Deze site maakt gebruik van cookies.Meer weten

Assertiever worden

Assertiever worden klinkt voor heel wat mensen min of meer hetzelfde als agressiever worden. Niets is echter minder waar. Assertiever worden zou je kunnen omschrijven als een manier om voor jezelf op te komen zonder enige vorm van brutaliteit.

Assertiever worden: voor wie?

Wanneer doe je er goed om meer voor jezelf op te komen en dus assertiever te worden? Klaag je soms situaties in je leven aan waarbij je vindt dat anderen zaken fout doen in jouw nadeel? Dan is het goed om na te gaan wat je reeds hebt ondernomen om die andere persoon van die ongemakkelijke situatie op de hoogte te brengen. Niet zelden zal je tot de vaststelling komen dat je nog niets hebt gedaan. Geen angst, je bent zeker niet de enige die tot deze vaststelling komt. Heel wat mensen vinden bepaalde zaken enerverend, maar durven er niets tegen te doen. Meestal heeft men schrik dat men de andere zal kwetsen ofwel dat de andere persoon nog moeilijker zal beginnen doen. Het gevolg is dat mensen wel tegen elkaar over een bepaalde situatie klagen, maar niet tegen de veroorzaker van de ongemakkelijke situatie zelf. En dat leidt dan meestal tot nog meer ergernis.

Assertiever worden: hoe?

Het belangrijkste wat je voor ogen moet houden als je assertiever wilt worden, is dat dit een proces van lange adem is. Je moet dit ook langzaam opbouwen. Op die manier kan je zelf en je omgeving leren wennen aan de gedachte dat je niet zomaar alles accepteert. Dit is een vrij lastige opdracht. Je kan het beginnen door bepaalde taken die je opgelegd krijgt en waar je geen neen tegen durft te zeggen te doen op een manier die jij aangenamer vindt. Men zal vaststellen dat je je eigen zin doet, maar als het resultaat blijft wat het moet zijn, kan men je niets kwalijk nemen. Geleidelijk aan leer je dan neen te zeggen. Belangrijk hierbij is dat je

  1. Nee zegt omdat je iets echt niet wilt doen.
  2. Nee zegt op een rustige manier, zonder (valse) excuses te zoeken.
  3. Geen schuldgevoel hebt aan je “neen”.

Als die voorwaarden vervuld zijn, zal je jezelf een pak beter beginnen voelen. Door aan te geven waarom je iets niet doet en door je eigen gevoel aan iemand te vertellen, zal men je vast en zeker ernstig nemen en je niets verwijten. En wat als mensen je dan toch kwalijk nemen dat je assertiever bent geworden? Dan kan je er van op aan dat die mensen de bedoeling hadden om misbruik van je goedheid te maken. En dan is het de vraag of je dergelijke mensen niet beter kwijt dan rijk bent.

Assertiever worden en Centaury

Centaury of Duizendguldenkruid wordt gebruikt in Bachbloesems die mensen helpen om assertiever te worden. Door deze Bachbloesem te gebruiken zal men veranderen van iemand die steeds over zich heen laat lopen naar iemand die een sterke wil heeft.

Heel vaak wordt deze Bachbloesem gebruikt in combinatie met andere bloesems. Op die manier kan men meerdere problemen gelijktijdig aanpakken. Het is dan wel aangewezen om samen te werken met een ervaren bloesemtherapeut.

Delen

Andere artikelen


Faalangst in de klas

Faalangst in de klas

Faalangst in de klas ontstaat meestal in de onderbouw van de basisschool. Het accent wordt verlegd van spelen naar leren en dat heeft op sommige kinderen een grote impact.  

Lees het volledig artikel

Eigenwaarde

Eigenwaarde

Een gebrek aan eigenwaarde is een heuse hinderpaal in het leven. Lees hoe je een gebrek aan eigenwaarde herkent en wat je er tegen kan doen.

Lees het volledig artikel

Faalangst: Wat is dat eigenlijk?

Wat is faalangst?

Faalangst kent meerdere verschijningsvormen en dat is wat faalangst herkennen lastig maakt. Met een Bachbloesem mix-op-maat breng Tom je er bovenop!  

Lees het volledig artikel

Faalangst het best vroegtijdig herkennen

Faalangst het best vroegtijdig herkennen

Om faalangst aan te kunnen pakken moet je faalangst eerst herkennen. Wat zijn de symptomen van faalangst? Wat zijn de mogelijke oorzaken? En hoe pak je faalangst aan?

Lees het volledig artikel

Is faalangst erfelijk?

Is faalangst erfelijk?

Faalangst kan erfelijk bepaald zijn maar het zijn vooral de omstandigheden waarin iemand opgroeit en de directe omgeving die kinderen faalangstig maken. Vroegtijdige nare ervaringen kunnen ook leiden tot faalangst op latere leeftijd.

Lees het volledig artikel

Sociale faalangst

Sociale faalangst

Sociale faalangst kan je serieuze parten spelen bij bv. tijdens een gesprek, bij het ontmoeten van onbekenden, bij het toespreken van een groep of bij het opgeven van je bestelling bij de slager of bakker. Deze faalangst blokkeert je helemaal.

Lees het volledig artikel

Vertrouwen in jezelf

Vertrouwen in jezelf

Vertrouwen krijgen in jezelf is niet evident voor mensen die veel twijfelen. Ontdek enkele mogelijkheden om je zelfvertrouwen een boost te geven.

Lees het volledig artikel

Faalangst en erectieproblemen

Faalangst en erectieproblemen

Als men over faalangst spreekt, dan gaat men nu niet meteen aan erectieproblemen denken. Faalangst roept eerder het beeld op van de ijverige student die ondanks voldoende voorbereiding toch niet slaagt in zijn/haar examen.  

Lees het volledig artikel

Wat is sociale faalangst?

Wat is sociale faalangst?

Sociale faalangst ligt aan een onverwerkte emotie. Bachbloesems herstellen je emoties en helpen je van sociale faalangst af! Tom geeft advies op maat  

Lees het volledig artikel

Faalangst bij examens

Faalangst bij examens

Faalangst voor het tonen van kennis zoals bij een examen, hoe ontstaat dit? Wat betekent faalangst? Wat kan je helpen om faalangst in goede banen te leiden...

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....