen gemakkelijke taak maar het kan. Je kan om te beginnen een aantal regels volgen waardoor je angst om te falen kan worden verminderd.

Lees het volledig artikel

10 tips bij het leven met een sociale fobie

10 tips bij het leven met een sociale fobie

Iemand met een sociale angststoornis zal zich excessief zorgen maken over fouten begaan, of ze zullen bang zijn om vernederd te worden in het bijzijn van anderen...

Lees het volledig artikel

Positieve faalangst

Positieve faalangst

Positieve faalangst heeft obsessief gedrag als kenmerk. Bachbloesems en cognitieve gedragstherapie helpen en gaan goed samen: neem contact op met Tom!  

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....