Marie Pure gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek en winkelen bij bachbloesemadvies.be voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Met deze cookies kunnen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen en buiten onze website volgen en verzamelen. Hiermee kunnen wij en derde partijen advertenties aanpassen aan jouw interesses. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Je kunt je toestemming altijd weer intrekken.Meer weten

Hoe moet je met je partner omgaan als die bindingsangst heeft?

Eerst moet je weten wanneer je van bindingsangst kan spreken alvorens je er leert meer omgaan.

Omgaan met iemand die bindingsangst heeft, is geen sinecure.  Je kan een lichtje beginnen zien branden in de richting van bindingsangst als je ondervindt dat jijzelf wel verder wilt met je relatie, maar als je voelt dat je partner er alles aan doet om de relatie zo rustig mogelijk te houden.  Stel je voor dat je partner over lekker eten begint te praten op het moment dat jij het begint te hebben over het aantal kinderen dat je later wilt.  Of jij ziet een huis dat je ideaal vindt voor jullie verdere relatie, maar op dat moment wilt je partner er ineens vandoor om zijn zieke grootmoeder te gaan bezoeken.  Geef toe, romantisch is anders.  En meerdere mensen zouden op dat moment wel eens argwaan durven krijgen en twijfels in de oprechtheid van hun partner.  Enerzijds kan die argwaan terecht zijn, anderzijds moet je je afvragen of je partner geen probleem heeft met bindingsangst.  Iemand die bindingsangst heeft, heeft het zeer moeilijk om zich aan iemand te hechten.  Het woord zegt het uiteindelijk zelf.  Maar het moeilijke van de situatie is de vraag: moet je meegaan in het verhaal van de bindingsangst of houdt je partner je aan het lijntje en speelt die een spelletje met jou?  Want meer dan vaak is bindingsangst een pracht van een excuus om twijfels omtrent een relatie te verdoezelen.  

Doorgaans is bindingsangst het gevolg van een zeer pijnlijke situatie uit het verleden.  Dat kan gaan van een tekort aan liefde toen men nog een baby was tot het ervaren van een immense pijn die gepaard ging met het einde van een vorige relatie.  Hoe dan ook probeert iemand die écht bindingsangst heeft telkens te voorkomen dat hij/zij die pijnlijke situatie nog eens moet meemaken.  Op die manier mag bindingsangst onder de noemer “psychische stoornis” gecatalogeerd worden en vraagt het juist omgaan met iemand die hiermee te kampen heeft heel wat energie.  

Hoe moet je met je partner omgaan als die bindingsangst heeft?Omgaan met bindingsangst als die een camouflage is voor een ander probleem

Hoe moet je omgaan met bindingsangst als je het vermoeden hebt dat je partner deze term aanwendt om een ander probleem te verdoezelen ?  De kunst is om voldoende met elkaar te praten om zo te proberen dat je te weten komt of jouw partner wel écht bindingsangst heeft of niet.  Maar al te vaak wordt de term bindingsangst gebruikt als smoes om niet te moeten toegeven dat men een relatie (nog ?) niet ziet zitten.  

Zo kan je bijvoorbeeld nagaan of je partner recentelijk een relatie had die op een pijnlijke manier (overspel, bedrog,…) eindigde.  In dergelijke situatie is het goed mogelijk dat je partner dan wel bindingsangst heeft; aangezien hij/zij het vertrouwen in andere mensen is verloren.  Je kan ook informeren of je partner vroeger vaak gepest werd.  Ook deze groep mensen lopen een grote kans om bindingsangst te hebben aangezien ook zij hun vertrouwen in de mensen verloren hebben.  Kortom; als je iets kan vinden bij je partner wat er op wijst dat hij/zij ooit iets meemaakte waardoor het vertrouwen in de mensen  ernstig beschadigd werd, dan is de kans niet klein dat uw partner effectief wel bindingsangst heeft.

Oke, mijn partner heeft bindingsangst, hoe moet ik daar nu best mee omgaan?

Zonder onnodige paniek te willen zaaien, willen we toch eerst wel benadrukken dat bindingsangst meer dan vaak de oorzaak is voor het mislukken van een relatie.  Wil je alles op alles zetten en je partner over zijn of haar bindingsangst heen helpen; dan zal je met de fluwelen handschoen moeten te werk gaan en over eieren lopen.  Hier een aantal tips hoe je het probleem best aanpakt.

  1. Praten.  Dit is niet alleen geldig voor de situatie van bindingsangst, maar voor ieder probleem dat zich in een relatie kan voordoen.  Probeer door te praten (en dat is niet schelden, verwijten, beschuldigen,…) met elkaar te weten te komen wat het probleem bij je partner nu eigenlijk juist is.  Alleen dan kan je je (proberen) inleven in zijn/haar situatie.

  2. Gun elkaar de tijd om te groeien in jullie relatie.  Jij wilt het allemaal misschien wel wat sneller laten verlopen, maar probeer te respecteren dat het voor je partner niet allemaal zo snel moet.  Ten minste als je er zeker van bent dat het niet gaat om jou aan het lijntje te houden.

  3. Probeer twijfel als iets positiefs te zien.  Als je partner twijfelt, dan kan het best zijn dat hij/zij dat doet om in een latere fase verdriet te besparen.

  4. Als je voelt dat de bindingsangst echt zeer diep zit; en als je voelt dat je zelf totaal geen vooruitgang boekt; ga dan professionele hulp zoeken.

 

Delen

Andere artikelen


Bindingsangst overwinnen: mogelijkheden

Bindingsangst overwinnen: mogelijkheden

Bindingsangst overwinnen is mogelijk maar het vergt wel enige moeite.
Deze bindingsangst is het gevoel dat je vrijheid verdwijnt wanneer je een relatie aangaat. Je partner kan nooit écht dichtbij komen. Juist op het moment dat het serieus wordt en je je kwetsbaarder voelt worden, neem je afstand of breek je de relatie af.

Lees het volledig artikel

Is bindingsangst te overwinnen?

Is bindingsangst te overwinnen?

Als je bindingsangst wilt overwinnen, dan moet je dat geleidelijk aan doen. Het is noodzakelijk om eerst de bindingsangst te verminderen; en zo over te gaan tot de overwinning ervan. Hier volgen enkele tips om de bindingsangst te verminderen.

Lees het volledig artikel

De moeilijke combinatie tussen bindingsangst en een relatie

De moeilijke combinatie tussen bindingsangst en een relatie

Bindingsangst en een relatie: niet meteen de leukste combinatie Dat iemand met bindingsangst moeilijk een relatie kan aangaan, is algemeen wel vrij bekend.  Toch moet men er op bedacht zijn of er effectief wel bindingsangst aanwezig is.  

Lees het volledig artikel

Welke therapie kan ik volgen bij bindingsangst?

Welke therapie kan ik volgen bij bindingsangst?

Bindingsangst aanpakken met hypnotherapie. Als men bindingsangst aanpakt op basis van hypnotherapie, dan gaat men hypnose gebruiken om de oorzaak van je bindingsangst te leren ...

Lees het volledig artikel

Oorzaken van bindingsangst

Oorzaken van bindingsangst

Bindingsangst is de belangrijkste oorzaak waardoor relaties nauwelijks een kans van slagen hebben en meestal stuk gaan. Bindingsangst komt evenveel voor bij mannen als vrouwen en is misschien wel één van de meest voorkomende problemen van deze tijd.
Vroeger was er veel minder sprake van bindingsangst.

Lees het volledig artikel

Verschil tussen verlatingsangst en bindingsangst

Verschil tussen verlatingsangst en bindingsangst

Bindingsangst en verlatingsangst zijn aan de ene kant het tegenovergestelde van elkaar, terwijl de begrippen aan de andere kant ook veel gemeen hebben. Een ingewikkelde toestand eigenlijk.

Lees het volledig artikel

Aan welke symptomen herken je bindingsangst?

Aan welke symptomen herken je bindingsangst?

Aan welke symptomen herken je bindingsangst? Om te kunnen oordelen of je al dan niet bindingsangst hebt, is het nuttig om te weten welke de symptomen van bindingsangst zijn.   

Lees het volledig artikel

Tips bij omgaan met bindingsangst

Tips bij omgaan met bindingsangst

De meesten onder ons vinden het gemakkelijk om in een relatie te zijn. Natuurlijk is het parcours samen niet zonder hindernissen, maar die probeer je samen als koppel te nemen. Jammer genoeg is dit heel moeilijk voor iemand die bindingsangst of relatie-angst heeft.

Lees het volledig artikel

Zijn bindingsangst en verlatingsangst familie van elkaar?

Zijn bindingsangst en verlatingsangst familie van elkaar?

Wat is het verschil tussen bindingsangst en verlatingsangst? Bindingsangst en verlatingsangst lijken op het eerste zicht twee tegenpolen van elkaar; maar toch hebben beiden veel ...

Lees het volledig artikel

Bindingsangst: info en tips

Bindingsangst: info en tips

Bindingsangst is het gevoel dat je vrijheid verdwijnt als je een relatie aangaat. Terwijl de een niet kan wachten om te gaan samenwonen, moet de ander er juist niet aan denken om dit te doen. Slecht verwerkte emoties kunnen aan de basis liggen maar hoeven voor jou en je partner geen belemmering te vormen om de relatie alsnog voort te zetten, stapje voor stapje weliswaar.

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....