Deze site maakt gebruik van cookies.Meer weten

Faalangst bij het solliciteren

Faalangst bij solliciteren: een slecht moment

Als er nu een moment is waarop je faalangst kan missen als kiespijn, dan is het tijdens het solliciteren. Nochtans hebben heel wat mensen met faalangst tijdens een sollicitatiegesprek met faalangst te maken. Uiteraard valt dit meteen op en zorgt dit er voor dat de kans dat de job voor jou zal zijn heel klein wordt. Natuurlijk kan je voor jezelf niet kiezen wanneer je wel of niet last wilt hebben van faalangst. Dat je een beetje nerveus bent voor een sollicitatiegesprek is heel normaal. Maar als de nervositeit omslaat in echte angst zodat je geen zinnig woord meer kan uit brengen, dan heb je een waar probleem.

Wat gebeurt er bij faalangst tijdens het solliciteren?

Mensen die problemen hebben met faalangst bij het solliciteren, vertonen een aantal typische kenmerken. Ook al komen zij goed voorbereid naar het gesprek en zijn ze er van overtuigd dat de job waar zij voor solliciteren echt iets voor hen is, toch vallen zij door de mand. Een eerste zaak waar je aan merkt dat iemand faalangst heeft, is het feit dat men begint te blozen. Ook de persoon die aan het blozen is, voelt dat aan en al gauw slaat het blozen om in transpireren. Niet zelden gaat men zich dan zodanig op het blozen focussen dat men de aandacht niet meer kan houden bij het sollicitatiegesprek zelf. In extreme gevallen gaan mensen zelfs beginnen stotteren, ook al hebben zij daar normaal geen last van. De gevolgen laten zich raden: men loopt de job mis. Maar nog erger wordt het bij een volgend sollicitatiegesprek. De kans dat men gaat terug denken aan het vorige gesprek is heel groot. Met als gevolg dat ook in het nieuwe sollicitatiegesprek de faalangst de kop gaat opsteken. Met andere woorden, met zit eigenlijk in een soort sneeuwbal die alsmaar groter wordt als er niet wordt ingegrepen.

Faalangst om te solliciteren: wat kan je doen?

Heb je faalangst bij het solliciteren, dan kan je een aantal zaken ondernemen om die faalangst te verminderen. Zo is het een goed idee om kort voor het gesprek te gaan sporten. Hierdoor geraak je adrenaline kwijt en zal je meer ontspannen overkomen. Ook relaxatieoefeningen kunnen goed helpen om het sollicitatiegesprek vlotter te laten verlopen.
Verder zijn er Bachbloesems die een heel goede hulp zijn bij faalangst. Bachbloesems zijn natuurlijke producten die negatieve emoties ombuigen naar de positieve tegenpool. Door met een ervaren bloesemtherapeut te bespreken wat je angsten zijn en waar je hinder mee ondervindt, kan deze een bloesemremedie op maat maken. Bachbloesems zijn compleet veilig om te gebruiken, hebben geen bijwerkingen en er is geen enkel gevaar voor verslaving.

 

Delen

Andere artikelen


Faalangst aanpakken

Faalangst aanpakken

Om faalangst te kunnen aanpakken moet je weten wat er mis is. Faalangst kan verschillende oorzaken hebben maar vaak is het terug te voeren op een onverwerkte emotie. 

Lees het volledig artikel

Faalangst en de rol van leerkracht

Faalangst en de rol van leerkracht

Leerkrachten spelen een belangrijke rol bij faalangst vroegtijdig signaleren. Cognitieve faalangst is angst om kennis en vaardigheden te demonstreren.

Lees het volledig artikel

Jezelf leren aanvaarden in 10 makkelijke stappen

Jezelf leren aanvaarden in 10 makkelijke stappen

Jezelf leren aanvaarden kan een groot verschil maken tot het geluk in je leven. Wanneer we onszelf accepteren en stoppen met oordelen, voelen we dat andere mensen in ons leven ook veel minder kritisch en beoordelend worden. Dit artikel onderzoekt hoe je het best jezelf kan leren aanvaarden in 10 makkelijke stappen.

Lees het volledig artikel

Faalangst overwinnen in enkele stappen

Faalangst overwinnen in enkele stappen

Momenten van angst en/of stress betekenen niet noodzakelijk dat je faalangst zal moeten gaan overwinnen. Zowel angst als stress zijn heel normaal en levensnoodzakelijk.

Lees het volledig artikel

Faalangst, ook bij volwassenen

Faalangst, ook bij volwassenen

Faalangst komt niet alleen bij kinderen voor, ook volwassenen hebben er veel last van. Er is sprake van angst om te falen wanneer je irrationeel bang bent om te falen, of als je blokkeert ten gevolge van je angst...

Lees het volledig artikel

Recente geschiedenis van faalangst: Bachbloesems helpen!

Recente geschiedenis van faalangst: Bachbloesems helpen!

Wat is de geschiedenis van faalangst? Wat weten we vandaag de dag over deze angstvorm? Dat verklaart direct waarom Bachbloesems zo goed werken bij faalangst.

Lees het volledig artikel

Laag zelfbeeld

Laag zelfbeeld

Een laag zelfbeeld bepaalt heel vaak hoe iemand door het leven gaat. Lees waar een laag zelfbeeld vandaan komt en hoe je er iets kan tegen doen.

Lees het volledig artikel

Gedragstherapie tegen faalangst

Gedragstherapie tegen faalangst

Gedragstherapie was tot voor kort het antwoord op faalangst. Steeds meer mensen passen de natuurlijke remedie Bachbloesems toe om faalangst of paniekaanvallen tegen te gaan.

Lees het volledig artikel

Cognitieve faalangst

Cognitieve faalangst

Cognitieve faalangst heeft te maken met het leren. De taak bij deze faalangst is de leeropdracht die de leraar aan leerlingen geeft. In feite begint het reeds wanneer een leraar...

Lees het volledig artikel

Oorzaken van faalangst

Oorzaken van faalangst

Alle oorzaken van faalangst wijzen op een onverwerkte emotie. Faalangst pak je aan met Bachbloesems: een remedie-op-maat van Bachbloesem expert Tom!  

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....