Deze site maakt gebruik van cookies.Meer weten

Faalangst meer dan onzekerheid

Wat is faalangst en waarover bestaat onzekerheid?

Faalangst kent meerdere verschijningsvormen. Faalangst is een verzamelnaam voor alle reacties tezamen in een situatie dat er gepresteerd moet worden met een kans op mislukking. Iemand met faalangst voelt prestatiedruk, terecht of onterecht en door een onverwerkte emotie – vaak opgedaan in de vroege kinderjaren – blokkeert hij of zij. Erfelijkheid is een factor maar opvoeding en de omgeving hebben de meeste impact als het gaat om de oorzaak van faalangst. Dat kan komen door opvattingen en verwachtingen van de omgeving: in de eerste plaats ouders en ruimere familie maar ook een leerkracht, klasgenoten of collega’s. De onzekerheid richt zich dus op de prestatie: faalangst voor een doen of soms een nalaten met de dreiging van mislukking.
Niet elke vorm van onzekerheid leidt tot faalangst. Vrijwel iedereen is wat nerveus voor een examen bijvoorbeeld. Dat is meestal gezonde spanning die je op scherp zet. Maar ongewoon nerveus zijn, kan omslaan in faalangst. Je bent bang om kennis of vaardigheden te tonen, om fouten te maken en je durft niet meer.

Wanneer leidt onzekerheid tot faalangst?

Wanneer je onzekerheid te wijten is aan een onverwerkte emotie, spreken we van faalangst. Alle oorzaken van faalangst zijn terug te voeren op een onverwerkte emotie. Een negatieve ervaring in het verleden of aangeleerd gedrag overgenomen van bijvoorbeeld ouders, hebben een emotioneel spoor van vrees achtergelaten.
Er zijn drie factoren die faalangst kunnen uitlokken: een negatieve (traumatische) ervaring, je opvoeding en je omgeving. Erfelijke factoren zijn ook in het spel: een van nature gevoelig persoon is eerder vatbaar voor het ontwikkelen van faalangst.
Emoties bepalen ons karakter. Emoties zijn deels erfelijk maar leren we vooral aan als peuter. We spreken dan van de invloed die opvoeding heeft op onze emotionele gesteldheid.

Wat kun je doen bij sterke onzekerheid en faalangst?

Wanneer je onzekerheid structureel is en je je minderwaardig voelt ten opzichte van anderen, kan een psycholoog je helpen de oorzaak van je faalangst te achterhalen. Ook gedragstherapie is een behandelwijze die helpt. Gedragstherapie kan je confronteren met je angst of helpen accepteren dat je faalangst hebt. Bij cognitieve gedragstherapie wordt je bewust gemaakt dat je negatieve denken en negatieve zelfbeeld, ten onrechte hebt aangeleerd. De therapie dient er voor te zorgen dat je dit denken omzet in positief denken. Met meer zelfvertrouwen raak je dan automatisch van je faalangst af.
Faalangst is een sociaal-emotioneel probleem. Omdat faalangst terug te voeren is op een of meerdere verstoorde emoties, blijken ook Bachbloesems enorm goed te werken. Bachbloesems hebben de kwaliteit verstoorde emoties terug in balans te brengen. Angst en faalangst kun je aanpakken met Bachbloesem mix 44, een remedie-op-maat waarover wij je graag informeren.

Delen

Andere artikelen


Gebrek aan zelfvertrouwen

Gebrek aan zelfvertrouwen: hoe ontstaat het

Het is niet eenvoudig om te leven met een gebrek aan zelfvertrouwen. Lees hoe dit je kan hinderen en ontdek ook wat je er tegen kan doen.

Lees het volledig artikel

Doe wat aan faalangst voor het rijexamen

Doe wat aan faalangst voor het rijexamen

Heb je faalangst om je rijexamen af te leggen? Sinds 2010 bestaat er een speciaal, aangepast rijexamen voor personen met faalangst.

Lees het volledig artikel

Test of je faalangst hebt

Test of je faalangst hebt

Als je overweegt om een test uit te voeren om na te gaan of je al dan niet faalangst hebt, dan is dat waarschijnlijk omdat je nare ervaringen hebt (gehad) op momenten dat je iets moet presteren.  

Lees het volledig artikel

Faalangst ontspanningsoefeningen

Faalangst ontspanningsoefeningen

Ontspanningsoefeningen kunnen helpen wanneer je faalangst opspeelt. Zij zijn een manier om met faalangst om te gaan, meer niet.
Wanneer we de oorzaken van faalangst in kaart trachten te brengen, blijken onverwerkte emoties beslissend te zijn. Om van faalangst af te komen kun je daarom Bachbloesems gebruiken. B

Lees het volledig artikel

Hebben faalangst en erectiestoornissen iets met elkaar te maken?

Hebben faalangst en erectiestoornissen iets met elkaar te maken?

Kan faalangst een erectiestoornis veroorzaken? Een erectiestoornis kan meerdere oorzaken hebben, waar faalangst één van is. Als je telkens opnieuw problemen hebt met een erectie op het moment dat je geestelijk wel zin hebt om te vrijen, dan is de kans heel groot dat je een erectiestoornis hebt.  

Lees het volledig artikel

Faalangst volgens Ilse Dewitte

Faalangst volgens Ilse Dewitte

Faalangst is volgens Ilse Dewitte alle reacties tezamen op een situatie waarin een kind denkt te moeten presteren en er een kans op mislukken bestaat. Er is angst voor negatieve kritiek wanneer iets niet lukt of wanneer het kind denkt dat iets niet lukt.

Lees het volledig artikel

Faalangst, ook bij volwassenen

Faalangst, ook bij volwassenen

Faalangst komt niet alleen bij kinderen voor, ook volwassenen hebben er veel last van. Er is sprake van angst om te falen wanneer je irrationeel bang bent om te falen, of als je blokkeert ten gevolge van je angst...

Lees het volledig artikel

Wat is faalangst?

Wat is faalangst?

Faalangst kan je krijgen wanneer je een examen moet afleggen, een spreekbeurt moet geven, gaan voorlezen, antwoorden geven op de vraag van een leerkracht, bij een rijexamen,etc. Iedereen kent situaties waarin je beoordeeld wordt: door de leerkracht, door de medeleerlingen en ook door jezelf. Dit kan spanning en angst veroorzaken.

Lees het volledig artikel

Therapie antwoord op faalangst

Therapie antwoord op faalangst

Faalangst betekent een chronisch gebrek aan vertrouwen en therapie kan je daar vanaf helpen. Welke therapieen bestaan er tegen faalangst? En waarom blijkt de natuurlijke remedie Bachbloesems zo succesvol?

Lees het volledig artikel

Vertrouwen in jezelf

Vertrouwen in jezelf

Vertrouwen krijgen in jezelf is niet evident voor mensen die veel twijfelen. Ontdek enkele mogelijkheden om je zelfvertrouwen een boost te geven.

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....