Deze site maakt gebruik van cookies.Meer weten

Hoe herken je bindingsangst?

Wanneer spreekt men over bindingsangst?

Bindingsangst is de schrik die iemand heeft om zich aan een partner te binden.  Men heeft het gevoel dat de vrijheid zal verdwijnen als men een relatie aan gaat.  Het is dan ook duidelijk dat mensen met bindingsangst erg op hun vrijheid gesteld zijn.

 

Hoe kan je bindingsangst herkennen?

Er zijn drie duidelijke kenmerken waar men aan kan merken dat men zelf of iemand anders bindingsangst heeft.

  1. Twijfelen: iemand met bindingsangst zal voortdurend in twijfel leven of de partner met wie hij/zij een relatie heeft of een relatie wilt aangaan wel de juiste persoon is.

  2. Afstoten: alhoewel je van je partner houdt, vermijd je toch vaak om bij elkaar te zijn.  Geliefden zouden niets liever willen dan vaak samen te zijn, maar als iemand bindingsangst heeft, probeert hij/zij die momenten van samen te zijn tot een minimum te beperken.  Vaak merk je dat de relatie zal afknappen op het moment dat de andere partner begint te dromen over een ernstigere relatie.

  3. Geen toekomstplannen maken: iemand met bindingsangst zal niet vlug over de toekomst beginnen praten.  Dromen over een eigen huisje, een gezin, … werkt voor iemand met bindingsangst eerder verstikkend.

 

Hoe komt het dat iemand bindingsangst heeft?

Er werd reeds heel wat onderzoek gedaan naar de oorzaken van bindingsangst.  Men is het er dan ook over eens dat bindingsangst doorgaans te maken heeft met een slecht verwerkte emotie.  Niet zelden ontstaat bindingsangst na een relatie (waar helemaal geen sprake was van bindingsangst) die beëindigd is zonder dat men wou dat die relatie stopte.  Uit schrik om weer zoveel verdriet op te lopen, houdt men in een nieuwe relatie dan de boot zoveel mogelijk af om zich te binden.  

Ook mensen die in hun jeugd vaak gepest werden, zouden om die reden bindingsangst kunnen krijgen.  Door het veelvuldige pesten in de jeugd, is men het vertrouwen in andere mensen kwijt geraakt.

 

Hoe pak je bindingsangst aan?

Bindingsangst kan heel zwaar op een relatie wegen.  Niet zelden zal een relatie afspringen omdat één van de partners problemen heeft met bindingsangst.  Het is daarom goed om te weten hoe men best met bindingsangst omgaat. Wat van groot belang is, niet alleen bij bindingsangst maar bij ieder relationeel probleem, is dat de partners open een eerlijk met elkaar praten over wat hun probleem is, over de verwachtingen die zij hebben.  Hierbij is het wel essentieel dat men zich durft bloot te geven. Het heeft geen zin om een gesprek met elkaar aan te gaan als men niet durft toegeven dat men bindingsangst heeft

Door op een eerlijke en open manier met elkaar te communiceren, kan men elkaar tijd geven.  Het zal voor de persoon met bindingsangst en voor de partner veel beter lukken om een geleidelijk stappenplan uit te dokteren waarbij men naar elkaar probeert te groeien als men weet dat er een probleem is.  Op die manier kan men afspreken dat men maar geleidelijk aan de dingen meer en meer samen gaat doen. 

 

Delen

Andere artikelen


De moeilijke combinatie tussen bindingsangst en een relatie

De moeilijke combinatie tussen bindingsangst en een relatie

Bindingsangst en een relatie: niet meteen de leukste combinatie Dat iemand met bindingsangst moeilijk een relatie kan aangaan, is algemeen wel vrij bekend.  Toch moet men er op bedacht zijn of er effectief wel bindingsangst aanwezig is.  

Lees het volledig artikel

Tips bij omgaan met bindingsangst

Tips bij omgaan met bindingsangst

De meesten onder ons vinden het gemakkelijk om in een relatie te zijn. Natuurlijk is het parcours samen niet zonder hindernissen, maar die probeer je samen als koppel te nemen. Jammer genoeg is dit heel moeilijk voor iemand die bindingsangst of relatie-angst heeft.

Lees het volledig artikel

Welke therapie kan ik volgen bij bindingsangst?

Welke therapie kan ik volgen bij bindingsangst?

Bindingsangst aanpakken met hypnotherapie. Als men bindingsangst aanpakt op basis van hypnotherapie, dan gaat men hypnose gebruiken om de oorzaak van je bindingsangst te leren ...

Lees het volledig artikel

Bindingsangst: als de toekomst je vijand wordt

Bindingsangst: als de toekomst je vijand wordt

Wat is bindingsangst? Bindingsangst is een rare microbe binnen een relatie. Als je in een prille relatie zit; dan is alles rozengeur en maneschijn. Je wilt vooruit, je wilt elkaar voortdurend ontmoeten, je verlangt naar elkaar… 

Lees het volledig artikel

Kenmerken van bindingsangst

Kenmerken van bindingsangst

Samengevat is bindingsangst dat je bang bent om je te binden, dit is merkbaar aan verscheidene kenmerken. Je bent bang om een relatie te hebben met iemand. Als je bindingsangst hebt, hou je veel van je eigen vrijheid en ben je bang deze kwijt te geraken door een relatie. Er zijn mensen die weten dat ze bindingsangst hebben maar anderen komen er tijdens hun relatie achter. Bij bindingsangst krijg je het benauwd bij het idee om altijd samen met iemand te moeten zijn en denk je aan alle dingen die je dan zult missen.

Lees het volledig artikel

Bindingsangst: for ever of zijn er oplossingen?

Bindingsangst: for ever of zijn er oplossingen?

Eerst beseffen dat je bindingsangst hebt, dan de oplossing. Je kan uiteraard nooit tot een oplossing voor bindingsangst komen, als je eerst niet erkent dat je effectief bindings ...

Lees het volledig artikel

Bindingsangst overwinnen: mogelijkheden

Bindingsangst overwinnen: mogelijkheden

Bindingsangst overwinnen is mogelijk maar het vergt wel enige moeite.
Deze bindingsangst is het gevoel dat je vrijheid verdwijnt wanneer je een relatie aangaat. Je partner kan nooit écht dichtbij komen. Juist op het moment dat het serieus wordt en je je kwetsbaarder voelt worden, neem je afstand of breek je de relatie af.

Lees het volledig artikel

Bindingsangst bij mannen

Bindingsangst bij mannen

Bindingsangst bij mannen kan als oorzaak hebben dat je, als man, een verkeerd manbeeld hebt. Een “echte man” hoeft geen warme gevoelens te hebben voor een vrouw of haar goed leren kennen om er mee te vrijen, hij kan altijd presteren, hij schuwt de competitie of het gevecht niet, hij huilt niet of zelden, hij is niet aangedaan als er nare dingen gebeuren, een echte man toont zijn ware gevoelens nauwelijks. Als je met deze ideeën rondloopt, is het moeilijk om een normale, liefhebbende relatie te krijgen met een vrouw. Je erkent je verlangens naar verbondenheid, warmte en genegenheid niet, integendeel het geeft je een zekere angst, bindingsangst.

Lees het volledig artikel

Symptomen van bindingsangst

Symptomen van bindingsangst

Bindingsangst heeft veel symptomen en kan omschreven worden als de angst om zich te hechten aan iemand uit angst om gekwetst te worden, verlaten of afgewezen te worden.

Lees het volledig artikel

Ga na of je partner bindingsangst heeft

Ga na of je partner bindingsangst heeft

Hoe kan je te weten komen of je partner bindingsangst heeft? Lees hier enkele typische kenmerken van mensen met bindingsangst.

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....