Deze site maakt gebruik van cookies. Meer weten Accepteren

Omgaan met onzekerheid

Bachbloesem mix 44 helpt om:

 • meer zelfvertrouwen te krijgen
 • minder bang zijn om te falen
 • niet zo snel te panikeren
 • meer te geloven in jezelf
 • kalmer en rustiger te worden
Meer info

Onzekerheid is iets waar heel veel mensen moeten proberen mee om te gaan. Je verandert liefst niet van job, je gaat altijd naar het restaurant waar je het gewoon bent, je vakantiebestemming is steevast dezelfde plaats. Dat je zo weinig verandering in je leven brengt, heeft alles te maken met een gevoel van onzekerheid.

Omgaan met onzekerheid niet verwarren met twijfel

Het is niet omdat iemand eens twijfelt dat men moet spreken van iemand die moet leren omgaan met onzekerheid. Twijfels hebben is verre van abnormaal. Integendeel, het is een vorm van bescherming van ons zelf. In tijden waar we meer en meer geconfronteerd worden met aanslagen, kan je moeilijk van een probleem spreken als iemand twijfelt om zich in grote mensenmassa’s te gaan begeven. Het is logisch dat we uit veiligheid voor ons zelf geen risico nemen en twijfelen of we aan een massagebeurtenis deelnemen of niet.

Ook als het om belangrijke beslissingen in het leven gaat, is het helemaal niet vreemd als mensen twijfels hebben. Bij beslissingen zoals een huwelijk, de aankoop van een eigendom, veranderingen van bepaalde gewoontes is het goed dat mensen niet al te spontaan gaan reageren en een periode van twijfel doormaken.

Omgaan met onzekerheid: wanneer wordt het een probleem?

Ook al is het goed dat men af en toe met twijfels moet omgaan, toch wordt onzekerheid op een bepaald moment problematisch. Typische voorbeelden van problematische vormen van onzekerheid zijn de partners die dagelijks aan hun partner vragen of die nog van hen houdt. Men zoekt hierbij constant naar bevestigende antwoorden van de anderen. Dat men dit echter voortdurend doet, heeft een averechts effect en toont aan dat er een grote vorm van onzekerheid is. Ook het voortdurend uitstellen van bepaalde handelingen of beslissingen kunnen wijzen op een gebrek aan zelfzeker zijn. Daarnaast heb je nog de groep mensen die de piekeraars genoemd worden. Zij maken zich zorgen over dingen die nog niet gebeurd zijn, maar ooit wel eens zouden kunnen gebeuren. Dergelijke vorm van bezorgdheid is een vorm van onzekerheid waar men zeker moet leren mee omgaan.

Hoe leren omgaan met onzekerheid?

Leren omgaan met onzekerheid is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Je kan een positieve evolutie maken in je onzekerheid, maar dat moet je tijd geven. Enkele tips die daarbij heel zinvol zijn:

 • Noteer elke situatie die je doet omdat je onzeker bent over iets. Als je bijvoorbeeld bang bent om je job te verliezen en je doet dingen op het werk die je eigenlijk liever niet zou doen, dan ben je bezig met iets te doen uit onzekerheid. Je doet die dingen dan om je job niet te verliezen en niet omdat je zo van je job houdt.
 • Doe eens gek. Ben jij de persoon die altijd de deuren sluit op het werk? Ga dan eens extra vroeg naar huis. Ga eens naar een feestje waar je bijna niemand kent of begin eens met informatie in te winnen omtrent een hobby die je totaal niet kent.
 • Hoe functioneer je in situaties die je niet gewoon bent? Het is heel belangrijk om naar jezelf te kijken en te ontdekken hoe je onvoorziene situaties toch op de juiste sporen krijgt. Dit geeft een enorme boost aan je zelfvertrouwen.
Delen
Bachbloesem Mix 44: Gebrek aan zelfvertrouwen

Bachbloesem mix 44 helpt om:

 • meer zelfvertrouwen te krijgen
 • minder bang zijn om te falen
 • niet zo snel te panikeren
 • meer te geloven in jezelf
 • kalmer en rustiger te worden
Klik hier en ontdek Bachbloesem Mix 44

Andere artikelen


Vertrouwen in jezelf

Vertrouwen in jezelf

Vertrouwen krijgen in jezelf is niet evident voor mensen die veel twijfelen. Ontdek enkele mogelijkheden om je zelfvertrouwen een boost te geven.

Lees het volledig artikel

Soorten faalangst

Soorten faalangst

Als men over faalangst spreekt, dan is dit een overkoepelende term voor verschillende soorten van faalangst. Men kan faalangst eerst en vooral onderverdelen in positieve en negatieve faalangst  

Lees het volledig artikel

Faalangst in de klas

Faalangst in de klas

Faalangst in de klas ontstaat meestal in de onderbouw van de basisschool. Het accent wordt verlegd van spelen naar leren en dat heeft op sommige kinderen een grote impact.  

Lees het volledig artikel

Faalangst voorkomen

Faalangst voorkomen

Eigenlijk kan men faalangst moeilijk of niet voorkomen. Men kan pas vaststellen dat iemand faalangst heeft als die er al is. Op die manier is voorkomen dus eigenlijk een beetje voorbarig.  

Lees het volledig artikel

Faalangst en hoogbegaafdheid

Faalangst en hoogbegaafdheid

Faalangst en hoogbegaafdheid: dat lijkt een paradox. Waarom zou iemand met uitstekende leerkwaliteiten en vaardigheden, last hebben van faalangst?

Lees het volledig artikel

Faalangst overwinnen

Faalangst overwinnen

Faalangst overwinnen is geen gemakkelijke taak maar het kan. Je kan om te beginnen een aantal regels volgen waardoor je angst om te falen kan worden verminderd.

Lees het volledig artikel

Omgaan met faalangst

Omgaan met faalangst

Omgaan met faalangst en je vrees overwinnen: dit doe je met Bachbloesem mix 44! Vraag Bachbloesem expert en psycholoog Tom om persoonlijk advies!

Lees het volledig artikel

Behandeling van faalangst

Behandeling van faalangst

Er zijn verschillende vormen van behandelingen om angst om te falen aan te pakken.
De meest toegepaste therapievormen voor faalangst zijn rationeel emotieve therapie, hypnotherapie en EMDR therapie.

Lees het volledig artikel

Wat is faalangst?

Wat is faalangst?

Faalangst kan je krijgen wanneer je een examen moet afleggen, een spreekbeurt moet geven, gaan voorlezen, antwoorden geven op de vraag van een leerkracht, bij een rijexamen,etc. Iedereen kent situaties waarin je beoordeeld wordt: door de leerkracht, door de medeleerlingen en ook door jezelf. Dit kan spanning en angst veroorzaken.

Lees het volledig artikel

Tips bij faalangst

Tips bij faalangst

Wanneer je geplaagd wordt door faalangst, kan je zeker een aantal tips gebruiken om deze angst zoveel mogelijk te minimaliseren. De meest gegeven tips bij faalangst...

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....