Deze site maakt gebruik van cookies.Meer weten

Bindingsangst: als de toekomst je vijand wordt

Wat is bindingsangst?

Bindingsangst is een rare microbe binnen een relatie.  Als je in een prille relatie zit; dan is alles rozengeur en maneschijn.  Je wilt vooruit, je wilt elkaar voortdurend ontmoeten, je verlangt naar elkaar… Maar wat is er aan de hand als je partner helemaal niet over de toekomst wilt praten, als die uitvluchten zoekt om niet te moeten samen zijn?  Moet je wantrouwen gaan kweken en vrezen dat je partner je eigenlijk niet echt ziet zitten of heeft je partner te kampen met bindingsangst ?

Bindingsangst is de schrik die je hebt om je te binden aan iemand.  Je hebt schrik om je vrijheid op te geven ofwel heb je schrik voor de pijn die gepaard gaat met het beëindigen van een relatie.  Om die reden doe je er dan ook alles aan om een relatie te laten evolueren in de richting van dichter naar elkaar toegroeien.

Hoe komt het dat iemand bindingsangst krijgt?

De oorzaak van bindingsangst bevindt zich doorgaans in het onbewuste.  Je wilt een emotionele ramp zoveel mogelijk vermijden, en je bent van oordeel dat ieder menselijk contact vermijden zowat de enige manier is om die ramp te ontkomen.  Een gebrek aan genegenheid in de kinderjaren is een zeer grote oorzaak van bindingsangst.  Ook een relatie die op een pijnlijke manier eindigde, kan aanleiding geven tot bindingsangst.  Men wil de pijn die gepaard gaat met het einde van de relatie niet meer meemaken en men veronderstelt dat single blijven daarvoor de beste oplossing is.

Wie ook vaak met bindingsangst te kampen heeft, zijn mensen die in hun jeugd vaak gepest werden. Door dit pestgedrag ben je je vertrouwen in de mensen verloren en doe je er alles aan om niet opnieuw iemand in vertrouwen te nemen.

Waar herken je bindingsangst aan?

Het is nodig dat men omzichtig omgaat met het “oordeel” dat iemand bindingsangst zou hebben.  Maar al te vaak gebruikt men deze term om aan te geven dat men een relatie met iemand niet ziet zitten.  Het komt nu eenmaal populairder over dat je zegt dat je bindingsangst hebt dan wanneer je zou zeggen dat je geen interesse hebt in iemand.

Iemand met bindingsangst kan je herkennen aan een aantal zaken:

  • wie bindingsangst heeft, zit zich voortdurend af te vragen of de partner wel de juiste persoon is,

  • wie bindingsangst heeft, ziet zijn partner wel echt graag, maar probeert toch zoveel mogelijk contact met die partner te vermijden.

  • Wie bindingsangst heeft, baalt van toekomstplannen.  Beginnen praten over een gezinnetje stichten, boompje, huisje, kindje, auto is een ware nachtmerrie voor iemand met bindingsangst.

Hoe gedraag ik me als ik denk dat ik bindingsangst heb?

Je hebt bindingsangst, je beseft het en dan ben je heel goed op weg om van die bindingsangst af te geraken. Wat is er aan te bevelen?

  • Praat over je probleem. Het stil houden zorgt alleen maar voor twijfel en wantrouwen bij je partner.  Als hij/zij weet wat jouw echte probleem is, dan zal de groei van de relatie vlotter verlopen.

  • Geef je relatie de tijd om te groeien. Leg aan je partner uit dat de groei van jullie relatie niet evident is voor jou en dat je dat op een zeer geleidelijke manier wilt doen.

  • Besef dat een relatie niet altijd een leven op wolkjes is. Er kunnen momenten optreden dat het niet zo vlotjes botert tussen beide partners, maar laat dit geen reden zijn om een relatie te beëindigen, maar juist een reden om elkaar beter te leren kennen.

 

Delen

Andere artikelen


Zijn bindingsangst en verlatingsangst familie van elkaar?

Zijn bindingsangst en verlatingsangst familie van elkaar?

Wat is het verschil tussen bindingsangst en verlatingsangst? Bindingsangst en verlatingsangst lijken op het eerste zicht twee tegenpolen van elkaar; maar toch hebben beiden veel ...

Lees het volledig artikel

Bindingsangst: for ever of zijn er oplossingen?

Bindingsangst: for ever of zijn er oplossingen?

Eerst beseffen dat je bindingsangst hebt, dan de oplossing. Je kan uiteraard nooit tot een oplossing voor bindingsangst komen, als je eerst niet erkent dat je effectief bindings ...

Lees het volledig artikel

Aan welke symptomen herken je bindingsangst?

Aan welke symptomen herken je bindingsangst?

Aan welke symptomen herken je bindingsangst? Om te kunnen oordelen of je al dan niet bindingsangst hebt, is het nuttig om te weten welke de symptomen van bindingsangst zijn.   

Lees het volledig artikel

Symptomen van bindingsangst

Symptomen van bindingsangst

Bindingsangst heeft veel symptomen en kan omschreven worden als de angst om zich te hechten aan iemand uit angst om gekwetst te worden, verlaten of afgewezen te worden.

Lees het volledig artikel

Verschil tussen verlatingsangst en bindingsangst

Verschil tussen verlatingsangst en bindingsangst

Bindingsangst en verlatingsangst zijn aan de ene kant het tegenovergestelde van elkaar, terwijl de begrippen aan de andere kant ook veel gemeen hebben. Een ingewikkelde toestand eigenlijk.

Lees het volledig artikel

Oorzaken van bindingsangst

Oorzaken van bindingsangst

Bindingsangst is de belangrijkste oorzaak waardoor relaties nauwelijks een kans van slagen hebben en meestal stuk gaan. Bindingsangst komt evenveel voor bij mannen als vrouwen en is misschien wel één van de meest voorkomende problemen van deze tijd.
Vroeger was er veel minder sprake van bindingsangst.

Lees het volledig artikel

Bindingsangst bij mannen

Bindingsangst bij mannen

Bindingsangst bij mannen kan als oorzaak hebben dat je, als man, een verkeerd manbeeld hebt. Een “echte man” hoeft geen warme gevoelens te hebben voor een vrouw of haar goed leren kennen om er mee te vrijen, hij kan altijd presteren, hij schuwt de competitie of het gevecht niet, hij huilt niet of zelden, hij is niet aangedaan als er nare dingen gebeuren, een echte man toont zijn ware gevoelens nauwelijks. Als je met deze ideeën rondloopt, is het moeilijk om een normale, liefhebbende relatie te krijgen met een vrouw. Je erkent je verlangens naar verbondenheid, warmte en genegenheid niet, integendeel het geeft je een zekere angst, bindingsangst.

Lees het volledig artikel

Is bindingsangst een aangelegenheid voor mannen?

Is bindingsangst een aangelegenheid voor mannen?

Komt bindingsangst vaker voor bij mannen dan bij vrouwen? Een specifiek gen zorgt er voor dat mannen vaker geconfronteerd worden met bindingsangst dan vrouwen. Dus niet alleen een onverwerkt trauma, een stukgelopen relatie of een gebrek aan affectie in de kindertijd kunnen bindingsangst veroorzaken  

Lees het volledig artikel

Hoe moet je met je partner omgaan als die bindingsangst heeft?

Hoe moet je met je partner omgaan als die bindingsangst heeft?

Eerst moet je weten wanneer je van bindingsangst kan spreken alvorens je er leert meer omgaan. Omgaan met iemand die bindingsangst heeft, is geen sinecure. Je kan een lichtje

Lees het volledig artikel

Wat is bindingsangst?

Wat is bindingsangst?

Bindingsangst, het is een ingewikkelde zaak in een relatie wanneer één van beide partners er mee kampt. Het ingewikkelde aan bindingsangst is de vraag wat je ermee doet. Is het een oprecht probleem waar je samen aan kunt werken of een gemakkelijke smoes waarmee je partner zich vrijmaakt. Dat laatste is niet denkbeeldig. Het is nu eenmaal gemakkelijker om te schermen met bindingsangst dan eerlijk te zeggen dat je twijfelt aan de relatie.
Bindingsangst kan dus een excuus zijn, ook al neemt het niet weg dat het probleem echt bestaat.

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....