Deze site maakt gebruik van cookies.Meer weten

Omgaan met onzekerheid

Onzekerheid is iets waar heel veel mensen moeten proberen mee om te gaan. Je verandert liefst niet van job, je gaat altijd naar het restaurant waar je het gewoon bent, je vakantiebestemming is steevast dezelfde plaats. Dat je zo weinig verandering in je leven brengt, heeft alles te maken met een gevoel van onzekerheid.

Omgaan met onzekerheid niet verwarren met twijfel

Het is niet omdat iemand eens twijfelt dat men moet spreken van iemand die moet leren omgaan met onzekerheid. Twijfels hebben is verre van abnormaal. Integendeel, het is een vorm van bescherming van ons zelf. In tijden waar we meer en meer geconfronteerd worden met aanslagen, kan je moeilijk van een probleem spreken als iemand twijfelt om zich in grote mensenmassa’s te gaan begeven. Het is logisch dat we uit veiligheid voor ons zelf geen risico nemen en twijfelen of we aan een massagebeurtenis deelnemen of niet.

Ook als het om belangrijke beslissingen in het leven gaat, is het helemaal niet vreemd als mensen twijfels hebben. Bij beslissingen zoals een huwelijk, de aankoop van een eigendom, veranderingen van bepaalde gewoontes is het goed dat mensen niet al te spontaan gaan reageren en een periode van twijfel doormaken.

Omgaan met onzekerheid: wanneer wordt het een probleem?

Ook al is het goed dat men af en toe met twijfels moet omgaan, toch wordt onzekerheid op een bepaald moment problematisch. Typische voorbeelden van problematische vormen van onzekerheid zijn de partners die dagelijks aan hun partner vragen of die nog van hen houdt. Men zoekt hierbij constant naar bevestigende antwoorden van de anderen. Dat men dit echter voortdurend doet, heeft een averechts effect en toont aan dat er een grote vorm van onzekerheid is. Ook het voortdurend uitstellen van bepaalde handelingen of beslissingen kunnen wijzen op een gebrek aan zelfzeker zijn. Daarnaast heb je nog de groep mensen die de piekeraars genoemd worden. Zij maken zich zorgen over dingen die nog niet gebeurd zijn, maar ooit wel eens zouden kunnen gebeuren. Dergelijke vorm van bezorgdheid is een vorm van onzekerheid waar men zeker moet leren mee omgaan.

Hoe leren omgaan met onzekerheid?

Leren omgaan met onzekerheid is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Je kan een positieve evolutie maken in je onzekerheid, maar dat moet je tijd geven. Enkele tips die daarbij heel zinvol zijn:

  • Noteer elke situatie die je doet omdat je onzeker bent over iets. Als je bijvoorbeeld bang bent om je job te verliezen en je doet dingen op het werk die je eigenlijk liever niet zou doen, dan ben je bezig met iets te doen uit onzekerheid. Je doet die dingen dan om je job niet te verliezen en niet omdat je zo van je job houdt.
  • Doe eens gek. Ben jij de persoon die altijd de deuren sluit op het werk? Ga dan eens extra vroeg naar huis. Ga eens naar een feestje waar je bijna niemand kent of begin eens met informatie in te winnen omtrent een hobby die je totaal niet kent.
  • Hoe functioneer je in situaties die je niet gewoon bent? Het is heel belangrijk om naar jezelf te kijken en te ontdekken hoe je onvoorziene situaties toch op de juiste sporen krijgt. Dit geeft een enorme boost aan je zelfvertrouwen.
Delen

Andere artikelen


Faalangst en de rol van leerkracht

Faalangst en de rol van leerkracht

Leerkrachten spelen een belangrijke rol bij faalangst vroegtijdig signaleren. Cognitieve faalangst is angst om kennis en vaardigheden te demonstreren.

Lees het volledig artikel

Faalangst bij examens

Faalangst bij examens

Faalangst voor het tonen van kennis zoals bij een examen, hoe ontstaat dit? Wat betekent faalangst? Wat kan je helpen om faalangst in goede banen te leiden...

Lees het volledig artikel

Faalangst volgens Ilse Dewitte

Faalangst volgens Ilse Dewitte

Faalangst is volgens Ilse Dewitte alle reacties tezamen op een situatie waarin een kind denkt te moeten presteren en er een kans op mislukken bestaat. Er is angst voor negatieve kritiek wanneer iets niet lukt of wanneer het kind denkt dat iets niet lukt.

Lees het volledig artikel

Hebben faalangst en erectiestoornissen iets met elkaar te maken?

Hebben faalangst en erectiestoornissen iets met elkaar te maken?

Kan faalangst een erectiestoornis veroorzaken? Een erectiestoornis kan meerdere oorzaken hebben, waar faalangst één van is. Als je telkens opnieuw problemen hebt met een erectie op het moment dat je geestelijk wel zin hebt om te vrijen, dan is de kans heel groot dat je een erectiestoornis hebt.  

Lees het volledig artikel

Faalangst het best vroegtijdig herkennen

Faalangst het best vroegtijdig herkennen

Om faalangst aan te kunnen pakken moet je faalangst eerst herkennen. Wat zijn de symptomen van faalangst? Wat zijn de mogelijke oorzaken? En hoe pak je faalangst aan?

Lees het volledig artikel

Assertief communiceren

Assertief communiceren

Assertief communiceren is niet aan iedereen gegeven. Lees enkele tips hoe je in communicatie assertief kan overkomen en welke valkuilen je moet vermijden.

Lees het volledig artikel

32 tips om assertiever te zijn

32 tips om assertiever te zijn

Het is niet makkelijk assertief te zijn, vooral als je van nature uit introvert bent. Toch kan je wat vaardigheden aanleren. Dit zijn onze 32 tips om assertiever te zijn.

Lees het volledig artikel

Behandeling van faalangst

Behandeling van faalangst

Er zijn verschillende vormen van behandelingen om angst om te falen aan te pakken.
De meest toegepaste therapievormen voor faalangst zijn rationeel emotieve therapie, hypnotherapie en EMDR therapie.

Lees het volledig artikel

Zelfvertrouwen bij een kind

Zelfvertrouwen bij een kind

Ouders hechten veel belang aan het zelfvertrouwen bij hun kind. Lees hoe dit zelfvertrouwen groeit en wat je kan doen om het te stimuleren.

Lees het volledig artikel

Passieve faalangst

Passieve faalangst

Passieve faalangst is een gedragsvorm dat gekenmerkt wordt door het er maar te laten bij zitten. Laat Bachbloesemexpert Tom je persoonlijk adviseren!  

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....