Deze site maakt gebruik van cookies.Meer weten

Faalangst en de rol van je huisarts

Faalangst: welke rol heeft de huisarts?

De huisarts kan je helpen met je faalangst. Daarnaast raden wij aan Bachbloesems te proberen: deze geheel natuurlijke remedie boekt veel succes bij het bouwen aan meer zelfvertrouwen en rust en kalmte.
Wat is de rol van je huisarts bij faalangst? Wat is de beste begeleiding bij faalangst en wat kan je zelf doen, op de korte termijn?

Rol van de huisarts bij faalangst

De huisarts kan je helpen de oorzaak van je angst te doorgronden: is het wel faalangst dat je parten speelt? Hoe komt hij tot een diagnose faalangst? En wat betekent faalangst eigenlijk? De definitie van faalangst is als volgt: een chronisch gebrek aan vertrouwen in eigen kunnen hebben. Negatieve gedachten over eigen kunnen ondermijnen het gedrag. Dit uit zich in een minderwaardigheidsgevoel ten opzichte van anderen en leidt vaak tot sociaal-emotionele problemen.

Faalangst kent meerdere verschijningsvormen vanuit de houding van de persoon gezien: faalangst, een dobbelsteen met zes zijden, kun je zeggen. We onderscheiden actieve- en passieve faalangst en de symptomen kunnen sterk uiteen lopen. Onder lichamelijke reacties worden verstaan: zweten, stotteren, een droge mond, hoofpijn en andere nare symptomen. Maar ook een rode kleur krijgen, veel naar het toilet moeten, maag/buikpijn hebben en een snelle ademhaling met hoge hartslag hebben, zijn lichamelijke reacties van faalangst.
Onder de noemer emotioneel vallen twijfel, vrees en een minderwaardigheidsgevoel. Cognitieve reacties zien op de inhoud van de taak: ik kan dat nooit, de taak is veel te moeilijk voor mij. Wanneer we dan kijken naar gedragsmatige reacties, kunnen we personen onderscheiden die wegens de faalangst extreem hard werken of studeren en zij die juist passief zijn en zoveel mogelijk werk vermijden. Alle reacties hebben gemeen dat ze opspelen bij situaties waarin gedacht wordt dat presteren noodzakelijk is. Prestatiedruk voelen is de gemene deler.
De taak van de huisarts is je faalangst te doorgronden en jou op weg helpen met de begeleiding hiervan.

Faalangst voor de huisarts?

Het kan ook zijn dat je juist faalangst hebt voor een bezoek aan je huisarts. Vergelijk het met angst voor de tandarts (wat heel veel voorkomt) maar dan meer in een emotioneel opzicht. Sommige mensen voelen zich onbegrepen, ook door hun huisarts. Als je voelt dat jouw huisarts je niet serieus neemt, vind dat je een lage pijngrens hebt bijvoorbeeld, kan je sterk op gaan zien tegen elk volgend spreekuur. Dat aankaarten is het beste, maar ook lastig. Het is soms ook niet eenvoudig om van huisarts te wisselen wegens wachtlijsten. Patientendossiers wordn overgedragen en hoe weet je nou of je nieuwe huisarts ‘blanco’ met je begint. Faalangst bij de huisarts, welke dan ook, kan stereotype worden. In dat geval moet je met een psycholoog of andere vertrouwenspersoon hierover praten.

Faalangst: los van de huisarts kun je zelf ook iets doen

Om een probleem als faalangst bij de wortel te kunnen aanpakken, moet bij de huisarts eerst duidelijk zijn wat de aard van het probleem is en welke mechanismen aan faalangst ten grondslag liggen. Experts wijten faalangst aan een onverwerkte emotie. Dit verhindert de persoon de juiste energiekanalen in te schakelen die voor een bepaalde (leer)taak nodig zijn. De energie zit als het ware in het lichaam opgesloten. Bachbloesems herstellen verstoorde emoties en geven je een zetje in de rug.

Behalve voor faalangst, kunnen Bachbloesems zeer behulpzaam zijn bij angsten in het algemeen. Onder alledaagse angsten verstaan we angsten waarvan we weten waarvoor we angstig zijn zoals angst voor de huisarts, maar ook angst voor het onbekende, angst om te spreken in het openbaar, iedereen is wel bang voor iets. Bachbloesems helpen dit soort angst te overwinnen en de situatie vol vertrouwen tegemoet te treden.

Delen

Andere artikelen


Kenmerken van faalangst

Kenmerken van faalangst

Er zijn een aantal kenmerken waaraan je faalangst kan herkennen. Deze kenmerken zijn zowel lichamelijk als psychisch.
Faalangst blijft een vreemde zaak maar is ook het minst besproken probleem onder de mensen. Denk hierbij maar aan het onderwijs waar alles gebaseerd is op taal en rekenen, pestgedrag,etc., het enige wat ontbreekt is het leren omgaan met faalangst.
De oorzaak is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat niemand graag spreekt over iets wat je niet durft. Je denkt dat je alles moet kunnen en bang en verdrietig zijn, is voor een stuk taboe. Het is dus zeker hoog tijd om hier verandering in te brengen.

Lees het volledig artikel

Hoe faalangst overwinnen?

Hoe faalangst overwinnen?

Faalangst is zodanig hinderlijk dat je er goed aan doet om dit te overwinnen. In heel wat organisaties en bedrijven is men zich niet echt bewust van wat het kostenplaatje betekent van faalangst. Nergens kan men in een balans terugvinden wat faalangst heeft gekost, nochtans zijn de cijfers soms duizelingwekkend.

Lees het volledig artikel

Gemakkelijker gezegd dan gedaan: omgaan met faalangst

Gemakkelijker gezegd dan gedaan: omgaan met faalangst

Moeten omgaan met faalangst… het zal je maar overkomen. Faalangst is de onterechte angst voor situaties die men normaal gezien perfect moet aan kunnen, en het is heus geen sinecure als je daar moet mee omgaan.   

Lees het volledig artikel

Cognitieve faalangst, het overkomt volwassenen en kinderen

Cognitieve faalangst, het overkomt volwassenen en kinderen

Cognitieve faalangst treedt op als je moet laten zien aan anderen wat je kent en/of wat je weet. Als je weet dat er een examen op komst is, zowel mondeling als schriftelijk, dan loopt het fout.

Lees het volledig artikel

Tips voor meer assertiviteit

Tips voor meer assertiviteit

Als je niet voldoende zelfzeker bent, dan ga je op zoek naar tips voor meer assertiviteit. Lees enkele tips die je heel goed kunnen helpen hierbij.

Lees het volledig artikel

Faalangst niet van een vreemde

Faalangst niet van een vreemde

‘Mijn kind heeft faalangst niet van een vreemde.’ Klopt dit? Is faalangst erfelijk of kun je als ouder faalangst soms in de hand werken? Wanneer faalangst is vastgesteld, kun je hiertegen wat doen. Met Bachbloesems bijvoorbeeld.  

Lees het volledig artikel

Faalangst tijdens de rijles

Faalangst tijdens de rijles

Heel wat mensen hebben te kampen met faalangst als zij rijles volgen. Zich in het verkeer begeven is zondermeer al een stressvol gebeuren. Als je alles moet aangeleerd krijgen, verhoogt dit de zenuwachtigheid alleen maar.  

Lees het volledig artikel

Gedragstherapie tegen faalangst

Gedragstherapie tegen faalangst

Gedragstherapie was tot voor kort het antwoord op faalangst. Steeds meer mensen passen de natuurlijke remedie Bachbloesems toe om faalangst of paniekaanvallen tegen te gaan.

Lees het volledig artikel

Doe wat aan faalangst voor het rijexamen

Doe wat aan faalangst voor het rijexamen

Heb je faalangst om je rijexamen af te leggen? Sinds 2010 bestaat er een speciaal, aangepast rijexamen voor personen met faalangst.

Lees het volledig artikel

Faalangst bij het solliciteren

Faalangst bij het solliciteren

Als er nu een moment is waarop je faalangst kan missen als kiespijn, dan is het tijdens het solliciteren. Nochtans hebben heel wat mensen met faalangst tijdens een sollicitatiegesprek met faalangst te maken.  

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....