Deze site maakt gebruik van cookies.Meer weten

Faalangst niet van een vreemde

‘Mijn kind heeft faalangst niet van een vreemde.’ Klopt dit? Is faalangst erfelijk of kun je als ouder faalangst soms in de hand werken? Wanneer faalangst is vastgesteld, kun je hiertegen wat doen. Met Bachbloesems bijvoorbeeld.
Inmiddels weten we dat faalangst een verzamelnaam is voor alle reacties tezamen in een situatie dat er gepresteerd moet worden met een kans op mislukking. Iemand met faalangst voelt prestatiedruk, terecht of onterecht en door een onverwerkte emotie – vaak opgedaan in de vroege kinderjaren – blokkeert hij of zij. Dat kan komen door opvattingen en verwachtingen van de omgeving: in de eerste plaats ouders en ruimere familie maar ook een leerkracht, klasgenoten of collega’s.

Kan faalangst ook ‘doorgegeven’ worden m.a.w. is het erfelijk? ‘Mijn kind heeft faalangst niet van een vreemde...’

Faalangst niet van een vreemde want erfelijk bepaald

Faalangst komt voor bij 10 tot 13 procent van de kinderen en jongeren tussen 8 en 16 jaar. Ook
hebben meisjes er iets meer “last” van dan jongens.
Er zijn drie factoren die faalangst kunnen uitlokken. Erfelijke factoren zijn wel degelijk in het spel. Emoties bepalen ons karakter. Angstig zijn is een emotie die tot op zekere hoogte erfelijk kan worden verkregen. Maar, of een kind faalangstig wordt hangt af van de gevoeligheden, de
vaardigheden en capaciteiten van het kind.


Faalangst niet van een vreemde want de oorzaak is de wijze van opvoeding

Opvoedingsfactoren zijn belangrijker bij de beantwoording van de vraag of faalangst wel of niet van een vreemde komt. Een kind neemt steeds zijn ouder(s) als voorbeeld. Als je als ouder al
perfectionistisch bent in je werk of huishouden, dan gaat het kind dat vlugger overnemen.

De oorzaak van faalangst grijpt terug naar de opvoedingssfeer. Onderzoek de laatste decennia, plaatst faalangst in de vroege kinderjaren binnen het gezin. Spiegelen aan ouders of andere gezinsleden, is een van de kenmerken van de oorzaak van faalangst. Voor een groot deel is faalangst terug te voeren op de opvoeding. Een dominante en perfectionistische ouder/verzorger of broer of zus, wordt als maatgevend gezien. Of juist een onzekere ouder/verzorger. Wanneer binnen het gezin deze onzekere persoon wordt afgewezen, wordt dit afwijzen maatgevend. Het kind zal in alles trachten de hoge verwachtingen in te lossen. Er worden dan te hoge eisen gesteld aan het kind.

 


Faalangst niet van een vreemde maar er zijn meer factoren

Schoolse- of andere omgevingsfactoren zijn ook van invloed of faalangst wel of niet van een vreemde komt. De ene school hecht meer belang aan presteren en kennis dan de
andere school. Neemt het kind dit over? Hoe meer belang een kind hecht aan schoolse prestaties, hoe groter de kans om faalangstig te reageren. Ouders dienen daarom rustpunten in te bouwen: hobby's, vrienden die het belang van schools presteren helpen te relativeren zijn net zo belangrijk.


Faalangst niet van een vreemde: probeer Bachbloesems

Faalangst niet van een vreemde: wat kan je als ouder doen om je kind te helpen? Het laatste decennium is er steeds meer bekend geworden over de achtergronden van faalangst en de juiste (be)handelwijze. Erfelijke-, opvoedings- en omgevingsfactoren – zoals de school zelf – spelen dus een rol. Wat kun je nu zelf, op de korte termijn, doen bij het begeleiden en behandelen van faalangst?

Met de diagnose faalangst, zijn Bachbloesems succesvolle remedies gebleken om weer zelfvertrouwen te kweken en een positief zelfbeeld te krijgen. Angst en faalangst kun je aanpakken met Bachbloesem mix 44, een remedie-op-maat waarover wij je graag informeren.

Delen

Andere artikelen


Oorzaak van faalangst

Oorzaak van faalangst

Faalangst kan aangeboren zijn maar kan ook andere oorzaken hebben. Sommige mensen zijn van zichzelf angstiger dan anderen. Een dergelijke basis van angst kan aangeboren zijn, wat ook bij faalangst het geval kan zijn. Daarnaast spelen er vele andere oorzaken een rol in het ontstaan van faalangst. Je kan ze onderverdelen in cultuur en opvoeding.

Lees het volledig artikel

Faalangst bij leerlingen

Faalangst bij leerlingen

Faalangst bij leerlingen betekent meestal angst bij het leveren van een (leer)prestatie. Meestal kan een deskundig oog de symptomen van faalangst bij leerlingen herkennen. 

Lees het volledig artikel

Vertrouwen in jezelf

Vertrouwen in jezelf

Vertrouwen krijgen in jezelf is niet evident voor mensen die veel twijfelen. Ontdek enkele mogelijkheden om je zelfvertrouwen een boost te geven.

Lees het volledig artikel

Hoe krijg je meer zelfvertrouwen?

Hoe krijg je meer zelfvertrouwen?

Meer zelfvertrouwen krijgen is geen evidente zaak. Lees enkele tips die je kunnen helpen om je zelfvertrouwen tot een hoger niveau te tillen.

Lees het volledig artikel

Sociale faalangst

Sociale faalangst

Sociale faalangst kan je serieuze parten spelen bij bv. tijdens een gesprek, bij het ontmoeten van onbekenden, bij het toespreken van een groep of bij het opgeven van je bestelling bij de slager of bakker. Deze faalangst blokkeert je helemaal.

Lees het volledig artikel

Faalangst aanpakken

Faalangst aanpakken

Om faalangst te kunnen aanpakken moet je weten wat er mis is. Faalangst kan verschillende oorzaken hebben maar vaak is het terug te voeren op een onverwerkte emotie. 

Lees het volledig artikel

Faalangst:de gevolgen

Faalangst:de gevolgen

Faalangst kan ontaarden in sociaal isolement en depressie. Dit terwijl vroegtijdig herkennen en juist behandelen van faalangst, deze vervelende gevolgen kunnen voorkomen. Bachbloesems zijn een eerste goede stap!

Lees het volledig artikel

Wat is sociale faalangst?

Wat is sociale faalangst?

Sociale faalangst ligt aan een onverwerkte emotie. Bachbloesems herstellen je emoties en helpen je van sociale faalangst af! Tom geeft advies op maat  

Lees het volledig artikel

Cognitieve faalangst, het overkomt volwassenen en kinderen

Cognitieve faalangst, het overkomt volwassenen en kinderen

Cognitieve faalangst treedt op als je moet laten zien aan anderen wat je kent en/of wat je weet. Als je weet dat er een examen op komst is, zowel mondeling als schriftelijk, dan loopt het fout.

Lees het volledig artikel

Faalangst en de rol van je huisarts

Faalangst en de rol van je huisarts

De huisarts kan je helpen met je faalangst. Daarnaast raden wij aan Bachbloesems te proberen: deze geheel natuurlijke remedie boekt veel succes bij het bouwen aan meer zelfvertrouwen en rust en kalmte.

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....