Deze site maakt gebruik van cookies.Meer weten

Faalangst in groep 3 basisonderwijs

Faalangst in groep 3 basisonderwijs

Bij kinderen steekt faalangst vaak de kop op in groep 3 van de basisschool. Het spelen maakt langzaam maar zeker plaats voor leren en vaardigheden toepassen. Dit brengt een zekere prestatiedruk of spanning met zich mee. Waarom ontwikkelen sommige kinderen faalangst? Wat kan je als ouder hiertegen doen?

Oorzaak van faalangst in groep 3

In groep 3 wordt er meer van kinderen verwacht en komt eventuele faalangst in beeld. Voor een groot deel is faalangst terug te voeren op de opvoeding. Kenmerken van faalangst zijn prestatiedruk voelen, angst hebben afgewezen te worden en afhaken wanneer iets niet lukt.
Een dominante en perfectionistische ouder/verzorger of broer of zus, wordt bijvoorbeeld als maatgevend gezien. Of juist een onzeker gezinslid. Wanneer binnen het gezin deze onzekere persoon wordt afgewezen, wordt dit afwijzen maatgevend. Het kind zal in alles trachten de hoge verwachtingen in te lossen.

Faalangst kan ook een nare ervaring in de klas als oorzaak hebben. Niet opletten, een beurt krijgen, het antwoord niet weten en uitgelachen worden. Bij sommige kinderen kan dit leiden tot vrees om opnieuw te falen.
Wat betekent faalangst eigenlijk? De definitie van faalangst is als volgt: een chronisch gebrek aan vertrouwen in eigen kunnen hebben. Negatieve gedachten over eigen kunnen ondermijnen het gedrag. Dit uit zich in een minderwaardigheidsgevoel ten opzichte van anderen en leidt vaak tot sociaal-emotionele problemen. Er niet bijhoren is het ergste wat een kind in de klas kan overkomen. Iets onschuldigs als uitgelachen worden, kan later een groot probleem worden.

Herkennen en aanpakken van faalangst in groep 3

Faalangst, ook al op een vroege leeftijd als in groep 3, is te wijten aan een onverwerkte emotie. Een traumatische ervaring (vanuit het kind’s oogpunt), strenge opvoeding of gewoon aanleg voor onzekerheid, kunnen uitgroeien tot faalangst. Ouders dienen hierop te letten. Complimenteer je kind bij een prestatie. Help bij spelvormen, moedig aan en geef ook aan dat mislukken niet erg is, probeer iets opnieuw!

Een waardevolle bron van informatie kan observatie door de leerkracht zijn. Hij of zij kan de emotionele reacties van leerlingen in allerlei (leer)situaties waarnemen mits hij/zij daarvoor een getraind oog heeft. Stotteren wanneer een antwoord op een vraag gegeven moet worden, zweten of op de stoel schuiffelen bij een kringgesprek of doelloos voor zich uit staren tijdens een les, zijn aanwijzingen voor faalangst. Pas op: deze waarnemingen hoeven niet altijd per definitie met faalangst te maken te hebben. Ontwijkingsgedrag is de belangrijkste symptoom voor een diagnose faalangst. Doet het kind mee in de les? Uit het kind zich? Hoe gaat het om met klasgenootjes? Maar wees bedacht op het feit dat in groep 3 kinderen nog speels zijn en dat zij snel afgeleid worden.

Een leerling met faalangst hoeft lang niet altijd ‘hulpgedrag’ te vertonen. Je kan faalangstige leerlingen makkelijk over het hoofd zien omdat niet alle emotionele reacties waar te nemen zijn.
Maar er zijn ook andere vormen van gedrag, met als achtergrond faalangst. Sommige kinderen worden juist snel boos of grappig (spelen de clown) als het voor hen spannend wordt: zo verbergen zij zich achter dit gedrag en ontlopen de taak waarvoor zij angstig zijn. Dit is camoufleren van de 'hulpvraag.’

Bachbloesems helpen bij faalangst in groep 3

Het herkennen van en ingrijpen bij faalangst in groep 3, is belangrijk omdat dit zo vroegtijdig gebeurt. En je kan direct actie ondernemen. Hulp van een erkend Bachbloesemdeskundige is aan te raden. Er is nu ook een kant-en-klare mix speciaal gericht op het bestrijden van faalangst: Bachbloesem mix 44 geeft je de hoognodige dosis zelfvertrouwen waardoor je weer geloof in eigen kunnen kweekt en met overtuiging zaken gaat aanpakken. Maar ieder individu is anders dus laat je persoonlijk en vrijblijvend door ons adviseren.

Delen

Andere artikelen


Faalangst meer dan onzekerheid

Faalangst meer dan onzekerheid

Faalangst is ultieme onzekerheid en te wijten aan verstoorde emoties. Faalangst pak je aan met Bachbloesems! Expert en psycholoog Tom geeft advies-op-maat!

Lees het volledig artikel

Faalangst volgens Ilse Dewitte

Faalangst volgens Ilse Dewitte

Faalangst is volgens Ilse Dewitte alle reacties tezamen op een situatie waarin een kind denkt te moeten presteren en er een kans op mislukken bestaat. Er is angst voor negatieve kritiek wanneer iets niet lukt of wanneer het kind denkt dat iets niet lukt.

Lees het volledig artikel

Cognitieve faalangst, het overkomt volwassenen en kinderen

Cognitieve faalangst, het overkomt volwassenen en kinderen

Cognitieve faalangst treedt op als je moet laten zien aan anderen wat je kent en/of wat je weet. Als je weet dat er een examen op komst is, zowel mondeling als schriftelijk, dan loopt het fout.

Lees het volledig artikel

Wat kenmerkend is voor faalangst

Wat kenmerkend is voor faalangst

Velen denken dat het aantal personen met faalangst gering is, omdat niemand er behoefte aan heeft over zijn pijnlijke ervaringen hieromtrent te praten. Doordat er weinig over...

Lees het volledig artikel

Gedragstherapie tegen faalangst

Gedragstherapie tegen faalangst

Gedragstherapie was tot voor kort het antwoord op faalangst. Steeds meer mensen passen de natuurlijke remedie Bachbloesems toe om faalangst of paniekaanvallen tegen te gaan.

Lees het volledig artikel

Symptomen van faalangst

Symptomen van faalangst

Symptomen van faalangst zijn symptomen die optreden als men abnormaal veel schrik heeft van nieuwe dingen. Een beetje angst en stress bij nieuwe zaken en/of andere zaken, is heel normaal en zelfs aangewezen.  

Lees het volledig artikel

Faalangst niet van een vreemde

Faalangst niet van een vreemde

‘Mijn kind heeft faalangst niet van een vreemde.’ Klopt dit? Is faalangst erfelijk of kun je als ouder faalangst soms in de hand werken? Wanneer faalangst is vastgesteld, kun je hiertegen wat doen. Met Bachbloesems bijvoorbeeld.  

Lees het volledig artikel

Hoe word je meer zelfverzekerd?

Hoe word je meer zelfverzekerd?

Hoe je meer zelfverzekerd kan worden, hoeft niet noodzakelijk een eindeloze zoektocht te zijn. Lees enkele tips die je een pak verder helpen.

Lees het volledig artikel

Perfectionisme afleren

Perfectionisme afleren

Perfectionisme is niet eenvoudig, zowel voor de persoon zelf als voor de omgeving. Lees hoe je perfectionisme geleidelijk aan kan afleren.

Lees het volledig artikel

Faalangst aanpakken

Faalangst aanpakken

Om faalangst te kunnen aanpakken moet je weten wat er mis is. Faalangst kan verschillende oorzaken hebben maar vaak is het terug te voeren op een onverwerkte emotie. 

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....