Deze site maakt gebruik van cookies.Meer weten

Bindingsangst: welke kenmerken moet je in de gaten houden?

Bindingsangst kan je samenvatten in drie kernwoorden en bijgevolg ook in drie kenmerken: twijfelen, afstoten, en geen toekomstplannen.  Hieronder wat meer uitleg over wat we met deze drie kenmerken bedoelen:

 

Eén van de kenmerken van bindingsangst: twijfelen

Als er één kenmerk is dat typerend is voor bindingsangst, dan is het wel de grote vorm van twijfel waarmee iemand met bindingsangst leeft.  We hebben het dan over twijfel  naar de partner toe in de vorm van vragen die men zich stelt of hij/zij wel de echte partner is waar je naar op zoek bent.  Ook twijfelt men heel sterk of men het leven als single niet al te veel mist.  Toen moest je aan niemand verantwoording afleggen en leefde je je leven zoals je het echt wou.  Nu je in een relatie zit, mis je die vrijheid.  

Mensen met bindingsangst gaan ook sterk twijfelen of zij wel de juiste persoon gekozen hebben als partner, maar dan vooral in de zin van of zij niet iemand “beter” konden krijgen.  Je vraagt je af of het wel zinvol is om bij je partner te blijven en of je op die manier niet partners misloopt waarvan je denkt dat je je er beter bij zou voelen.

 

Nog een kenmerk van bindingsangst: afstoten

Een kenmerk van iemand met bindingsangst is dat men mensen gaat afstoten.  Daar waar iedereen in een prille relatie liefst zo vaak mogelijk samen zou zijn, zoekt iemand met bindingsangst juist naar alle mogelijke excuses om niet samen te moeten zijn.  Knuffelen met je nieuwe partner is als het ware uit den boze.  Je hoeft hem/haar niet direct in je buurt want telkens wanneer je nieuwe partner dichterbij probeert te komen voel jij je met je bindingsangst eerder bedreigd dan geliefd.  Mensen met bindingsangst zullen daarom heel vaak afknappen op een relatie op het moment dat de partner het serieus begint te menen.  Dit komt omdat men schrik krijgt dat de ganse relatie te serieus gaat worden, maar vooral heeft men schrik voor de pijn die er zou kunnen gepaard gaan met het moment dat de relatie zou moeten beëindigd worden.

 

Het derde kenmerk van bindingsangst: weg met die toekomstplannen

Je zal dit kenmerk van bindingsangst maar meemaken.  Als kersvers koppel begin je te dromen over een leven samen met je partner, over een gezin dat je wilt stichten, over een toekomst die je samen wilt plannen.  En juist op dat moment krijgt je partner de schrik van zijn leven en voel je dat hij er als de bliksem van door gaat.  Voor mensen met bindingsangst is dit niet abnormaal.  Iemand met bindingsangst gaat alle toekomstplannen zoveel mogelijk uit de weg.  Daar waar voor jou die toekomstdromen net een uiting zijn van zich goed voelen in een relatie, is dit voor iemand met bindingsangst ongelooflijk verstikkend.

 

En hoe ga ik als partner om met die kenmerken van bindingsangst ?

Als je als partner geconfronteerd wordt met de drie of zelfs met één van de kenmerken van bindingsangst, dan is dit zeker geen aangename confrontatie.  Hoe moet je je als partner daar bij voelen?

Een eerste en zeer belangrijk vraag die je je moet stellen is of je partner wel écht bindingsangst heeft. Niet zelden wordt bindingsangst als argument gebruikt om een relatie af te blazen waar men geen zin in heeft.  Het komt nu eenmaal “beter”, of laat ons liever zeggen “minder slecht” over als iemand een zogezegd grondige reden heeft om niet verder te gaan in een relatie.  Er zal sowieso meer begrip opgebracht worden voor het argument “ik heb bindingsangst” dan voor het argument “ik heb geen zin in een relatie met jou”.

Heeft je partner écht bindingsangst; dan heb je de keuze.  De gemakkelijkste keuze is uiteraard “gauw weg van hier”; iets moeilijker wordt het als je de relatie met de persoon in kwestie echt ziet zitten.  Dan wacht er een zeer lange weg met heel wat wegwerkzaamheden onderweg.  Veel praten met elkaar en een route uitschrijven langs waar jullie tot een degelijke relatie willen komen, is op dat moment van fenomenaal belang.

 

 

Delen

Andere artikelen


Oplossing voor bindingsangst

Oplossing voor bindingsangst

Bindingsangst is het gevoel dat je vrijheid verdwijnt als je een relatie begint. Je partner mag nooit echt dichtbij komen en als het serieus begint te worden dan stop je ermee. Je begint je kwetsbaar te voelen en dat schrikt je teveel af.
 

Lees het volledig artikel

Ga na of je partner bindingsangst heeft

Ga na of je partner bindingsangst heeft

Hoe kan je te weten komen of je partner bindingsangst heeft? Lees hier enkele typische kenmerken van mensen met bindingsangst.

Lees het volledig artikel

Hoe omgaan met bindingsangst?

Hoe omgaan met bindingsangst?

Omgaan met iemand die bindingsangst heeft, maakt je meestal erg ongelukkig. Maar je wil ook je partner niet kwijt. Je kan dan veel ruzie maken of je kan een manier vinden om er mee om te gaan. Je kan zeker gemotiveerd zijn wanneer ook je partner bereid is om aan zijn of haar bindingsangst wilt werken.

Lees het volledig artikel

Is bindingsangst te overwinnen?

Is bindingsangst te overwinnen?

Als je bindingsangst wilt overwinnen, dan moet je dat geleidelijk aan doen. Het is noodzakelijk om eerst de bindingsangst te verminderen; en zo over te gaan tot de overwinning ervan. Hier volgen enkele tips om de bindingsangst te verminderen.

Lees het volledig artikel

Symptomen van bindingsangst

Symptomen van bindingsangst

Bindingsangst heeft veel symptomen en kan omschreven worden als de angst om zich te hechten aan iemand uit angst om gekwetst te worden, verlaten of afgewezen te worden.

Lees het volledig artikel

Hoe moet je met je partner omgaan als die bindingsangst heeft?

Hoe moet je met je partner omgaan als die bindingsangst heeft?

Eerst moet je weten wanneer je van bindingsangst kan spreken alvorens je er leert meer omgaan. Omgaan met iemand die bindingsangst heeft, is geen sinecure. Je kan een lichtje

Lees het volledig artikel

Oorzaken van bindingsangst

Oorzaken van bindingsangst

Bindingsangst is de belangrijkste oorzaak waardoor relaties nauwelijks een kans van slagen hebben en meestal stuk gaan. Bindingsangst komt evenveel voor bij mannen als vrouwen en is misschien wel één van de meest voorkomende problemen van deze tijd.
Vroeger was er veel minder sprake van bindingsangst.

Lees het volledig artikel

Welke therapie kan ik volgen bij bindingsangst?

Welke therapie kan ik volgen bij bindingsangst?

Bindingsangst aanpakken met hypnotherapie. Als men bindingsangst aanpakt op basis van hypnotherapie, dan gaat men hypnose gebruiken om de oorzaak van je bindingsangst te leren ...

Lees het volledig artikel

Bindingsangst overwinnen: mogelijkheden

Bindingsangst overwinnen: mogelijkheden

Bindingsangst overwinnen is mogelijk maar het vergt wel enige moeite.
Deze bindingsangst is het gevoel dat je vrijheid verdwijnt wanneer je een relatie aangaat. Je partner kan nooit écht dichtbij komen. Juist op het moment dat het serieus wordt en je je kwetsbaarder voelt worden, neem je afstand of breek je de relatie af.

Lees het volledig artikel

Bindingsangst: als de toekomst je vijand wordt

Bindingsangst: als de toekomst je vijand wordt

Wat is bindingsangst? Bindingsangst is een rare microbe binnen een relatie. Als je in een prille relatie zit; dan is alles rozengeur en maneschijn. Je wilt vooruit, je wilt elkaar voortdurend ontmoeten, je verlangt naar elkaar… 

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....