Deze site maakt gebruik van cookies.Meer weten

Hoe moet je met je partner omgaan als die bindingsangst heeft?

Eerst moet je weten wanneer je van bindingsangst kan spreken alvorens je er leert meer omgaan.

Omgaan met iemand die bindingsangst heeft, is geen sinecure.  Je kan een lichtje beginnen zien branden in de richting van bindingsangst als je ondervindt dat jijzelf wel verder wilt met je relatie, maar als je voelt dat je partner er alles aan doet om de relatie zo rustig mogelijk te houden.  Stel je voor dat je partner over lekker eten begint te praten op het moment dat jij het begint te hebben over het aantal kinderen dat je later wilt.  Of jij ziet een huis dat je ideaal vindt voor jullie verdere relatie, maar op dat moment wilt je partner er ineens vandoor om zijn zieke grootmoeder te gaan bezoeken.  Geef toe, romantisch is anders.  En meerdere mensen zouden op dat moment wel eens argwaan durven krijgen en twijfels in de oprechtheid van hun partner.  Enerzijds kan die argwaan terecht zijn, anderzijds moet je je afvragen of je partner geen probleem heeft met bindingsangst.  Iemand die bindingsangst heeft, heeft het zeer moeilijk om zich aan iemand te hechten.  Het woord zegt het uiteindelijk zelf.  Maar het moeilijke van de situatie is de vraag: moet je meegaan in het verhaal van de bindingsangst of houdt je partner je aan het lijntje en speelt die een spelletje met jou?  Want meer dan vaak is bindingsangst een pracht van een excuus om twijfels omtrent een relatie te verdoezelen.  

Doorgaans is bindingsangst het gevolg van een zeer pijnlijke situatie uit het verleden.  Dat kan gaan van een tekort aan liefde toen men nog een baby was tot het ervaren van een immense pijn die gepaard ging met het einde van een vorige relatie.  Hoe dan ook probeert iemand die écht bindingsangst heeft telkens te voorkomen dat hij/zij die pijnlijke situatie nog eens moet meemaken.  Op die manier mag bindingsangst onder de noemer “psychische stoornis” gecatalogeerd worden en vraagt het juist omgaan met iemand die hiermee te kampen heeft heel wat energie.  

Hoe moet je met je partner omgaan als die bindingsangst heeft?Omgaan met bindingsangst als die een camouflage is voor een ander probleem

Hoe moet je omgaan met bindingsangst als je het vermoeden hebt dat je partner deze term aanwendt om een ander probleem te verdoezelen ?  De kunst is om voldoende met elkaar te praten om zo te proberen dat je te weten komt of jouw partner wel écht bindingsangst heeft of niet.  Maar al te vaak wordt de term bindingsangst gebruikt als smoes om niet te moeten toegeven dat men een relatie (nog ?) niet ziet zitten.  

Zo kan je bijvoorbeeld nagaan of je partner recentelijk een relatie had die op een pijnlijke manier (overspel, bedrog,…) eindigde.  In dergelijke situatie is het goed mogelijk dat je partner dan wel bindingsangst heeft; aangezien hij/zij het vertrouwen in andere mensen is verloren.  Je kan ook informeren of je partner vroeger vaak gepest werd.  Ook deze groep mensen lopen een grote kans om bindingsangst te hebben aangezien ook zij hun vertrouwen in de mensen verloren hebben.  Kortom; als je iets kan vinden bij je partner wat er op wijst dat hij/zij ooit iets meemaakte waardoor het vertrouwen in de mensen  ernstig beschadigd werd, dan is de kans niet klein dat uw partner effectief wel bindingsangst heeft.

Oke, mijn partner heeft bindingsangst, hoe moet ik daar nu best mee omgaan?

Zonder onnodige paniek te willen zaaien, willen we toch eerst wel benadrukken dat bindingsangst meer dan vaak de oorzaak is voor het mislukken van een relatie.  Wil je alles op alles zetten en je partner over zijn of haar bindingsangst heen helpen; dan zal je met de fluwelen handschoen moeten te werk gaan en over eieren lopen.  Hier een aantal tips hoe je het probleem best aanpakt.

  1. Praten.  Dit is niet alleen geldig voor de situatie van bindingsangst, maar voor ieder probleem dat zich in een relatie kan voordoen.  Probeer door te praten (en dat is niet schelden, verwijten, beschuldigen,…) met elkaar te weten te komen wat het probleem bij je partner nu eigenlijk juist is.  Alleen dan kan je je (proberen) inleven in zijn/haar situatie.

  2. Gun elkaar de tijd om te groeien in jullie relatie.  Jij wilt het allemaal misschien wel wat sneller laten verlopen, maar probeer te respecteren dat het voor je partner niet allemaal zo snel moet.  Ten minste als je er zeker van bent dat het niet gaat om jou aan het lijntje te houden.

  3. Probeer twijfel als iets positiefs te zien.  Als je partner twijfelt, dan kan het best zijn dat hij/zij dat doet om in een latere fase verdriet te besparen.

  4. Als je voelt dat de bindingsangst echt zeer diep zit; en als je voelt dat je zelf totaal geen vooruitgang boekt; ga dan professionele hulp zoeken.

 

Delen

Andere artikelen


Ga na of je partner bindingsangst heeft

Ga na of je partner bindingsangst heeft

Hoe kan je te weten komen of je partner bindingsangst heeft? Lees hier enkele typische kenmerken van mensen met bindingsangst.

Lees het volledig artikel

Bindingsangst overwinnen: mogelijkheden

Bindingsangst overwinnen: mogelijkheden

Bindingsangst overwinnen is mogelijk maar het vergt wel enige moeite.
Deze bindingsangst is het gevoel dat je vrijheid verdwijnt wanneer je een relatie aangaat. Je partner kan nooit écht dichtbij komen. Juist op het moment dat het serieus wordt en je je kwetsbaarder voelt worden, neem je afstand of breek je de relatie af.

Lees het volledig artikel

Verschil tussen verlatingsangst en bindingsangst

Verschil tussen verlatingsangst en bindingsangst

Bindingsangst en verlatingsangst zijn aan de ene kant het tegenovergestelde van elkaar, terwijl de begrippen aan de andere kant ook veel gemeen hebben. Een ingewikkelde toestand eigenlijk.

Lees het volledig artikel

Is bindingsangst een aangelegenheid voor mannen?

Is bindingsangst een aangelegenheid voor mannen?

Komt bindingsangst vaker voor bij mannen dan bij vrouwen? Een specifiek gen zorgt er voor dat mannen vaker geconfronteerd worden met bindingsangst dan vrouwen. Dus niet alleen een onverwerkt trauma, een stukgelopen relatie of een gebrek aan affectie in de kindertijd kunnen bindingsangst veroorzaken  

Lees het volledig artikel

Bindingsangst bij mannen

Bindingsangst bij mannen

Bindingsangst bij mannen kan als oorzaak hebben dat je, als man, een verkeerd manbeeld hebt. Een “echte man” hoeft geen warme gevoelens te hebben voor een vrouw of haar goed leren kennen om er mee te vrijen, hij kan altijd presteren, hij schuwt de competitie of het gevecht niet, hij huilt niet of zelden, hij is niet aangedaan als er nare dingen gebeuren, een echte man toont zijn ware gevoelens nauwelijks. Als je met deze ideeën rondloopt, is het moeilijk om een normale, liefhebbende relatie te krijgen met een vrouw. Je erkent je verlangens naar verbondenheid, warmte en genegenheid niet, integendeel het geeft je een zekere angst, bindingsangst.

Lees het volledig artikel

Kenmerken van bindingsangst

Kenmerken van bindingsangst

Samengevat is bindingsangst dat je bang bent om je te binden, dit is merkbaar aan verscheidene kenmerken. Je bent bang om een relatie te hebben met iemand. Als je bindingsangst hebt, hou je veel van je eigen vrijheid en ben je bang deze kwijt te geraken door een relatie. Er zijn mensen die weten dat ze bindingsangst hebben maar anderen komen er tijdens hun relatie achter. Bij bindingsangst krijg je het benauwd bij het idee om altijd samen met iemand te moeten zijn en denk je aan alle dingen die je dan zult missen.

Lees het volledig artikel

Bindingsangst: welke kenmerken moet je in de gaten houden?

Bindingsangst: welke kenmerken moet je in de gaten houden?

Bindingsangst kan je samenvatten in drie kernwoorden en bijgevolg ook in drie kenmerken: twijfelen, afstoten, en geen toekomstplannen. Hieronder wat meer uitleg over wat we met ...

Lees het volledig artikel

Wat is bindingsangst?

Wat is bindingsangst?

Bindingsangst, het is een ingewikkelde zaak in een relatie wanneer één van beide partners er mee kampt. Het ingewikkelde aan bindingsangst is de vraag wat je ermee doet. Is het een oprecht probleem waar je samen aan kunt werken of een gemakkelijke smoes waarmee je partner zich vrijmaakt. Dat laatste is niet denkbeeldig. Het is nu eenmaal gemakkelijker om te schermen met bindingsangst dan eerlijk te zeggen dat je twijfelt aan de relatie.
Bindingsangst kan dus een excuus zijn, ook al neemt het niet weg dat het probleem echt bestaat.

Lees het volledig artikel

Bindingsangst: for ever of zijn er oplossingen?

Bindingsangst: for ever of zijn er oplossingen?

Eerst beseffen dat je bindingsangst hebt, dan de oplossing. Je kan uiteraard nooit tot een oplossing voor bindingsangst komen, als je eerst niet erkent dat je effectief bindings ...

Lees het volledig artikel

Oorzaken van bindingsangst

Oorzaken van bindingsangst

Bindingsangst is de belangrijkste oorzaak waardoor relaties nauwelijks een kans van slagen hebben en meestal stuk gaan. Bindingsangst komt evenveel voor bij mannen als vrouwen en is misschien wel één van de meest voorkomende problemen van deze tijd.
Vroeger was er veel minder sprake van bindingsangst.

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....