Het tijdperk van digibesitas

Het tijdperk van digibesitas
digibesitas

Via Internet gaan opzoeken wat digibesitas is, is zoiets als met je auto in de file gaan staan om naar het autosalon te gaan. Digibesitas is een nieuwe term die de wereld is ingestuurd door de Gentse professor De Marez na onderzoek over het gebruik van digitale media.

Liep je amper 15 jaar geleden door de stad met een mobiele telefoon, dan waren er 2 mogelijkheden: ofwel werd je er van verdacht een snob te zijn, ofwel vond men dat je een druk bezet persoon was die overal bereikbaar moest zijn. Durf je hooguit 1 decennium later beweren dat je geen GSM hebt, dan word je bekeken alsof je van een andere planeet komt. Dit alles toont aan hoe snel de digitale wereld evolueert. Maar nog meer toont het aan hoe moeilijk het is om deze snelle evolutie te volgen. En dat kan bij heel wat mensen parten spelen.

Op dit moment een plaats vinden waar geen "scherm" aanwezig is, is een behoorlijk zware klus. Onze huizen hangen vol van de schermen, stappen we in onze auto dan flitst ook daar meteen een scherm aan (gps, dvd-speler) en langs de wegen worden verkeersborden langzaam maar zeker verdrongen door zogezegd "slimme schermen". Professor De Marez liet onderzoek uitvoeren bij meer dan 2000 personen. Enkele vaststellingen van dit onderzoek doen toch wel eventjes de wenkbrauwen fronsen:

  • 1 op 3 van de ondervraagden brengt dagelijks méér dan 3 uren door aan de smartphone.
  • In een kwart van de Vlaamse gezinnen zijn op een oppervlakte van een doorsnee woonkamer 5 verschillende schermen aanwezig: smartphone, tablet, laptop, desktop, televisie).
  • Heel wat jongeren beseffen dat zij ontzettend veel tijd spenderen op hun laptop, tablet of smartphone, maar geven eveneens toe dat zij deze zaken niet kunnen missen.
  • Jongeren kunnen nauwelijks nog thuis studeren, omwille van de te grote afleiding door digitale zaken.

Is dat dan allemaal zo erg? Los van de discussie of deze apparaten al dan niet voor stralingsgevaar zorgen, is er een nog veel groter risico: het risico op verzadiging. Zaken zoals sociale media zijn namelijk niet in de plaats van iets anders gekomen, maar bovenop andere zaken. En dit kan er toe leiden dat we aan de grens komen van onze mogelijkheden om informatie te verwerken. En flirten met de grens van je mogelijkheden, loopt meestal fout af. Ligt hier misschien één van de oorzaken van het stijgende aantal burnouts bij jongeren?


Marie Pure

Andere artikelen


adhd

De ADHD-expert

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block gaat volgend jaar een opmerkelijk project opstarten. Het is haar bedoeling om per provincie een halftijdse ADHD-expert aan te stellen. Het aanstellen van zo’n expert past binnen haar plan om de kwaliteit van de geestelijke gezondheidszorg voor jongeren op te krikken.

Lees het volledig artikel

buikomtrek

Het mysterie van de buikomtrek

Er is de laatste tijd nogal wat te doen over de buikomtrek. Daar waar vroeger de BMI-index zowat de gezondheidsbarometer was, lijkt dit plotseling veranderd te zijn. Momenteel moet die BMI blijkbaar de duimen leggen tegenover de buikomtrek. Maar gaat het hier nu om een nieuwe hype, of is die omtrek plots zo belangrijk?

Lees het volledig artikel

Zit je vast in het verleden

Zit je vast in het verleden?

Betrap je jezelf er vaak op dat je veel nadenkt over je verleden? Zou je willen dat je de klok kon terugdraaien naar vervlogen tijden of de dingen zoals ze waren voordat Covid de wereld ontwrichtte?

Lees het volledig artikel

nieuwe schooljaar

Schooljaar in zicht!

Als het blaadje van 15 augustus van de kalender is gehaald, dan begint het in heel wat gezinnen te kriebelen. Het einde van de vakantie kondigt zich stilletjes aan en de stress voor het nieuwe schooljaar kan aan zijn intrede beginnen.

Lees het volledig artikel

bore-out

Loop jij een risico op een bore-out?

Heb jij last van een bore-out? Wanneer komt het voor en wat zijn de gevolgen? Klik hier om verder te lezen en meer te weten te komen over een bore-out.

Lees het volledig artikel

Waarom je niet de beste bent

Waarom je niet de beste bent

Wat zijn jouw doelen in het leven? Plan je rijk te zijn, een topvoetballer, een goede ouder of de eerste minister te worden? Hoe je ook je leven plant, vroeg of laat zal je obstakels tegenkomen die je voorkomen je doelen te bereiken.

Lees het volledig artikel

slaappillen

Oogjes dicht en snaveltjes toe

Steeds meer Vlamingen gaan slaappillen gaan gebruiken. Maar ook steeds op een jongere leeftijd. Welke gevaren hangen hier aan vast?

Lees het volledig artikel

op reis

Ik ga op reis en ik neem mee…

Wie kent het spelletje niet? Ik ga op reis en ik neem mee. Echter, deze tijd van het jaar is het pure realiteit om te overwegen wat je wel of niet meeneemt op reis.

Lees het volledig artikel

Minder kritisch zijn over andere (en jezelf)

Minder kritisch zijn over andere (en jezelf)

Het is heel makkelijk om altijd iedereen, ook jezelf, te bekritiseren en beoordelen. Alleen achteraf voel je je er vaak slecht over en schuldig.

Lees het volledig artikel

Geven we te snel een etiket

Geven we te snel een etiket?

De dag van vandaag lijkt het wel alsof iedereen wel psychologische - of leerproblemen heeft. Maar, zijn we te snel om een etiket te geven of is het gewoon zo dat we ons meer bewust zijn van de problemen? Deze tekst bekijkt enkele problemen rond deze gevoelige vragen.

Lees het volledig artikel

Krijg gratis advies voor jouw probleem

Ben je niet zeker welke Bachbloesems jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op met Tom en krijg gratis persoonlijk advies.

tom vermeersch
Tom Vermeersch

Ja, ik wil gratis advies

Nee, dank je. Ik zoek het zelf wel uit....