Deze site maakt gebruik van cookies.Meer weten

Wat is bindingsangst?

Wat is bindingsangst? Een excuus of bestaat het echt?

Bindingsangst, het is een ingewikkelde zaak in een relatie wanneer één van beide partners er mee kampt. Jij wilt de serieuze kant op, hij gaat er niet de volle honderd procent voor. Je hoort dan dat je partner bindingsangst heeft of hij geeft duidelijke signalen af.
Het ingewikkelde aan bindingsangst is de vraag wat je ermee doet. Is het een oprecht probleem waar je samen aan kunt werken of een gemakkelijke smoes waarmee je partner zich vrijmaakt. Dat laatste is niet denkbeeldig. Het is nu eenmaal gemakkelijker om te schermen met bindingsangst dan eerlijk te zeggen dat je twijfelt aan de relatie.
Bindingsangst kan dus een excuus zijn, ook al neemt het niet weg dat het probleem echt bestaat.

 

Wat is bindingsangst eigenlijk?

Strikt genomen kan je bindingsangst zien als een psychische stoornis, meestal vanuit een pijnlijk verleden. Je kreeg geen of weinig liefde, geen kans om je te hechten aan je ouders of je hebt de liefde op een manier leren kennen als iets dat vooral wantrouwen of pijn betekent. Bewust of onbewust probeer je vervolgens nieuwe pijn te vermijden. Met als extreem gevolg dat je geen enkele diepe band in je leven toelaat. Wanneer je het zo bekijkt, valt bindingsangst onder de psychische stoornissen, met als gemeenschappelijk kenmerk dat het niet veel voor komt. Aan de andere kant is bindingsangst een beetje een modewoord geworden, een verzamelnaam voor allerlei kinken in de relatie-kabel, waar angsten en onzekerheden achter zitten.

 

Wat doe je aan bindingsangst?

Een geluk bij een ongeluk is dat bindingsangst weliswaar een moeilijk onderwerp is maar ook één met duidelijke richtlijnen. Je hoeft iemand zijn bindingsangst niet als een willoos slachtoffer te ondergaan. Zeker als het als een smoes is.
Je kan over bindingsangst overheen komen, accepteer dus nooit dat het nu eenmaal zo is.
Je mag aan je partner met bindingsangst zeker vragen om aan die angst te werken, hij of zij moet beseffen dat hij je niet aan het lijntje kan houden.
Zorg ook dat het gelijkwaardig blijft. Neemt je partner vrijheid, neem die dan ook. Maak plezier met vriendinnen of collega’s. Geef alleen zekerheden die je partner met bindingsangst ook geeft, want voor wat hoort wat. En soms, ja betekent dit het einde van de relatie maar dat is dan misschien nog het beste.

 

Afrekenen met bindingsangst.

• Praat, binding is geen kwestie van magie maar van goed overleg. Door het verloop van je relatie te bespreken, voorkom je misverstanden en druk.
• Het is geen schande ronduit maar oprecht de tijd te vragen om naar een relatie toe te groeien.
• Als bindingsangst heel diep zit, kan een psycholoog uitkomst bieden. Maar de meeste mensen met bindingsangst komen er zelf uit. Wie valse overtuigingen, weggestopte pijn, etc. eenmaal aanvaard, kan eraan werken.
 

Delen

Andere artikelen


Is bindingsangst te overwinnen?

Is bindingsangst te overwinnen?

Als je bindingsangst wilt overwinnen, dan moet je dat geleidelijk aan doen. Het is noodzakelijk om eerst de bindingsangst te verminderen; en zo over te gaan tot de overwinning ervan. Hier volgen enkele tips om de bindingsangst te verminderen.

Lees het volledig artikel

Ga na of je partner bindingsangst heeft

Ga na of je partner bindingsangst heeft

Hoe kan je te weten komen of je partner bindingsangst heeft? Lees hier enkele typische kenmerken van mensen met bindingsangst.

Lees het volledig artikel

De moeilijke combinatie tussen bindingsangst en een relatie

De moeilijke combinatie tussen bindingsangst en een relatie

Bindingsangst en een relatie: niet meteen de leukste combinatie Dat iemand met bindingsangst moeilijk een relatie kan aangaan, is algemeen wel vrij bekend.  Toch moet men er op bedacht zijn of er effectief wel bindingsangst aanwezig is.  

Lees het volledig artikel

Symptomen van bindingsangst

Symptomen van bindingsangst

Bindingsangst heeft veel symptomen en kan omschreven worden als de angst om zich te hechten aan iemand uit angst om gekwetst te worden, verlaten of afgewezen te worden.

Lees het volledig artikel

Bindingsangst: als de toekomst je vijand wordt

Bindingsangst: als de toekomst je vijand wordt

Wat is bindingsangst? Bindingsangst is een rare microbe binnen een relatie. Als je in een prille relatie zit; dan is alles rozengeur en maneschijn. Je wilt vooruit, je wilt elkaar voortdurend ontmoeten, je verlangt naar elkaar… 

Lees het volledig artikel

Hoe herken je bindingsangst?

Hoe herken je bindingsangst?

Wanneer spreekt men over bindingsangst? Bindingsangst is de schrik die iemand heeft om zich aan een partner te binden.  Men heeft het gevoel dat de vrijheid zal verdwijnen als men een relatie aan gaat. Het is dan ook duidelijk dat mensen met bindingsangst erg op hun vrijheid gesteld zijn.  

Lees het volledig artikel

Zijn er aanwijsbare oorzaken van bindingsangst ?

Zijn er aanwijsbare oorzaken van bindingsangst ?

Waar moeten de oorzaken van bindingsangst gezocht worden? Bindingsangst kan uiteraard een hele reeks oorzaken hebben. Bindingsangst is de angst om zich aan iemand te hechten uit ...

Lees het volledig artikel

Bindingsangst: info en tips

Bindingsangst: info en tips

Bindingsangst is het gevoel dat je vrijheid verdwijnt als je een relatie aangaat. Terwijl de een niet kan wachten om te gaan samenwonen, moet de ander er juist niet aan denken om dit te doen. Slecht verwerkte emoties kunnen aan de basis liggen maar hoeven voor jou en je partner geen belemmering te vormen om de relatie alsnog voort te zetten, stapje voor stapje weliswaar.

Lees het volledig artikel

Hoe moet je met je partner omgaan als die bindingsangst heeft?

Hoe moet je met je partner omgaan als die bindingsangst heeft?

Eerst moet je weten wanneer je van bindingsangst kan spreken alvorens je er leert meer omgaan. Omgaan met iemand die bindingsangst heeft, is geen sinecure. Je kan een lichtje

Lees het volledig artikel

Is bindingsangst een aangelegenheid voor mannen?

Is bindingsangst een aangelegenheid voor mannen?

Komt bindingsangst vaker voor bij mannen dan bij vrouwen? Een specifiek gen zorgt er voor dat mannen vaker geconfronteerd worden met bindingsangst dan vrouwen. Dus niet alleen een onverwerkt trauma, een stukgelopen relatie of een gebrek aan affectie in de kindertijd kunnen bindingsangst veroorzaken  

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....