Deze site maakt gebruik van cookies.Meer weten

Een aantal oorzaken van faalangst

Iets over faalangst om de oorzaken beter te begrijpen

Alvorens iets te weten te komen over een aantal oorzaken van faalangst, is het nodig om te weten wanneer er sprake van faalangst is.  Gewoon angst hebben is niet altijd faalangst.  Sommige mensen hebben nu eenmaal vlugger schrik van bepaalde dingen dan andere mensen; maar zijn daarom nog niet faalangstig.  Als je voor een zelfde activiteit altijd opnieuw schrik hebt, dan is er sprake van faalangst.  Als de angst niet gelinkt kan worden aan een activiteit, dan is er sprake van gewoon angst. Het verschil met gewoon angst en met faalangst is dat je door de faalangst doorgaans niet meer helder kan denken; waardoor de resultaten voor bepaalde taken en activiteiten meestal niet schitterend zullen zijn.  Dit heeft dan als gevolg dat men later voor dezelfde taak nog meer angst zal hebben omdat men er van uitgaat dat de angst terecht was en dat men die bepaalde taak toch niet kan.  Op die manier gaat het zelfvertrouwen bij faalangst vaak sterk achteruit.

 

De omgeving kan een belangrijk oorzaak zijn van faalangst

De cultuur of de omgeving waarin iemand leeft, kan soms de oorzaak zijn van faalangst, omdat die omgeving bepaalt wat men moet aankunnen om “erbij te horen”.  Onze maatschappij legt ons allerlei normen en waarden op waar we moeten aan beantwoorden als we ten volle willen meedraaien binnen die maatschappij.  Af en toe liggen die normen voor bepaalde mensen te hoog en die zullen dan het gevoel krijgen dat ze gefaald hebben en dat ze er niet meer bij horen.

 

Ook de opvoeding kan een oorzaak zijn van faalangst

De opvoeding is zowat de meest voorkomende oorzaak van faalangst.  Iedereen die meewerkt aan de opvoeding van een kind (ouders, leerkrachten, trainers in de sportclub,…) geeft opdrachten en stelt verwachtingen aan het kind.  Het is niet zo evident om aangepaste opdrachten te geven.  Geeft men voortdurend gemakkelijke opdrachten aan het kind, dan zal het al gauw de indruk krijgen dat er geen vertrouwen in hem/haar is.  Geeft men vaak opdrachten die boven het niveau van het kind liggen, dan zal het kind vaak in zijn opdrachten mislukken, het zelfvertrouwen zal verminderen en de faalangst zal toenemen.  Wat kunnen zoal de verwachtingen zijn die naar kinderen gesteld worden en die voor het kind niet (altijd) uitvoerbaar zijn ?

  • Iedereen tevreden moeten stellen.  Als je de mensen rondom jou altijd gelukkig wilt zien; dan ben je met iets bezig dat niet te verwezenlijken is.  Je wordt bij deze houding dan ook vaak geconfronteerd met falen.

  • Alles op alles moeten zetten.  Als je voortdurend altijd alles op alles moet zetten, kom je in een situatie waarin je niet kan blijven slagen en zal je ook alweer met mislukkingen geconfronteerd worden.  Voor heel wat kinderen doet dergelijke situatie zich voor als zij in een te hoog gegrepen studierichting zitten.

  • Altijd flink zijn.  In dit geval zullen kinderen hun emoties opkroppen, omdat verdriet tonen nu eenmaal niet past bij de visie rond “altijd flink moeten zijn”.  Door het opkroppen van emoties ontstaat echter vaak nog meer stress.

  • Perfect zijn.  Als je als ouder voor jezelf de perfectie wilt nastreven, dan zal je iedere misstap van je kind streng beoordelen.  Hierdoor krijgt het kind de indruk dat het nooit iets goeds kan doen en wordt de faalangst nog groter.

 

Delen

Andere artikelen


Te assertief of niet assertief genoeg

Ben je te assertief of niet assertief genoeg? Doe de test!

Er is een dunne lijn tussen te assertief en niet assertief genoeg, en in dit artikel bekijken we het probleem eens.

Lees het volledig artikel

Doe wat aan faalangst voor het rijexamen

Doe wat aan faalangst voor het rijexamen

Heb je faalangst om je rijexamen af te leggen? Sinds 2010 bestaat er een speciaal, aangepast rijexamen voor personen met faalangst.

Lees het volledig artikel

Faalangst op de middelbare school

Faalangst op de middelbare school

Op de middelbare school komt faalangst voor bij 10% van de studenten. Faalangst bij een examen is angst om kennis en vaardigheden te demonstreren. Op een examen worden kennis en/of vaardigheden getest en iemand met cognitieve faalangst klapt op dat moment dicht, raakt in paniek of krijgt een black-out.

Lees het volledig artikel

Kenmerken van faalangst

Kenmerken van faalangst

Er zijn een aantal kenmerken waaraan je faalangst kan herkennen. Deze kenmerken zijn zowel lichamelijk als psychisch.
Faalangst blijft een vreemde zaak maar is ook het minst besproken probleem onder de mensen. Denk hierbij maar aan het onderwijs waar alles gebaseerd is op taal en rekenen, pestgedrag,etc., het enige wat ontbreekt is het leren omgaan met faalangst.
De oorzaak is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat niemand graag spreekt over iets wat je niet durft. Je denkt dat je alles moet kunnen en bang en verdrietig zijn, is voor een stuk taboe. Het is dus zeker hoog tijd om hier verandering in te brengen.

Lees het volledig artikel

Tips tegen onzekerheid

Tips tegen onzekerheid

Tips tegen onzekerheid kunnen je helpen om steviger in je schoenen te staan. Lees enkele belangrijke tips en ontdek het nut van Bachbloesems.

Lees het volledig artikel

Zelfvertrouwen opbouwen

Zelfvertrouwen opbouwen

Zelfvertrouwen opbouwen is een langdurig proces waar heel wat geduld bij nodig is. Lees hoe je aan zelfvertrouwen kan werken op een verantwoorde manier.

Lees het volledig artikel

Faalangst tijdens de rijles

Faalangst tijdens de rijles

Heel wat mensen hebben te kampen met faalangst als zij rijles volgen. Zich in het verkeer begeven is zondermeer al een stressvol gebeuren. Als je alles moet aangeleerd krijgen, verhoogt dit de zenuwachtigheid alleen maar.  

Lees het volledig artikel

Therapie antwoord op faalangst

Therapie antwoord op faalangst

Faalangst betekent een chronisch gebrek aan vertrouwen en therapie kan je daar vanaf helpen. Welke therapieen bestaan er tegen faalangst? En waarom blijkt de natuurlijke remedie Bachbloesems zo succesvol?

Lees het volledig artikel

32 tips om assertiever te zijn

32 tips om assertiever te zijn

Het is niet makkelijk assertief te zijn, vooral als je van nature uit introvert bent. Toch kan je wat vaardigheden aanleren. Dit zijn onze 32 tips om assertiever te zijn.

Lees het volledig artikel

Hoe geef ik mijn kind zelfvertrouwen?

Hoe geef ik mijn kind zelfvertrouwen?

Ouders vinden het heel belangrijk dat zij hun kind voldoende zelfvertrouwen geven. Ontdek enkele tips die je hierbij passend kunnen helpen.

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....