Deze site maakt gebruik van cookies.Meer weten

Passieve faalangst

Wat is passieve faalangst?

Passieve faalangst is een gedragsvorm van faalangst dat gekenmerkt wordt door het er maar laten bij zitten.
In een situatie waarin een kind denkt te moeten presteren, is faalangst een samenstel van reacties. Lichamelijk, emotioneel, cognitief en gedragsmatig. Deze reacties kennen actieve- en passieve uitwerkingen. Passieve faalangst wordt het meest herkend door de omgeving.
Onder lichamelijke reacties worden verstaan: zweten, stotteren, een droge mond, hoofpijn en andere nare symptomen. Maar ook een rode kleur krijgen, veel naar het toilet moeten, maag/buikpijn hebben en een snelle ademhaling met hoge hartslag hebben, zijn lichamelijke reacties van faalangst. Onder de noemer emotioneel vallen twijfel, vrees en een minderwaardigheidsgevoel. Het kind gelooft niet in diens eigen kunnen waardoor het constant twijfelt.
Passieve faalangst is een gedragsreactie. Cognitieve reacties zien op de inhoud van de leertaak: ik kan dat nooit, de taak is veel te moeilijk voor mij. Wanneer we dan kijken naar gedragsmatige reacties, kunnen we kinderen onderscheiden die wegens de faalangst extreem hard studeren en kinderen die juist passief zijn en zoveel mogelijk werk vermijden. Alle reacties hebben gemeen dat ze opspelen bij situaties waarin gedacht wordt dat presteren noodzakelijk is. Faalangst is prestatie gebonden zeggen deskundigen.

Hoe passieve faalangst te begeleiden?

De prestatiedruk die iemand ervaart wordt mede bepaald door zijn eigen zienswijze maar vooral door de opvattingen en verwachtingen van de omgeving. Bij een kind zijn dat in de eerste plaats de ouders en ruimere familie, maar evenzeer de leerkrachten, het schoolklimaat en de klasgenoten.
Met faalangst voelt het kind zich minderwaardig en onderschat het zichzelf. Vaak ook overschat het de leertaak of activiteit.

Ouders dienen aandacht te tonen voor schoolse activiteiten en thuis ook te helpen bij huiswerk. Maar ook ontspannen is van belang: help het schools presteren te relativeren.

Wat kunnen we tegen passieve faalangst doen?

Bachbloesems, gedragstherapie en een cursus omgaan met faalangst zijn de meest succesvolle methodes voor het begeleiden van van passieve- en actieve faalangst.
Faalangst kan je ook aanpakken door je te laten begeleiden door een gedragstherapeut of psycholoog. Voor extreme faalangst is cognitieve gedragstherapie de beste wijze van begeleiden. Geprobeerd wordt de invloed van negatieve gedachten over mogelijk falen te verminderen. In plaats daarvan ga je je concentreren op de taak of de prestatie zelf. Zelfvertrouwen in de eigen prestaties wordt bovendien verhoogd. Ook wordt je duidelijk gemaakt dat niet altijd alles perfect kan worden uitgevoerd.
Bachbloesems hebben de kwaliteit verstoorde emoties terug in balans te brengen. Bachbloesems zijn extracten van bomen, planten en struiken opgelost in zuiver bronwater en hebben de helende werking van de natuur in zich. Angst en faalangst kun je aanpakken met Bachbloesem mix 44, een remedie-op-maat waarover wij je graag informeren.

Delen

Andere artikelen


Perfectionisme kan vorm van faalangst zijn

Perfectionisme kan vorm van faalangst zijn

Perfectionisme wordt vaak niet opgemerkt als een vorm van faalangst. Iemand lijkt zich juist voorbeeldig in te zetten, op school of op het werk. Perfectionisme en faalangst kunnen echter beiden wijzen op een angst voor mislukken en kan ontaarden in actieve faalangst.

Lees het volledig artikel

Cognitieve faalangst, het overkomt volwassenen en kinderen

Cognitieve faalangst, het overkomt volwassenen en kinderen

Cognitieve faalangst treedt op als je moet laten zien aan anderen wat je kent en/of wat je weet. Als je weet dat er een examen op komst is, zowel mondeling als schriftelijk, dan loopt het fout.

Lees het volledig artikel

Een psycholoog helpt bij faalangst

Een psycholoog helpt bij faalangst

Psycholoog en Bachbloesem expert Tom helpt je van faalangst af! Jezelf begeleiden met Bachbloesems: dit doe je in samen met psycholoog Tom!  

Lees het volledig artikel

Oorzaken van faalangst

Oorzaken van faalangst

Alle oorzaken van faalangst wijzen op een onverwerkte emotie. Faalangst pak je aan met Bachbloesems: een remedie-op-maat van Bachbloesem expert Tom!  

Lees het volledig artikel

Eén van de vormen van faalangst: sociale faalangst

Eén van de vormen van faalangst: sociale faalangst

Waarin verschilt sociale faalangst in vergelijking met andere vormen? Sociale faalangst is één van de vormen van faalangst, naast cognitieve faalangst (waarbij men ...

Lees het volledig artikel

Faalangst: welke methode helpt?

Faalangst: welke methode helpt?

Welke methode bestrijdt faalangst het effectiefst? Hangt het af van de faalangstvorm? En waarom blijken de natuurlijke remedie Bachbloesems zo succesvol?

Lees het volledig artikel

Faalangst en erectieproblemen

Faalangst en erectieproblemen

Als men over faalangst spreekt, dan gaat men nu niet meteen aan erectieproblemen denken. Faalangst roept eerder het beeld op van de ijverige student die ondanks voldoende voorbereiding toch niet slaagt in zijn/haar examen.  

Lees het volledig artikel

Faalangst bij leerlingen

Faalangst bij leerlingen

Faalangst bij leerlingen betekent meestal angst bij het leveren van een (leer)prestatie. Meestal kan een deskundig oog de symptomen van faalangst bij leerlingen herkennen. 

Lees het volledig artikel

Wat te doen tegen onzekerheid?

Wat te doen tegen onzekerheid?

Wat kan je doen tegen onzekerheid? Lees waar mensen vaak onzeker over zijn en wat ze kunnen ondernemen om van die onzekerheid af te geraken.

Lees het volledig artikel

Faalangst overwinnen

Faalangst overwinnen

Faalangst overwinnen is geen gemakkelijke taak maar het kan. Je kan om te beginnen een aantal regels volgen waardoor je angst om te falen kan worden verminderd.

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....