Deze site maakt gebruik van cookies. Meer weten Accepteren

Omgaan met onzekerheid

Bachbloesem mix 44 helpt om:

 • meer zelfvertrouwen te krijgen
 • minder bang zijn om te falen
 • niet zo snel te panikeren
 • meer te geloven in jezelf
 • kalmer en rustiger te worden
Meer info

Onzekerheid is iets waar heel veel mensen moeten proberen mee om te gaan. Je verandert liefst niet van job, je gaat altijd naar het restaurant waar je het gewoon bent, je vakantiebestemming is steevast dezelfde plaats. Dat je zo weinig verandering in je leven brengt, heeft alles te maken met een gevoel van onzekerheid.

Omgaan met onzekerheid niet verwarren met twijfel

Het is niet omdat iemand eens twijfelt dat men moet spreken van iemand die moet leren omgaan met onzekerheid. Twijfels hebben is verre van abnormaal. Integendeel, het is een vorm van bescherming van ons zelf. In tijden waar we meer en meer geconfronteerd worden met aanslagen, kan je moeilijk van een probleem spreken als iemand twijfelt om zich in grote mensenmassa’s te gaan begeven. Het is logisch dat we uit veiligheid voor ons zelf geen risico nemen en twijfelen of we aan een massagebeurtenis deelnemen of niet.

Ook als het om belangrijke beslissingen in het leven gaat, is het helemaal niet vreemd als mensen twijfels hebben. Bij beslissingen zoals een huwelijk, de aankoop van een eigendom, veranderingen van bepaalde gewoontes is het goed dat mensen niet al te spontaan gaan reageren en een periode van twijfel doormaken.

Omgaan met onzekerheid: wanneer wordt het een probleem?

Ook al is het goed dat men af en toe met twijfels moet omgaan, toch wordt onzekerheid op een bepaald moment problematisch. Typische voorbeelden van problematische vormen van onzekerheid zijn de partners die dagelijks aan hun partner vragen of die nog van hen houdt. Men zoekt hierbij constant naar bevestigende antwoorden van de anderen. Dat men dit echter voortdurend doet, heeft een averechts effect en toont aan dat er een grote vorm van onzekerheid is. Ook het voortdurend uitstellen van bepaalde handelingen of beslissingen kunnen wijzen op een gebrek aan zelfzeker zijn. Daarnaast heb je nog de groep mensen die de piekeraars genoemd worden. Zij maken zich zorgen over dingen die nog niet gebeurd zijn, maar ooit wel eens zouden kunnen gebeuren. Dergelijke vorm van bezorgdheid is een vorm van onzekerheid waar men zeker moet leren mee omgaan.

Hoe leren omgaan met onzekerheid?

Leren omgaan met onzekerheid is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Je kan een positieve evolutie maken in je onzekerheid, maar dat moet je tijd geven. Enkele tips die daarbij heel zinvol zijn:

 • Noteer elke situatie die je doet omdat je onzeker bent over iets. Als je bijvoorbeeld bang bent om je job te verliezen en je doet dingen op het werk die je eigenlijk liever niet zou doen, dan ben je bezig met iets te doen uit onzekerheid. Je doet die dingen dan om je job niet te verliezen en niet omdat je zo van je job houdt.
 • Doe eens gek. Ben jij de persoon die altijd de deuren sluit op het werk? Ga dan eens extra vroeg naar huis. Ga eens naar een feestje waar je bijna niemand kent of begin eens met informatie in te winnen omtrent een hobby die je totaal niet kent.
 • Hoe functioneer je in situaties die je niet gewoon bent? Het is heel belangrijk om naar jezelf te kijken en te ontdekken hoe je onvoorziene situaties toch op de juiste sporen krijgt. Dit geeft een enorme boost aan je zelfvertrouwen.
Delen
Bachbloesem Mix 44: Gebrek aan zelfvertrouwen

Bachbloesem mix 44 helpt om:

 • meer zelfvertrouwen te krijgen
 • minder bang zijn om te falen
 • niet zo snel te panikeren
 • meer te geloven in jezelf
 • kalmer en rustiger te worden
Klik hier en ontdek Bachbloesem Mix 44

Andere artikelen


32 tips om assertiever te zijn

32 tips om assertiever te zijn

Het is niet makkelijk assertief te zijn, vooral als je van nature uit introvert bent. Toch kan je wat vaardigheden aanleren. Dit zijn onze 32 tips om assertiever te zijn.

Lees het volledig artikel

Perfectionisme kan vorm van faalangst zijn

Perfectionisme kan vorm van faalangst zijn

Perfectionisme wordt vaak niet opgemerkt als een vorm van faalangst. Iemand lijkt zich juist voorbeeldig in te zetten, op school of op het werk. Perfectionisme en faalangst kunnen echter beiden wijzen op een angst voor mislukken en kan ontaarden in actieve faalangst.

Lees het volledig artikel

Faalangst: welke methode helpt?

Faalangst: welke methode helpt?

Welke methode bestrijdt faalangst het effectiefst? Hangt het af van de faalangstvorm? En waarom blijken de natuurlijke remedie Bachbloesems zo succesvol?

Lees het volledig artikel

Kenmerken van faalangst

Kenmerken van faalangst

Er zijn een aantal kenmerken waaraan je faalangst kan herkennen. Deze kenmerken zijn zowel lichamelijk als psychisch.
Faalangst blijft een vreemde zaak maar is ook het minst besproken probleem onder de mensen. Denk hierbij maar aan het onderwijs waar alles gebaseerd is op taal en rekenen, pestgedrag,etc., het enige wat ontbreekt is het leren omgaan met faalangst.
De oorzaak is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat niemand graag spreekt over iets wat je niet durft. Je denkt dat je alles moet kunnen en bang en verdrietig zijn, is voor een stuk taboe. Het is dus zeker hoog tijd om hier verandering in te brengen.

Lees het volledig artikel

Faalangst een symptoom van ADHD

Faalangst een symptoom van ADHD

ADHD leidt vaak tot faalangst. ADHD is ook een gedragsstoornis waaronder de concentratie sterk lijdt. Wat is ADHD precies? Waarom leidt het tot faalangst in gevallen?

Lees het volledig artikel

Perfectionistische faalangst

Perfectionistische faalangst

Perfectionistische faalangst is een gedragsmatige vorm van faalangst, waarbij te hard gewerkt wordt. Vaak niet herkend als faalangst: vraag Tom om advies!  

Lees het volledig artikel

Test of je faalangst hebt

Test of je faalangst hebt

Als je overweegt om een test uit te voeren om na te gaan of je al dan niet faalangst hebt, dan is dat waarschijnlijk omdat je nare ervaringen hebt (gehad) op momenten dat je iets moet presteren.  

Lees het volledig artikel

Hebben faalangst en erectiestoornissen iets met elkaar te maken?

Hebben faalangst en erectiestoornissen iets met elkaar te maken?

Kan faalangst een erectiestoornis veroorzaken? Een erectiestoornis kan meerdere oorzaken hebben, waar faalangst één van is. Als je telkens opnieuw problemen hebt met een erectie op het moment dat je geestelijk wel zin hebt om te vrijen, dan is de kans heel groot dat je een erectiestoornis hebt.  

Lees het volledig artikel

Cognitieve faalangst

Cognitieve faalangst

Cognitieve faalangst heeft te maken met het leren. De taak bij deze faalangst is de leeropdracht die de leraar aan leerlingen geeft. In feite begint het reeds wanneer een leraar...

Lees het volledig artikel

Faalangst wegens negatief zelfbeeld

Faalangst wegens negatief zelfbeeld

In de meeste gevallen treedt faalangst op wegens een negatief zelfbeeld. Angst om te falen omdat je jezelf als minderwaardig ziet ten opzichte van anderen. Wanneer je uiterst weinig vertrouwen in jezelf hebt en negatief denkt over je capaciteiten, durf je geen acties te ondernemen.

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....