Wat is geluk?

Wat is geluk?
Wat is geluk?

Binnenkort worden er weer nieuwjaarsbrieven bij de vleet voorgelezen. Mocht je in “de slimste mens” naar trefwoorden vragen die steevast in nieuwjaarsbrieven staan, dan zou je zeker antwoorden krijgen zoals ”gezondheid”, “liefde” maar zeker ook het woordje geluk. Want geluk, dat is iets wat ons bezig houdt.

De Belg op zoek naar geluk

Onlangs gaf Google een lijst vrij van de top van trefwoorden die Belgen ingeven. In die toplijst staat "wat is geluk?". Geluk is dus iets waar mensen op één of andere manier op zoek naar zijn. Maar wat is geluk? Op deze vraag is het heel moeilijk om een antwoord te geven. De reden ligt voor de hand. Wat voor de ene persoon geluk is, is dat niet noodzakelijk voor de andere. Een bedelaar die 10 euro vindt, zal dit veel meer als geluk beschouwen dan wanneer een miljonair diezelfde 10 euro zou vinden.

Om over echt geluk te spreken, zijn er zowel volgens filosofen als volgens wetenschappers drie voorwaarden nodig:

  1. Geluk is iets positief. Uiteraard zal men zeggen. Echter, in deze tijden is dit misschien niet zo vanzelfsprekend. Een bikkelharde zakenman die denkt gelukkig te zijn omdat hij de grootste concurrent de dieperik kon in boren, heeft een vals gevoel van geluk.
  2. Geluk is van langere duur. Dit kenmerk is niet zo vanzelfsprekend. Nochtans zijn filosofen het er al heel lang over eens, dat je maar van echt geluk kan spreken als dit gaat over iets van meerdere dagen, maanden of zelfs jaren.
  3. Geluk moet losstaan van de omgeving. Dat heeft voor een stuk ook wel met de duurzaamheid van het geluk te maken. Als geluk bij de eerste de beste tegenvaller zou verdwijnen, dan zou dat geluk niet meteen oprecht zijn. Het geluk moet zo sterk zijn dat we het blijven ervaren, ook al gaat het eventjes wat minder. 

Hoe kan je het geluk vinden?

Moeten we nu constant met deze 3 kenmerken in ons achterhoofd leven, om zo het geluk te vinden? Uiteraard niet. Geluk heeft heel wat te maken met je levensstijl. Alleen al door een paar basiswaarden hoog in het vaandel te dragen, gaat men zich een pak gelukkiger voelen. Heel belangrijke waarden om gelukkig te zijn, zijn:

  • goed voor jezelf zorgen,
  • respect tonen,
  • matig zijn in alles wat je doet,
  • blijf actief en sociaal betrokken. 

Door via deze waarden te leven, is de kans al heel groot dat je jezelf een pak beter zal voelen. Daarnaast is het regelmatig opmaken van een balans van je leven, waarbij je jezelf bezint over wat goed en wat minder goed gaat in het leven een zeer goed hulpmiddel op voorwaarde dat je het goed gebruikt. Je bezinnen en blijven vasthangen in de dingen die niet zo goed gaan, heeft niet veel zin. Het is wel verstandig om te bekijken hoe je de negatieve zaken uit je leven kan ombuigen naar iets positief.


18/12/2015


Marie Pure

Andere artikelen


Jouw fouten als ouder

Jouw fouten als ouder

Kunnen we leren uit onze fouten en een sterkere, emotioneel gezondere band creëren met onze kinderen? Om je zwakke plekken te helpen identificeren, zijn hier enkele vaak voorkomende problemen die ouders maken.

Lees het volledig artikel

Detox

Detox je leven deze herfst: Hoe?

Zit je in een sleur? Ben je overdonderd door het leven en word je het beu? Heb je een detox van je leven nodig? Lees onze tips voor een detox voor je leven deze herfst.

Lees het volledig artikel

onbereikbaar

Wordt onbereikbaar een nieuwe trend?

We kennen het allemaal, de hele dag door krijgen we tientallen prikkels op het zelfde moment. Onze computer staat open en we kijken nog vlug eens Facebook, tegelijk checken we onze mails, we krijgen en sturen een sms’je...

Lees het volledig artikel

overgewicht

Behoort overgewicht tot het verleden?

Overgewicht is zowat één van de grootste problemen van de Westerse samenleving. Maar, er zou een inspuiting op komst zijn die er voor kan zorgen dat de zin in eten kan verminderd worden.

Lees het volledig artikel

saboteer jij je eigen geluk

Saboteer jij je eigen geluk?

We saboteren vaak ons eigen geluk en in dit artikel bekijken we eens hoe je dat precies doet.

Lees het volledig artikel

Een nieuw jaar, een nieuwe ik

Een nieuw jaar, een nieuwe ik

Waarom zou je jezelf niet aan een verandering toewijden dit jaar? Hier zijn onze tips om je goede voornemens vol te houden.

Lees het volledig artikel

Tips om het sporten vol te houden

6 tips om het sporten vol te houden

Er zijn wel tientallen redenen denkbaar om te stoppen met sporten. Ofwel zit het weer een poosje niet mee, ofwel heb je teveel werk ofwel ben je met teveel andere hobby’s bezig. Hier zijn enkele tips die het gemakkelijker maken om het sporten vol te houden.

    Lees het volledig artikel

    Gelukkig zijn op jezelf

    Gelukkig zijn op jezelf

    Voel jij je ooit eenzaam? Denk je dat het mogelijk is om gelukkig te zijn op jezelf? Gelukkig zijn op jezelf is perfect haalbaar. Hier vind je een lijstje terug met nuttige tips die ‘alleen zijn’ omdraaien tot een positieve zaak. Lees ons advies hier.

    Lees het volledig artikel

    Wat houdt je tegen

    Wat houdt je tegen?

    De pandemie heeft helaas velen van ons gedwongen om bepaalde dromen in de wacht te zetten. We hebben moeten accepteren dat we sommige dromen en doelen op de lange baan moeten schuiven. Dat is logisch, maar je weet dat we ze wel weer zullen gaan oppakken in de nabije toekomst.

    Lees het volledig artikel

    Verloren in het leven

    Wat te doen als je je verloren voelt in het leven

    Je verloren voelen in het leven kan heel pijnlijk zijn. Op welk vlak dat je je ook verloren voelt; in je relatie, op het werk, of ergens anders, dit is een periode van verandering, dus gebruik het in jouw voordeel.

    Lees het volledig artikel

    Krijg gratis advies voor jouw probleem

    Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

    tom vermeersch
    Tom Vermeersch

    Ja, ik wil gratis advies

    Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....